Utiști miloși cu „lupii galbeni“. Doar remiză într-un meci dominat de UTA

Sursă imagine: gsp.ro

Sport

Scris de Giuliano Junc

De regulă atunci când o echipă vine neînvinsă de pe terenul unei adversare de o valoare teoretic egală, se spune că a câștigat un punct. Din punctul nostru de vedere însă astăzi UTA a pierdut două. Fără să facă un meci neapărat strălucit (jocul, deși cât de cât spectaculos ca număr de faze de poartă, a fost modest din cauza abundenței de greșeli tehnice), trupa lui Rednic a fost cea care a dominat teritorial ostilitățile și a avut ocaziile mai mari. Petrolul a arătat lacune mari în defensivă, a scăpat nepedepsită într-un start de meci în care apărarea sa a fost deșirată de atacurile UTA-ei, după care a dat o lovitură datorită unei execuții personale semnată de unul dintre puținii fotbaliști prezenți printre jucătorii de pe teren: Gicu Grozav. După aceea „lupii galbeni“ s-au retras în propria treime și au încercat să facă ceea ce-i place cel mai mult noului lor antrenor, Laszlo Balint, anume să „sufere“. S-a văzut însă că tehnicianul brașovean, unul care pune foarte mult accent pe organizarea defensivă, n-a avut încă timp să își implementeze principiile și până la urmă Petrolul a cedat.

Golul a venit târziu însă, mult prea târziu pentru ce s-a jucat. Din păcate linia ofensivă a UTA-ei a fost astăzi fie neinspirată fie nepregătită. Micovschi până la gol a fost extrem de șters, Omondi a luat ochii cu golul anulat și cu inițierea fazei de la reușita egalării dar în restul timpului a stricat prostește o serie de faze promițătoare, inclusiv una în care la 6 metri de poartă singur cu Zima a ales ca procedeu de finaliazre un exterior pe care nu l-a înțeles nimeni. Cu Imoh pe post de „volante“ Luckassen a încercat să fie omul de finalizare însă fără să reușească deoarece e clar că lui i se potrivește mai bine rolul de atacant care scoate adversarii din joc și crează culoare și faze pentru ceilalți. Lucrul acesta s-a văzut în special pe finalul meciului, când odată cu intrarea lui Tudorie, batavul a preluat rolul de atacant retras și i-a oferit noului său partener de două ori golul pe tavă. Ratările lui Tudorie pot fi deranjante dar e de remarcat în fazele respective cât de ușor a depășit masivul atacant apărarea Petrolului și, pentru cine are ochi să le vadă, semnele că UTA și-a câștigat un noar pentru sezonul viitor sunt acolo.

Firesc este însă de a puncta în mod particular faza care a stabilit scorul final. Omondi a avut una dintre sclipirile care îi fac tolerabile prostiile pe care le face pe parcursul unui meci, a scos elegant om din joc, a aerisit frumos jocul în banda dreaptă la Căpușă unde acesta a arătat încă odată că probabil este cel mai bun fundaș dreapta la capitolul centrări, pe care l-a avut UTA de când a promovat în prima ligă. La capătul fazei a apărut Micovschi, un băiat de mare viitor în fotbalul românesc, în cazul căruia se vede din plin educația fotbalistică italiană de care a beneficiat. Golgheterul UTA-ei are un remarcabil simț al golului și al porții, care-l transformă în eroul meciului chiar și atunci când evoluția lui de până atunci nu este ieșită din comun; asta deși nu e atacant.

Nu putem omite nici faza din startul reprizei secunde, care în mod normal ar fi trebuit să îi aducă echipei noastre o egalare mult mai prematură. Din păcate UTA a căzut victimă unui regulament absurd. Dacă la hențul lui Luckassen Mladinovici ar fi oprit jocul, decizia lui ar fi fost greșită deoarece nu se consideră henț o atingere a mingii cu brațul dacă balonul vine dintr-o deviere accidentală din propriul corp. Însă același regulament prevede că dacă în umra unei atingeri cu mâna a mingii se marchează, golul e anulat indiferent dacă hențul a fost intenționat sau nu. Același regulament prevede interpretări diferite ale aceleaiași faze, în funcție de dezonodământul acesteia, ceea ce e absurd. Sigur, mai există și varianta ca Mladinovici să fi considarat că devirea din piciorul lui Luckassen în mână să nu fi fost accidentală ci de fapt o preluare greșită, caz în care vorbim de henț indiferent de ce a urmat, dar absurdul regulamentului rămâne.

Să mai remarcăm la meciul de astăzi că cele două absențe de ultimă oră din echipa UTA-ei s-au văzut din plin. Atât Conte cât și Stolnik sunt fundași buni atunci când joacă lângă Benga. Fără acesta însă devin „bombe cu ceas“, mai ales Conte, capabili să greșească atunci când îți este lumea mai dragă. Cel puțin jucătorul din Guineea, mai ales în repriza secundă, a arătat slăbiciuni evidente, care au venit în continuarea celor arătae și în parida din etapa trecută, de pe teren propriu, cu Hermannstadt. Cât despre Fabry, fără acesta, jocul din ultima treime al echipei noastre este lipsit de sclipiri și inventivitate, niciunul dintre colegii săi neavând viziunea și acuratețea tehnică de a lumina jocul prin pase care să disloce apărarea adversă.

Până la urmă, ca o concluzie, trebuie să ne mulțumim cu acest punct, chiar dacă persistă senzația că se putea mai mult. În urma acestui rezultat UTA o egalează pe Hermannstadt la puncte și se pregătește pentru vizita de joi a Oțelului Galați. Va fi însă probabil un meci mult diferit și e de dorit ca unele superficialități și relaxări văzute azi în jocul băieților noștri să fie înlocuite de o supra determinare, pentru că alfel putem avea neplăcute surprize cu o echipă a lui Dorinel Munteanu, care indiferent de context și provocări, nu cunoaște decât o singură mantră, pe care o repetă la infinit: „Muncă – Luptă“… iar urmarea e că gălățenii sunt lideri în play-out.

Petrolul Ploiești – UTA 1-1 (1-0)
Superliga 2023-2024, Play-Out, Etapa 5
Luni 22 aprilie 2024, ora 19:00
Ploiești, Stadion „Ilie Oană“

Au marcat: Grozav (11) / Micovschi (82)
Cartonașe galbene: Seto / Omondi

Petrolul: Zima – Hanca, Papp, Huja, Țicu (cpt) – Seto, Jyry (87. Dumitriu) – Musi (87. Răducan), Jair (67. Ișfan), Grozav (77. Garutti) – Irobiso (67. Berisha). Rezerve: Eșanu – Meijers, D. Radu, Diomande, Dav. Paraschiv, M. Bratu, Bucur. Antrenor: Laszlo Balint

UTA: Iacob (cpt) – Căpușă, Stolnik, Conte, Rodrigues – Omondi, Mihai (73. Vulturar), Freitas (73. Pedro), Micovschi (90+1. Pop) – Imoh, Luckassen (73. Tudorie). Rezerve: Kucher – Trif, Lawrence, Morar. Antrenor: Mircea Rednic

Arbitru central: Horia Mladinovici (București)
Asistent 1: Mihai Marica (Bistrița)
Asistent 2: Mircea Orbuleț (București)
Oficial 4: Valentin Naidin (Turnu Măgurele)
Arbitru VAR: Sorin Costreie (Voluntari)
Asistent VAR: Mihăiță Necula (București)
Observator arbitraj (FRF): Eduard Dumitrescu (Pitești)
Observator organizare joc (LPF): Ștefan Popa (București)

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.