Final de stagiune „La Băncuțe” cu o “Seară argentiniană”

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Mai multă lume ca niciodată “La Băncuțe” unde actuala stagiune s-a încheiat cu muzică argentiniană și artiști argentinieni. Au fost pe scena din parcul Mihai Eminescu Analia Selis (voce), Mariano Castro (la pian) și Florentina Ciornei (la contrabas).

Desigur, cea mai cunoscută muzică din Argentina este tangoul și nu putea lipsi nici în seara aceasta, după ce cu o seară înainte am avut parte de 4 for Tango, tot pe scena de “La Băncuțe”. Cunoscuții muzicieni argentinieni Carlos Gardel și Astor Piazzolla, printre alții, au făcut ca tangoul să fie cântat și dansat în toată lumea.

Credem că stagiunea din acest an a fost una dintre cele mai de succes ale Filarmonicii din Arad, exceptând desigur stagiunea normală din cursul anului. Am auzit și văzut în această vară “La Băncuțe”: “Dansuri, melodii, reverii…”; „În pași de… Strauss”; “Le Carnaval de La Nouvelle-Orléans” sau “Fiesta Tropical”. Am amintit doar câteva spectacole, dar au fost în total 11 seri memorabile la “La Băncuțe”.

Edificator în acest sens este oftatul unui spectator la încheierea reprezentației din această seară: “Păcat, mare păcat. Am văzut toate spectacolele din această vară și speram să nu se termine așa de repede”. La câtă lume a fost în această seară, dar și la reprezentațiile trecute, nu putem decât să îi dăm dreptate.

Analia Selis s-a născut în Tucumán, Argentina în 1977. În 1998, a obținut Diploma în Predarea Muzicii de la Universitatea de Muzică San Miguel de Tucumán, apoi în 2002 Diploma de Interpretare Vocală de la Longy School of Music (Boston, SUA). S-a mutat la București în 2003, unde locuiește și în prezent.

În 2004 Analia Selis a ocupat locul trei la Festivalul Internațional Cerbul de Aur (România) unde a reprezentat țara natală Argentina. Analia Selis a cântat cu mari muzicieni precum bandoneonistul Omar Massa, pianiștii Julián Caeiro și Mariano Castro, violonistul Rafael Butaru, chitaristul Julio Santillán și violoncelistul Răzvan Suma.

În această seară ea a cântat, acompaniată de pianistul Mariano Castro și Florentina Cironei la contrabas, mai multe piese argentiniene, dar și românești. Amintim aici: “Por una Cabeza”; “Flor de Lino”; “Baldosa Floja”; “Mareados”; “Palomita blanca”; și “Milonga Sentimental”, ca să amintim doar câteva. Analia Selis a cântat și melodii românești cum ar fi “Zaraza”, “Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara” și “Habar n-ai tu”.

Mariano Castro s-a născut în Buenos Aires și s-a stabilit în România în 2013. Este pianist, chitarist, compozitor și orchestrator. Are la activ peste 40 de turnee internaţionale în SUA, Canada, Brazilia, Italia, Elveţia, Germania, Romania, Franţa, Rusia, Portugalia, Polonia, Spania, Danemarca, Olanda și Suedia, printre altele. Împreună cu Trupa Narcotango a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria „Cel mai bun album de tango”. În prezent este pianist și orchestrator cu diferite orchestre filarmonice din România și Europa.

Sperăm ca stagiunea de vară de “La Băncuțe” de anul viitor să fie mai lungă, muzica mai variată și invitații din România, dar și din străinătate să nu lipsească.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.