marți, 25 iunie, 2024

Despre viață și moarte – dialog între viitori medici și preoți

Distribuie articolul

Studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad au participat la o dezbatere pe tema „Prin moarte la viață”. Întâlnirea, non-formală, a fost inițiată de „Parohia Ortodoxă Micălaca II, Școala Gimnazială „Caius Iacob” și Seminarul Teologic Ortodox și a presupus un dialog sincer și deschis despre moarte și viață în lumina științei și a religiei.

„O întâlnire caldă, în „împreună-lucrare” despre știință și religie, pornind de la o tema provocatoare. Elevii seminariști de la trei licee din Mitropolia Banatului au dezbătut cu șapte studenți mediciniști ai Universității de Vest” Vasile Goldiș” Arad  aspecte despre viață, moarte, boală, pronie divină și suferință, colaborare și comuniune în asistența celui bolnav. S-a vorbit despre moarte clinică și moarte cerebrală, despre deschizători de drumuri în Near Death Experience, despre Raymond Moody, Elizabeth Kubler Ross, dar și despre Sfinții Părinți și Sfinții Doctori fără de argint. Un dialog plin de sinceritate și deschidere pentru celălalt, cu multe mărturisiri și amintiri de suflet, cu multă emoție și fără respectarea unei bibliografii rigide. A fost un eveniment de suflet, în care atât elevii seminariști cât și studenții la Medicină și-au împărtășit experiențe, motivele alegerii acestor misiuni de doctori de suflete și corpuri, au vorbit despre importanța dimensiunii spirituale în vindecare. M-a impresionat modul frumos în care au interacționat și rezonat împreună, modul cum s-au completat în opinii ca un prim pas al unei colaborări spre binele Aproapelui. A fost și o ocazie de a reuni un mic grup de studenți mediciniști cu studii și preocupări teologice în vederea unor manifestări similare”, afirmă dr. Simona Dumitra.

Viitorii medici și preoți au convenit că doar împreună pot fi „mâini divine” și alcătui o echipă de intermediere a Vindecării.

Din partea UVVG au fost prezenți studenții Macean Mirela Emilia, Popescu Vladi Robian Ștefan,  Motoarca  Gelu Robert, Pop Diana, Bărboi Mara, Drăgoiu  Roxana  și medicul rezident Pediatrie, Carmen Dănilă.

Evenimentul a fost găzduit  de  Părintele Profesor Călin Teuca, Parintele Mircea Bupte și prof. Beatrice Mandă. Despre aceasta temă au conferențiat  dr. Viorel Pîtea, medic primar nefrolog, cu o experiență în domeniu  de peste 45 de ani și dr. Simona Dumitra, medic primar Pediatrie. Discuțiile au fost moderate de Părintele Clement Iordache, preot și medic de familie.

La eveniment au participat prof. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Arad, prof. Janina Coraș – inspector școlar general adjunct al Inspectoratul Școlar Județean Arad,  prof. Veronica Sirca – inspector școlar la disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad și pr. lector univ. dr Ioan Lazăr -duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți