Turneul Naţional „Orgile României” la Arad la Biserica „Sfântul Anton de Padova”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Ajuns la a cincea ediţie, Turneul Național „Orgile României” continuă incursiunea în istoria acestui fabulos instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns.

Eduard Antal declara în 2022: „Cred că de-a lungul timpului turneul s-a transformat în ceva mai profund și mai important decât o înșiruire de concerte. Simt să turneul a devenit o comunitate, o familie a organizatorilor, gazdelor și ascultătorilor. Foarte multe instrumente din țara noastră au fost restaurate. Noi astăzi avem șansa să cântăm pe aceste instrumente ca atunci când au fost noi.”

Eduard Antal este organistul-titular al catedralei romano-catolice „Sfântul Iosif” din București. În cadrul Universității Naționale de Muzică București, a absolvit ciclurile de licență și de master, specializarea orgă, sub îndrumarea domnului profesor Dan Racoveanu. Este doctorand al aceleiași instituții, avându-l drept coordonator pe profesorul și compozitorul Dan Dediu.

A susținut numeroase recitaluri ca solist în Elveția, Polonia, Italia, Ungaria, Turcia și în România la București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Arad și Sibiu. Din anul 2020 realizează o incursiune în peisagistica instrumentelor de pe teritoriul României, concertând în cadrul Turneului național „Orgile României”.

A participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, dintre care amintim: Organ Nights – Biserica Neagră, 2018-2022; Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” – 2021-2022; Festivalul internațional de teatru de la Sibiu – 2019 sau Festivalul muzicii belgiene – 2019. A concertat ca solist alături de: Orchestra Națională Radio și Filarmonica Arad și a avut numeroase colaborări alături de Filarmonica „George Enescu” din București, Corul Filarmonicii „George Enescu” și Orchestra de Cameră Radio.

Itinerarul turneului „Orgile României” include în perioada 2 iulie – 26 august 2023, recitaluri extraordinare în catedrale și biserici catolice și evanghelice din întreaga tară, susţinute de organistul Eduard Antal. În bisericile din România există peste 1.000 de orgi, potrivit comunicatului emis de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc, de la Johann Sebastian Bach la Tomaso Albinoni.

„Repertoriul pe care îl propun în acest an are două caracteristici esențiale: în primul rând poartă amprenta contrastului (vechi-nou, cunoscut-necunoscut), iar în al doilea rând germinează o perspectivă sacră a muzicii de orgă. Metaforic, repertoriul din acest an este asemenea unui fruct: lucrările de la început și de la final sunt extrem de cunoscute și au un „gust” bun, plăcut (poate cea mai cunoscută lucrare de orgă Toccata în re minor de Johann Sebastian Bach sau Adagio în sol minor de Albinoni), iar miezul, în ciuda gustului „amar” este cel ce reprezintă germenele vieții, iar în programul pe care îl propun în acest an sâmburele este reprezentat de lucrări ce dezvoltă teme muzicale sacre. Acest lucru nu este întâmplător, în ultima vreme una din preocupările mele constante a fost aceea de a descoperi esența anumitor lucrări de orgă, activitate concretizată și prin înregistrarea primului meu album discografic, intitulat Parafraze.” A spus Eduard Antal

Eduard Antal a interpretat lucrări semnate de compozitori celebri, printre care amintim:

Turneul Național Orgile României a început pe 2 iulie, la Catedrala Romano-Catolică din Iași. A continuat pe 6 iulie la București, la Catedrala Sf. Iosif. În 8 iulie a fost la Deva, pe 9 și 10 iulie la Arad și Vinga. Va continua pe 12 și 14 iulie la Reșița și Drobeta Turnu Severin, iar pe 31 iulie se oprește la Cluj. Ediţia a V-a a Turneului Naţional Orgile României se va încheia pe 26 august la Biserica Evanghelică din Brașov.

Acum, Turneul Național „Orgile României”, produs de Pro Contemporania, în colaborare cu numeroși colaboratori și parteneri media, a ajuns la la Arad. Astfel, duminică, 9 iulie 2023, Eduard Antal a concertat la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova” din Arad. Luni, 10 iulie 2023, începând cu orele 19:30 va susține un concert și la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Vinga.

Un lucru inedit în privința orgilor din Arad. Cea mai veche și mai mare orgă din Arad se află la Sinagoga Neologă din Arad, pe strada Tribunul Dobra, în zona centrală, spre Boul Roșu. Orga se află la primul etaj al sinagogii și a fost construită și instalată de Antal Dangl și Fiul în 1841, conform inscripției de pe plăcuța atașată pe instrument. Orga a fost recent restaurată de doi specialişti în domeniu, Otto Bertoti şi Andrei Sas.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.