Filarmonica din Arad începe anul 2024 cu două concerte

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

După ce a încheiat stagiunea 2023 în 28 decembrie, Filarmonica din Arad începe stagiunea 2024 în forță. Datorită succesului de care se bucură, în luna decembrie toate concertele au fost cu casa închisă, Filarmonica din Arad a organizat două concerte la începutul noului an. La ambele spectacole din acest an toate biletele s-au epuizat imediat.

Nici nu se putea imagina un debut de An Nou muzical fără partiturile familiei Strauss! Filarmonica din Arad a pregătit pentru primele întâlniri cu publicul meloman, pe 4 și 5 ianuarie 2024, nestemate muzicale de Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss, alături de Émile Waldteufel, marele favorit al Parisului și al Londrei sfârșitului de secol XIX, și de Leroy Anderson, marele maestru al muzicii „semi clasice” din secolul XX. Toate au fost interpretate de membrii filarmonicii sub bagheta dirijorului Cristian Neagu.

În program în 4 ianuarie au fost în program valsuri, ploci sau marșuri vieneze de:

În ianuarie, următorul spectacol al Filarmonicii din Arad, “Muzică de balet”, are loc în data de 11 ianuarie. Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită cu un concert coral “Mihai Eminescu”, în data de 15 ianuarie. Toate spectacolele se desfășoară cu începere de la ora 19.00.

Muzica simfonică are o mare tradiție la Arad. Vă reamintim mai jos data la care s-a înființat Conservatorul din Arad, când a fost inaugurat Palatul Cultural din Arad și datele când au concertat la Arad mari compozitori ai lumii.

În 1833 se înființează Conservatorul din Arad, primul conservator de pe teritoriul României și al șaselea din Europa. Acesta atestă rolul extrem de important al muzicii în viața culturală a Aradului, la începutul secolului al XIX-lea.

La 8 noiembrie 1846 Franz Liszt concertează la Arad, în sala festivă a hotelului „Crucea Albă” („Ardealul”), potrivit site-ului Filarmonicii de stat din Arad. Aradul este al treilea oraș din țară în care a concertat marele compozitor în cadrul ultimului său turneu, fiind primit cu fast de publicul arădean, acesta primind diploma de Cetățean de Onoare al Aradului în 10 noiembrie. În 1847 La doar un an după vizita lui Franz Liszt, Johann Strauss (fiul) concertează și el la Arad, tot în sala de festivități a hotelului „Crucea Albă”.

1890 se fondează Societatea Filarmonică din Arad, instituție cu programe ambițioase de concerte simfonice și cor, definitorie pentru viața muzical-culturală a orașului vremii respective.

24 octombrie 1913 are loc inaugurarea festivă a Palatului Cultural. În sala principală a clădirii concertul simfonic a inclus lucrări semnate de Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.

Palatul Cultural din Arad se află în Piața George Enescu. La 6 noiembrie 1931George Enescu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului, în cadrul unei festivități susținute la Palatul Cultural. Marele maestru a fost iubit de publicul arădean, el concertând aici în repetate rânduri: în 8 și 9 decembrie 1922, 22 noiembrie 1923, 17 și 18 ianuarie 1927, 23 și 24 noiembrie 1929, 6 noiembrie 1931, 17 decembrie 1936, 11 octombrie 1937, 30 noiembrie 1938, 30 aprilie 1942, 30 martie 1943.

Vă recomandăm să mergeți la concertele Filarmonicii din Arad. Veți descoperi o sală de concrete încântătoare, cu o acustică excelentă, una dintre cele mai bune săli de concerte din România. Mergeți la Palatul Cultural din Arad și … bucurați-vă de muzică!

D-nul Laurențiu Muntean, manager la Filarmonica de Stat din Arad a declarat recent pentru Arad Obiectiv referitor la Palatul cultural și Filarmonica din Arad: “…arădenii și-au redescoperit apetitul pentru concerte. Ei au descoperit aici un loc cald, frumos cu muzică bună”.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.