Un nou episod al „meciului” dintre conducerea clubului UTA și suporteri. Luați în bătaie de joc, „buzunăriți” până la chiloți și ținuți o oră la porți, fanii reacționează

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Partida dintre UTA și „U” Cluj a adus cu ea un nou episod al „meciului” dintre conducerea clubului UTA și suporteri. Este deja binecunoscut faptul că fanii cer actualei conduceri să plece și să vândă/predea clubul grupului de oameni de afaceri format din Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Rudi Vizental și Marius Grada, grup pe care media l-a numit mai apoi „Grupul NextGen”, după numele proiectului pe care aceștia ar vrea să-l implementeze în cadrul clubului și care a fost prezentat publicului larg.

Astfel, cum spuneam, partida de sâmbătă a adus cu ea un nou episod al acestei adversități dintre fani și conducerea clubului, în speță Alexandru Meszar și chiar Gheorghe Falcă, cel despre care se presupune că îl controlează de fapt pe Meszar.

Nu este pentru prima oară când Meszar și oamenii lui din club își arată „colții” față de fani, ba dimpotrivă, avem o listă lungă cu ieșiri furibunde, necontrolate și negândite:

– Meszar a dat mai multe comunicate „pe persoană fizică”, dar prin căile oficiale ale clubului;

Același Meszar s-a comparat, fără pic de rușine, cu Baronul Francisc Neuman;

Tot Meszar a profitat de inocența și lipsa de informații a unor legende precum Ioan Igna, Gabi Biro, Christos Metskas sau Gyuri Vaczi, încercând să-și gireze, prin glasul acestora, prostul management;

– Fanii au fost cenzurați pe pagina de Facebook a clubului, vreme de câteva zile fiind oprite absolut toate comentariile, dat fiind faptul că 99% erau negative la adresa conducerii;

– Clubul a cenzurat imaginile de la partidele Bătrânei Doamne, luând decizia de a nu publica fotografii în care să apară și frumoasa galerie alb-roșie, cea cu care până de curând cei din conducere se mândreau;

– Clubul/Meszar a încetat să mai pună la dispoziția fanilor autocar/e pentru deplasări;

Meszar și-a luat singur un interviu, pe care mai apoi l-a publicat pe site-ul clubului;

În timp ce toată media arădeană aștepta o reacție din partea lui Alexandru Meszar, acesta a acordat un interviu (cel mai probabil comandat) unei publicații naționale, în care acesta arunca noi „fumigene”.

Iar lista poate continua, însă revenim la ultima bătaie de joc pe care conducerea clubului le-a „oferit-o” fanilor, cumva cu „repetare” după partida cu Petrolul. Reamintim că, pe 25 iulie, undeva între două și trei mii de fani au protestat împotriva actualei conduceri, împotriva lui Alexandru Meszar și împotriva lui Gheorghe Falcă. Fanii s-au adunat în Piața Avram Iancu, iar de acolo au mărșăluit spre Arena „Francisc Neuman”. Surpriză însă, la stadion au fost așteptați ca niciodată, cu un control ultra-exigent. „Ne-au căutat și în chiloți. Ne-au pus să ne desculțăm și să ne dăm ciorapii jos”, povesteau mai mulți fani după partida UTA-Petrolul. Mai mult, fanii nu au fost lăsați să intre pe stadion cu bannere care conțineau mesaje la adresa conducerii, chiar dacă acestea nu conțineau injurii. Se bănuiește că au fost vândute mai multe bilete, decât locurile arenei, iar în imagini se putea vedea foarte clar cum Peluza „Iosif Petschovsky” era efectiv sufocată, fiind ocupate inclusiv treptele peluzei, un lucru extrem de grav în cazul unui incident nefericit cum ar fi, de exemplu, un incendiu. Totodată, 90% dintre oamenii de ordine angajați de club erau „masați” în Peluza „Iosif Petschovsky”, acolo unde stă galeria arădeană. De ce? Brusc au devenit tocmai fanii arădeni cea mai mare amenințare de pe stadion? Prin comparație, în peluza opusă, acolo unde au fost introduși fanii polieșteni se aflau fix cinci oameni de ordine. Asta în condițiile în care „lupii galbeni” sunt cunoscuți ca fiind o galerie destul de violentă. Iar dacă aceste decizii nu erau suficient de bizare, totul a devenit tâmpit și extrem de periculos, aceeași conducere a clubului decizând să pună sute de copii exact lângă galeria venită de la Ploiești. Cum era de așteptat, ploieștenii au devenit violenți încă din prima secundă a accesului în peluza arenei arădene, aruncând cu petarde și diferite obiecte către marea masă de copii aflați la doar câțiva metri. Numai norocul a făcut ca, până când mai mulți oameni de ordine au fost mutați din peluza gazdă în peluza oaspete, să nu se întâmple vreo nenorocire. În următoarele minute, o mulțime de părinți au decis să meargă în peluză și să-și mute copiii. Mai multe despre cele întâmplate la partida cu Petrolul, dar și imagini cu cele întâmplate, puteți vedea aici: SCU sancționează neregulile grave de organizare de la partida UTA-Petrolul: „Conducerea să prezinte public numărul de abonamente și bilete vândute”.

Ei bine, deficiențele grave de organizare au persistat și la partida cu „U” Cluj, disputată sâmbătă seara, de la ora 19:00, pe Arena „Francisc Neuman”. Accesul pe stadion a fost extrem de dificil, iar controalele parcă au fost înăsprite, în special la Tribuna II „Gioni Broșovszky” și la Peluza „Iosif Petschovsky”. Mulți dintre fani au acuzat faptul că au stat 40, 50 sau chiar 60 de minute pentru a intra pe stadion, lucru care este de-a dreptul absurd pentru anul 2022. Sunt fani care, după 40 de minute de așteptare, au renunțat, acuzând bătaia de joc a conducerii clubului.

„Ar fi fost primul meci al lui Matei, ca suporter al U.T.A. Arad. Am renunțat după 40 de minute de așteptare pentru a intra pe stadion. Meciul începuse deja și sute de oameni încă nu intraseră. Să vă fie rușine celor responsabili”, a scris arădeanca C.S. pe pagina sa de Facebook.

„Au verificat excesiv peluza. Le-au luat oamenilor monedele din portofele, cică să nu arunce cu ele în teren. Au confiscat mâncarea și gustările copiilor. Până acum nu aveai voie cu apă, dar copiii erau lăsați cu sticle fără capac. Acum au tras de timp. Au fost persoane care au renunțat după 40 de minute de stat la coadă și au plecat acasă”, ne-a explicat D.P., un alt suporter.

„S-a stat mai bine de 50 de minute pentru a intra pe stadion”, ne-a spus D.M.

„Incredibil! Ne-au ținut ca pe oi. Am stat aproape o oră să intru pe stadion, deși am venit cu jumătate de oră înainte de începerea meciului. Am și pierdut primul gol”, ne-a explicat și P.D.

Iar rețelele de socializare sunt pline de astfel de mesaje despre ceea ce s-a întâmplat cu accesul la partida de sâmbătă seara.

Și, pentru ca „tabloul” să fie întregit, la sectorul VIP al Arenei „Francisc Neuman”, umăr la umăr cu Alexandru Meszar și-a făcut apariția chiar păpușarul acestuia, Gheorghe Falcă. La doi pași de aceștia au fost „plantați” și doi polițiști locali, aduși probabil să-i păzează pe cei doi de „Bau-Bau”. Ce fel de oameni „curați” umblă după ei cu pază? Mai mult, oare cei doi polițiști locali, care de altfel au și ocupat două locuri de la sectorul VIP, au plătit abonemente acolo? Reamintim doar că un abonament în acel sector costă 8.000 de lei. Cel mai probabil că prețul acelor abonamente este atât de uriaș tocmai pentru a fi foarte greu accesibil, iar locurile să rămână goale, pentru ca Alexandru Meszar să le poată face cadou clientelei politice care îi ține spatele.

Cum era de așteptat, Suporter Club UTA (SCU), asociația fanilor arădeni și organismul care deține palmaresul și culorile clubului, a reacționat vehement la cele întâmplate.

În continuare, dăm curs comunicatului SCU:

Somăm conducerea clubului ca până la următorul meci de pe teren propriu să găsească mijloacele necesare pentru a asigura un acces decent pe Arena „Francisc Neuman“.
Comunicat Suporter Club UTA
⚪🔴
Din păcate, în ciuda celor semnalate de noi după prima partidă din acest sezon găzduită de Arena „Francisc Neuman“, deficiențele grave de organizare au continuat și la partida din 13 august, cu Universitatea Cluj.
🔴Astfel, am constatat blocaje foarte mari la intrările de la Tribuna II „Gioni Broșovszky“ și Peluza „Iosif Petschovsky“, unde timpii de așteptare pentru a intra în stadion s-au întins pe durata a zeci de minute, lucru pe care îl considerăm inacceptabil. Din această cauză au fost numeroși suporteri care au reușit să intre în stadion abia după jumătatea primei reprize iar alții chiar au renunțat să o mai facă.
Într-adevăr numărul de porți cu turnicheți se dovedește insuficient însă conducerea clubului nu se poate mărgini la a constata evidența ci este obligată să găsească soluții pentru a ameliora situația.
🔴Din păcate, am constatat că în loc să facă acest lucru, cineva din conducere a dat „directive“ într-un sens tocmai opus. Nu poate fi o coincideță faptul că, de când asociația noastră, galeria precum și suporterii care vin în peluză au început să conteste acuala conducere, controalele la porțile peluzei s-au înăsprit într-un mod care de multe ori frizează absurdul. Nu avem nimic împotriva controalelor riguroase dar nici nu acceptăm practici care tind să încalce drepturi elementare și care umilesc spectatorii. Au fost cazuri, și nu puține, de suporteri care au ajuns la porți cu jumătate de oră înainte de începutul meciului și totuși au pierdut primul gol al partidei.
🔴Din păcate constatăm că se perpetuează această atitudine de dispreț fățiș a celui care și-a asumat conducerea clubului față de cei care susțin prin cumpărarea de bilete și abonamente funcționarea acestuia (și probabil și a altor entități). E de-a dreptul revoltător să apari nonșalant, ca un stăpân de sclavi, în fața Tribunei VIP, afișând ostentativ privilegii de care se bucură doar „cei aleși“ (iar aici nu ne referim la sponsori sau la cei care își plătesc acele locuri cu bani grei), în timp ce suporterii sunt tratați ca niște vite la porțile stadionului.
🔴O altă dovadă de dispreț față de suporteri este faptul că, deși accesul în stadion este îngreunat de porțile cu turnicheți, conducerea clubului „omite“ să anunțe pe stadion (așa cum se întâmplă la toate cluburile civilizate, cum din păcate se pare că noi nu vrem să devenim) numărul exact de spectatori care se află în arenă. Ori exact aceasta este menirea porților cu turnicheți. Așadar, nu doar că fanii echipei noastre trebuie să îndure acest supliciu, dar iată că se dovedește că o fac și degeaba.
🔴Somăm conducerea clubului ca până la următorul meci de pe teren propriu să găsească mijloacele necesare pentru a asigura un acces decent pe Arena „Francisc Neuman“. În același timp, conștienți de riscul ca și această solicitare să fie tratată precum cele anterioare, adresăm suporterilor echipei noastre îndemnul de a veni la stadion cât mai devreme posibil, pentru a avea șanse reale de a vedea din primul minut meciul echipei în care investesc bani și afecțiune. Suntem conștienți că nu e normal ca în modernitatea secolului XXI să fim nevoiți să chemăm lumea la stadion cu mai bine de o oră înainte de meci, dar poate așa vor înțelege și alții motivul pentru care ne-am săturat de incompetența și disprețul acestei conduceri. Însă lupta pentru normalitate trebuie dusă de către toți cei care cred în ea.
Pentru noi doar UTA contează! UTA liberă!
Suporter Club UTA⚪🔴

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.