Final de stagiune 2023 la Filarmonica Arad… “În pași de… Strauss”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Concertele anului 2023 pentru Filarmonica din Arad s-au încheiat joi, 28 decembrie 2023, la ora 19.00, când muzica vieneză ne-a inspirat din nou cu temele ei. Valsuri, polci sau marșuri au încântat auditoriul într-un final de stagiune foarte încărcat, cu un ultim concert numit “În pași de… Strauss”.

Într-o superbă seară de decembrie și aproape de sfârșitul anului, sala de concerte a Palatului Cultural din Arad a fost arhiplină. A fost încă o dovadă a aprecierii de care se bucură Filarmonica de Stat din Arad în rândul arădenilor. Acest ultim concert din acest an fost sold out la două zile după ce biletele au fost puse în vânzare!

Valsurile, polcile, marșurile și ariile prezentate au fost din creația compozitorilor Johann Strauss, Franz Lehár, Emmerich Kálmán, Carl Michael Ziehrer, Josef Strauss, Julius Fučík dar și a altor compozitori. “În pași de … Strauss” a avut ca soliști pe Diana Birta soprană, Cristina Văcean soprană și baritonul David Buzgău. Au participat tinerii și talentații dansatori ai Școlii de dans Dum Dance Team.

Soliștii Diana Birta, David Buzgău și Cristina Văcean au interpretat împreună mai multe opere de Carl Michael Ziehrer, Johann Strauss, Dmitri Șostakovici și Franz von Suppé.

Franz Lehár era capelmaestrul Regimentului 26 din Viena când a fost rugat de Prințesa de Mettermich să compună “ceva extrem de festiv” pentru balul “Gold und Silber“ (Aur și Argint), care urma să aibă loc la 27 ianuarie 1902, în Sophiensaal. “Gold und Silber“ a devenit unul dintre marile șlagăre ale timpului. În ceea ce privește scriitura și stilul, valsul lui Lehár este un exemplu ideal de echilibru tematic și contrast emoțional.

Josef Strauss a urmat inițial o dublă carieră de arhitect și inginer, însă a ajuns să preia orchestra familiei într-un moment în care Johan, fratele său mai mare, a avut nevoie de un repaus. Debutul său ca dirijor a avut loc în 1853, în faimoasa sală Sperl din Viena, însă la scurt timp după aceasta, Josef a început să scrie și a devenit celebru în primul rând datorită polcilor sale. Veselia și buna dispoziție care dominau balurile familiei Strauss sunt surprinse și în celebra “Ohne Sorgen” (Fără griji), o polcă rapidă, prezentată pentru prima dată la Sankt Petersburg în anul 1869.

Julius Fučík a fost un compozitor bohemian. “Florentiner Marsch” sau Marșul Florentin a fost scris în anul 1907 la Budapesta. Partitura este un omagiu adus Florenței și reflectă tendințele muzicale ale vremii, cele prin care compozitorii scriau în stiluri care implicau caracteristicile sonore ale altor țări, precum Rusia, Spania sau Italia, titlul ei original fiind “La Rossa di Toscana”. Autor de operete, partituri religioase, opusuri camerale sau chiar și al unei suite simfonice, Fučík își dovedește aici îndemânarea și ingeniozitatea, concentrând în paginile unui marș instrumental, un “scenariu orchestral“ demn de operetă.

D-nul Laurențiu Muntean, manager la Filarmonica de Stat din Arad a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări adresat de Arad Obiectiv.

“Final de stagiune 2023 la Filarmonica din Arad. Cum a fost acest an pentru Filarmonica din Arad?„ “Am avut un an foarte bun, dar depinde cu ce îl comparăm. Dar în ceea ce privește publicul și reacția acestuia la concertele noastre, putem spune că a fost un an foarte bun. De exemplu în toată luna Decembrie toate concertele noastre au fost sold out. În ultima vreme se cam întâmplă acest lucru și nu putem decât să fim bucuroși”.

Cine este vinovat de această audiență? Orchestra, dirijorul, condițiile oferite sau arădenii au o tot mai mare afinitate pentru muzica simfonică?” “Eu cred că odată cu redeschiderea Palatului Cultural care a fost în renovare patru ani, oamenii, arădenii, și-au redescoperit apetitul pentru concerte. Aici ei au descoperit un loc cald, frumos cu muzică bună. Este un lucru care s-a întâmplat organic.“

“Ce sperați de la anul 2024?” a fost ultima întrebare pentru Laurențiu Muntean, managerul Filarmonicii din Arad, din partea Arad Obiectiv. “Noi sperăm să menținem acest trend. Ne dorim în continuare să avem același răspuns din partea publicului, ne străduim să aducem artiști buni, muzică bună și să facem săli pline. În primul rând asta ne dorim“.

 

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.