Un fenomen astronomic inedit în aceste zile: Luna Rece

Sursă imagine: via Shutterstock

Internațional

Scris de T.F.

Luna Rece reprezintă ultima Lună plină din an. Această lună plină va fi vizibilă mai multe zile în această perioadă, bineînțeles dacă este cer senin. Se crede că dorințele exprimate în aceste zile se adeveresc. Luna Rece a putut fi observată începând din 24 decembrie și durează mai multe zile. Luna Rece va atinge nivelul maxim de iluminare pe 26 decembrie.

Luna Rece este un termen care provine de la nativii americani, în special de poporul Mohawk. Numele face referire pa perioada cu temperaturi mai reci asociate, de obicei, cu luna decembrie în emisfera nordică. Indienii americani au dat nume pentru fiecare dintre cele 12 Luni Pline ale anului. De exemplu: pentru luna aprilie – Luna Plină Roz (când încep să apară primele flori, primăvara). Nu are legătură cu culoarea lunii. Sau pentru luna septembrie – Luna Plină a Porumbului / a Recoltei.

Luna Rece (Luna plină) din această lună este prima după solstițiul de iarnă (22 decembrie) când se marchează cea mai scurtă zi a anului. Fiind cea mai lungă noapte din an, amatorii de fenomene astronomice au ocazia să vadă mai mult timp această Lună Rece. Este, de asemenea, ultima lună plină  din acest an. Luna Rece este o încântare absolută pentru privitori. Luna are o lumină strălucitoare și clară, care iese în evidență în special pe peisajele înzăpezite, unde creează o scenă de iarnă magnifică. Pentru a vă bucura pe deplin de acest spectacol, găsiți o locație departe de luminile orașului.

Nu este prima dată când luna plină din decembrie a căzut de Crăciun. Ultima lună plină care a atins vârful de Crăciun a fost în 2015. Ultimul astfel de eveniment astronomic a avut loc în 1977. Următoarea lună plină de Crăciun (Luna Rece) este de așteptat să vină în jurul anului 2034, conform astronomilor.

Luna poate să pară mai mare pe cer, dar aceasta e o iluzie optică, potrivit experților. Chiar dacă Luna pare să aibă dimensiuni diferite, ea nu își schimbă mărimea. Există și alte nume pentru ultima lună plină a anului: „Luna zăpezii”, „Luna producătoare de iarnă” și chiar „Luna când cerbul își varsă coarnele”: coarnele multor specii de cerbi încep să cadă în această perioadă, pe măsură ce sezonul de reproducere se apropie de sfârșit.

În tradiția românească Luna Plină are alte semnificații. Potrivit Viațaortodoxă, în cartea ”Calendarele Poporului Român” se consemnează: ”Luna plină este asociată, în plan simbolic, împlinirilor de orice fel… pentru bunul mers al vieții. Când e Lună Plină, merg toate în plin… Pentru sănătate: e bine să plătești slujbă la Lună Plină și numai pentru dușmani la Lună Nouă… La Lună Plină se merge cu toți copiii la biserică, să citească preotul pe cap, la femei Acatistul Maicii Domnului și la bărbați al Sfântului Nicolae, că e de mare ajutor și li se luminează mintea. Mamele își înțarcă pruncii la Lună Plină, ca să aibă noroc, să le meargă în plin toată viața” (Calendarele Poporului Român).

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.