vineri, 13 septembrie, 2024

Vernisaj expoziție de pictură: „Dialoguri cromatice în abstractul vizual” la Biblioteca Arad

Distribuie articolul

Într-un context plin de culoare și expresivitate artistică, marți, 9 aprilie 2024 a avut loc la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad vernisajul expoziției de pictură „Dialoguri cromatice în abstractul vizual”, a artistului plastic Jeni Maria Lucan.

Pictura abstractă, concentrându-se pe expresia emoțională și conceptuală prin intermediul formelor, culorilor și compozițiilor non-reprezentative, transmite idei, emoții și senzații, artistul utilizând creativitatea plastică pentru a explora relații între formă, culoare, textură și compoziție. Creațiile expuse pe simezele Bibliotecii arădene oferă deplina libertate privitorului de a experimenta și interpreta în mod subiectiv, simbolurile ascunse în tușele de culoare ale artistului plastic Jeni Maria Lucan, membru al Asociației „Ion Andreescu” Arad.

Născută în Bârlad, dar fascinată de frumusețea orașului de pe Mureș, unde s-a stabilit după absolvirea studiilor economice din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, Jeni Maria Lucan se descrie ca un artist plastic autodidact, având numeroase expoziții personale și colective, expunând și la evenimente literare și culturale din Arad, Lipova, Timișoara sau Iași, contribuind la diversitatea și bogăția artei contemporane.

Jeni Maria Lucan a avut expoziții anual începând din 2017, cu excepția anilor când a fost pandemia de COVID 19. Prima expoziție a avut loc în 2017 la Turnul de Apă din Arad. În decursul anilor a participat și la mai multe expoziții de grup. Expoziție de pictură „Dialoguri cromatice în abstractul vizual” de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad a cuprins 46 de lucrări pe pânză.

Vernisajul, găzduit de Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad și moderat de prof. Ioana Nistor, a inclus un dialog cultural la care au participat artistul plastic Maria Furnea, membru a Uniunii Artiștilor Plastici din România, alături de drd. Mihaela Livia Guleș, Universitatea de Vest din Timișoara. Pentru a completa experiența vizuală oferită de arta plastică, interpreta Monica Mihaela Cojocaru a susținut un recital de muzică folk.

Pictura abstractă este un stil artistic în care accentul se pune pe formă, culoare, linie și compoziție, în loc să încerce să reprezinte obiecte sau scene realiste. În esență, abstractul se concentrează pe exprimarea unor concepte, emoții sau idei prin intermediul elementelor vizuale, în loc să se bazeze pe reprezentări figurative sau recunoașterea obiectelor. Acest stil își are rădăcinile în mișcări artistice precum impresionismul, cubismul și suprarealismul, dar a evoluat într-o formă distinctă și liberă de constrângerile reprezentării realiste.

Trei dintre cei mai cunoscuți pictori ai artei abstracte sunt:

Wassily Kandinsky. Considerat unul dintre pionierii abstracției, Kandinsky a experimentat cu culorile și formele pentru a exprima emoții și idei spirituale în operele sale.

Piet Mondrian: Mondrian este cunoscut pentru operele sale ce utilizează linii și dreptunghiuri colorate pentru a crea compoziții echilibrate și armonice, inspirate de ideea de universalitate și echilibrul din natură.

Jackson Pollock: Pollock este faimos pentru tehnica sa de drip painting, în care picăturile și stropii de vopsea sunt aruncați sau stropiți pe pânză, creând compoziții abstracte pline de mișcare și energie.

Acești artiști au contribuit semnificativ la evoluția și popularizarea picturii abstracte, care continuă să inspire și să provoace interpretații diverse în lumea artistică contemporană.

Jeni Maria Lucan a răspuns la câteva întrebări adresate de Arad Obiectiv. “O pictură abstractă debordând de culoare. De unde vine inspirația pentru acest gen de pictură?“

“Nu vine. Starea mea spirituală îmi spune compoziția lucrării. Eu pornesc de la o pată de culoare și dezvolt. Apoi, pe măsură ce lucrez, îmi apare și subiectul lucrării. La un moment dat s-a creat lucrarea. Dar simt că nu am spus totul, și de aceea tablourile mele par cam aglomerate. Fiecare tablou nu este doar un amalgam de culori, are o compoziție și are mult suflet“.

De unde pasiunea pentru pictură, pentru acest gen de artă“?

“Provin dintr-o familie de intelectuali, părinții mei au fost învățători. Am avut în casă mereu albume de pictură, o bibliotecă mare, deci a fost cultivată dragostea pentru arte în general. În privința picturii, la un moment dat am primit cadou toate cele necesare pentru pictură. Acestea au stat nefolosite cam o jumătate de an. Dar, într-o bună zi am pus o pată de culoare pe pânză și de atunci pictez. Nu am făcut o scoală de Arte, la bază sunt absolventă a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Deci studiile mele sunt în alt domeniu. Sunt autodidact. Un hobby la început, care apoi s-a transformat în pasiune și asta va rămâne pentru totdeauna. În afară de pictura abstractă nu prea abordez alt stil“.

Când va fi următoarea expoziție, când va avea loc următorul vernisaj?”

“Este posibil să fie în anul viitor. Sunt și foarte activă în cadrul cenaclului “Ioan Andreescu” din Arad, unde am participat la toate expozițiile de grup și la toate evenimentele organizate”.

Iubitorii de frumos pot vizita expoziția de artă plastică „Dialoguri cromatice în abstractul vizual” în perioada 9 – 26 aprilie 2024, în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00, în cadrul spațiului cultural de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți