SCU sancționează neregulile grave de organizare de la partida UTA-Petrolul: „Conducerea să prezinte public numărul de abonamente și bilete vândute”

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Partida pe care UTA a disputat-o luni, 25 iulie, în compania formației Petrolul Ploiești, deși a fost una în care gazdele s-au impus pe teren și în tribune, a fost totuși o partidă cu multe lacune organizatorice.

În primul rând, exact așa cum anticipam și cum scriam cu o zi înainte de meci, Alexandru Meszar a cam dat-o de gard cu încercarea sa de a acorda câteva pomeni tipic electorale. Vorbim, în primul rând, despre anunțul că toți fotbaliștii juniori ai Aradului vor avea acces liber pe Arena „Francisc Neuman”, la meciurile Bătrânei Doamne. Un gest oareum în regulă, dacă n-ar fi fost doar unul prin care actuala conducere să-și mai spele din păcate și prin care să distragă atenția de la multele nereguli semnalate atât de media, cât și de suporteri. Vorbim, așadar, despre mii de juniori care ar avea acces liber la partidele UTA-ei.

Așa cum am întrebat public, încă de duminică, ne întrebăm și acum: dacă vor fi peste 2.000 de cereri, fiindcă județul Arad are destule cluburi cu multe grupe de juniori, unde vor sta acei copii, mai ales la partidele „sold-out”?

Răspunsul la această întrebare l-am primit, indirect, luni seara, chiar la partida cu Petrolul. În primul rând, conducerea clubului UTA a luat neinspirata decizie (ca să nu zicem tâmpita decizie) de a-i plasa pe micuți la câțiva metri de galeria echipei oaspete. De aici și până la o posibilă tragedie a fost doar un pas. Odată cu accesul în sectorul oaspete a indivizilor din galeria Petrolului, gașca de bezmetici de la Ploiești a început să se răfuiască exact cu micuții de dincolo de gard, aruncând spre ei în mai multe rânduri cu petarde. Doar norocul a făcut ca vreuna dintre acele petarde să nu explodeze în fața vreunuia dintre copii și să-l nenorocească pe viață. Cine plătea, domnule Meszar, dacă se întâmpla vreo tragedie? Dacă ploieștenii rupeau acele garduri sau săreau peste ele și năvăleau peste copiii de acolo? Cine răspundea, domnule Meszar?

Mai departe, așa cum se poate vedea și pe imaginile pe care le atașăm acestui material, deși sectorul galeriei oaspete permitea ca fanii petroliști să fie masați în colțul peluzei, fiindcă era loc arhi-suficient, aceștia au fost lăsați în tot sectorul respectiv, pentru a-și face de cap. Totodată, în vreme ce peluza galeriei arădene era împânzită de forțe de ordine, culmea, în peluza opusă, între sutele de copii și zecile de hăndrălăi veniți de la Ploiești stăteau „decât” cinci oameni de ordine. CINCI! Cinci stewarzi care, la nevoie, ar fi trebuit să-i protejeze pe copii de furia îmbibată în alcool și probabil nu numai a hăndrălăilor ploieșteni.

În primul rând, cât de inconștient trebuie să fii să pui copiii lângă galeria adversă, cunoscută ca fiind una dintre galeriile ce provoacă violențe?

În al doilea rând, cât de frică poate să își fie de proprii fani, ca să pui toți oamenii de ordine să păzească peluza galeriei arădene și doar vreo cinci firavi între sutele de copii și galeria petrolistă?

Și, nu în ultimul rând, cât de abject trebuie să fii pentru a da ordin ca fanii arădeni să fie controlați inclusiv în ciorapi (Da!, nu glumim, fanii din Peluza „Iosif Petschovsky” au fost descălțați și de ciorapi), în vreme ce oaspeții au intrat pe stadion cu o mulțime de petarde? De aici se vede foarte clar faptul că lui Alexandru Meszar îi este teamă de fanii arădeni și de reacțiile lor.

O altă mare problemă sesizată încă din timpul partidei UTA – Petrolul și semnalată și astăzi de către Suporter Club UTA, se referă la numărul de abonamente și de bilete vândute pentru această partidă.

Cum spuneam, încă din timpul partidei lucrurile păreau dubioase, în sensul că, în peluza gazdă, acolo unde stă galeria arădeană, oamenii stăteau efectiv înghesuiți, iar treptele de acces, care în mod normal sunt libere, erau înțesate de fanii care nu aveau loc în altă parte. Ba mai mult, o mulțime de suporteri au reclamat în aceste zile faptul că au avut probleme cu biletele sau abonamentele la intrare. Concret, aceștia spuneau că, atunci când scanau biletul sau abonamentul, apărea ca și când ar mai fi fost folosit înainte pentru acces. Cum se poate întâmpla una ca asta? Și ar fi fost pasibilă explicația cu o „eroare de soft”, dacă oamenii de pază de la stadion nu ar fi închis direct ochii și i-ar fi lăsat oricum pe fani să intre. Adică, de câte ori se întâmpla ca unui fan să îi apară că a mai folosit biletul sau abonamentul pentru acces, un om de ordine scana cu un card și debloca turnichetul. De aici se vede că acei oameni știau clar ce se petrece. Bănuiala noastră este că s-au dat mai multe bilete pe locurile respective, inclusiv pe cele cu abonament. Dacă e așa, avem o mare problemă, dincolo de spațiul limitat, ne putem gândi foarte simplu la o sifonare de bani. Adică, s-ar putea ca cineva să fi „dublat” anumite bilete, iar banii aceia cu siguranță n-ar fi intrat în casieria clubului, că n-ai cum să justifici vânzarea unui loc de două ori.

Tocmai din acest motiv, ne realiem demersului Suporter Club UTA și solicităm conducerii clubului să facă publice numărul de abonamente vândute până la partida cu Petrolul, numărul de bilete vândute pentru acest meci, respectiv numărul exact de spectatori care au asistat la această partidă. Dacă cei din conducerea clubului sunt de bună credință și nu au nimic de ascuns, vor face publice aceste date imediat. Dacă nu vor fi făcute publice aceste date, putem înțelege de ce și putem foarte simplu să ne gândim la o serie de nereguli.

Redăm în continuare comunicatul Suporter Club UTA:

Am constatat că, într-un recent interviu acordat unei publicații locale, conducătorul UTA-ei se declară mirat de interesul suporterilor vis-a-vis de situația financiară a clubului. Din punctul nostru de vedere, ca reprezentanți ai suporterilor și ca membri în Adunarea Generală a AFC UTA, considerăm că este de datoria noastră să monitorizăm activitatea sportivă, administrativă și economică a clubului, iar apoi să facem obsevații și să punem întrebări atunci când lucrurile nu sunt clare. O facem în interesul fiecărui suporter care investește afectiv și material în acest club. În acest sens, adresăm clubului următoarele sesizări și întrebări:
1. Legat de incidentele de la meciul cu Petrolul, considerăm că atât decizia de a masa grupuri mari de copii în peluza în care se află sectorul galeriei adverse cât și felul în care a fost gestionată prezența galeriei Petrolului pe stadion, au trădat neprofesionalism, incompetență și chiar iresponsabilitate. Este inadmisibil și de neînțeles cum galeria oaspeților nu a fost introdusă în sectorul special destinat lor, în extremitatea peluzei, cum de în peluza respectivă se aflau atât de puțin oameni de ordine și cum de intervenția forțelor de ordine a fost atât de tardivă. Faptul că în peluza respectivă se aflau sute de copii reprezintă circumstanță agravantă pentru bâlbele organizatorice enumerate mai sus. Credem că cei responsabili de gestionarea situației ar trebui să fie drastic sancționați deoarece incompetența și superficialitatea lor au pus în pericol sute de copii.
Adresăm de asemenea conducerii clubului solicitarea fermă ca până la meciul următor de pe teren propriu să identifice o altă zonă (sau alte zone) din stadion în care să fie relocate aceste grupuri de copii, astfel încât siguranța lor să fie garantată. De asemenea, chiar dacă beneficiază de gratuitate, acești copii TREBUIE (inclusiv din punct de vedere al regulilor de organizare a jocului) să aibă locuri rezervate exclusiv lor.
Constatăm că actuala conducere a clubului e foarte eficientă în a se proteja de inamici închipuiți, împânzind zilnic perimetrul Arenei „Francisc Neuman“ cu agenți de pază. Solicităm aceeași vigilență și când vine vorba de asigurarea securității spectatorilor care vin la meci, în special a copiilor.
2. De asemenea, solicităm clubului ca, începând cu partida următoare de pe teren propriu, să afișeze pe tabela de scor sau să anunțe prin intermediul crainicului stadionului numărul exact de spectatori prezenți pe stadion. De asemenea solicităm clubului ca, tot de la partida următoare de pe teren propriu, să anunțe exact numărul de bilete puse în vânzare pentru fiecare partidă.
Și, deoarece reprezentanții conducerii clubului clamează periodic faptul că reprezintă cea mai transparentă conducere a unui club din țară, dorim să fim informați cu privire la următoarele date:
a. Numărul exact de abonamente vândute până la meciul cu Petrolul;
b. Numărul exact de bilete vândute pentru meciul cu Petrolul;
c. Numărul exact de spectatori care au asistat la partida cu Petrolul.
Pentru noi doar UTA contează!
UTA liberă!
Suporter Club UTA

Cinci oameni de ordine ar fi trebuit să fie tamponul dintre ultrașii ploieșteni și copii:

CINCI oameni de ordine:

Părinții care își mutau copiii din peluză, în Tribuna 2:

Îngrămădeala din Peluza „Iosif Petschovsky”:

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.