Și minciuna-i vorbă. Abonații UTA-ei din nou păcăliți de conducerea clubului!

Sport

Scris de Arad Obiectiv

Pe data de 8 noiembrie clubul UTA emitea un comunicat în care anunța că abonaților care și-au depus abonamentele la club deoarece nu doresc ori nu pot să se deplaseze la Oradea pe perioada în care UTA nu poate juca acasă din cauza lucrărilor de la Arena „Francisc Neuman“, li se vor vira în conturi sumele aferente meciurilor respective, în perioda 27 noiembrie – 9 decembrie. Începând de sâmbătă dar mai cu seamă în cursul zilei de astăzi, numeroși suporteri aflați în această situație ne-au adus la cunoștință faptul că nu au primit nici bani și nici vreo informare din partea clubului cu privire la cauzele și durata întârzierii. Avem așadar de-a face nu doar cu neonorarea unei obligații asumate de către clubul UTA dar și cu o atitudine de total dispreț față de abonații clubului. Este cu atât mai gravă această atitudine cu cât ne aflăm în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, una cu mari cheltuieli pentru fiecare dintre noi și cu siguranță că oamenii respectivi și-au calculat bugetele în funcție de banii pe care clubul UTA, repetăm, și-a asumat public să-i plătească.

De altfel întreaga situație legată de lucrările la stadion și de impactul acestora asupra suporterilor a fost gestionată de conducerea clubului într-un total dispreț față de cei care asigură o parte importantă a bugetului clubului. Sigur, nu clubul UTA este vinovat de faptul că o lucrare recepționată de către administrația locală cu nici 4 ani în urmă, trebuie deja refăcută; iar asta în mijlocul campionatului, cu impact direct asupra echipei, asupra bugetului clubului dar și asupra suporterilor. Însă felul în care conducerea clubului a ales să își scoată pârleala pe spatele fanilor reprezintă o bătaie de joc total incompatibilă cu rigorile unui club profesionist. Și în sprijinul acestei afirmații readucem în memoria opiniei publice următoarele aspecte:

1. În vară, la momentul punerii în vânzare a abonamentelor, banii pentru efectuarea lucrărilor de înlocuirea a gazonului fuseseră alocați de către Consiliul Local iar procedurile de licitație erau demarate deja încă din cursul lunii mai. Se aștepta doar anunțul firmei câștigătoare. Și dacă acest rezultat ar fi fost contestat, procedurile nu s-ar fi putut întinde pe mai mult de 2-3 luni cel mult, astfel că era cert că lucrările vor avea loc în cursul anului competițional 2023-2024. În documente era prevăzute de asemenea și perioada de execuție a lucrărilor. În aceste condiții, conducerea clubului ȘTIA că echipa va fi obligată să dispute mai multe meciuri în altă localitate în cursul respectivului sezon. Cu toate acestea, când a pus în vânzare abonamentele:
– nu a anunțat suporterii despre această situație
– nu a oferit nicio reducere a prețului abonamentelor
– pentru cei care și-au reînnoit abonamentele a fost chiar o scumpire mascată deoarece spre deosebire de sezonul trecut, a fost eliminată reducerea de 10% aplicată cu un an în urmă vechilor abonați

2. În momentul în care a fost cunoscută data începerii lucrărilor și clubul a trebuit să ia decizia mutării la Oradea, nu a anunțat nicio despăgubire pentru abonați ci doar a oferit abonaților posibilitatea de a asista gratuit la meciurile din Cupa României; adică la o altă competiție decât cea pentru care abonații respectiv plătiseră și la niște meciuri care la rândul lor, cel puțin trei dintre ele, se desfășurau tot într-o altă localitate.

3. Clubul UTA nu a oferit niciun sprijin logistic abonaților în ceea ce privește deplasarea la meciurile considerate a fi pe teren propriu dar care se desfășurau într-o altă localitate. Aceștia au fost nevoiți să își asigure pe cont propriu mijloacele de deplasare și să își achite cheltuielile aferente.

4. Când în sfârșit, pe 11 octombrie, la presiunea unei părți a opiniei publice, clubul UTA a decis să ofere despăgubiri abonaților care nu erau dispuși să facă pe cont propriu respectivele deplasări, clubul UTA nu i-a informat pe aceștia când se vor plăti respectivele despăgubiri. Abonații s-au trezit că își depun abonamentele la club dar nu li se oferă niciun interval de plată a sumelor pe care urmează să le primească.

5. Mai mult, la acea dată informația oficială oferită de clubul UTA era aceea că meciurile considerate pe teren propriu se vor juca la Oradea. Ulterior partida cu Oțelul s-a jucat la Sibiu așa cum și partidele cu Farul Constanța și Universitatea Craiova se vor juca tot în alte localități decât Oradea. Cei care nu și-au depus abonamentele luând în considerare că pot face deplasările la Oradea, au fost din nou induși în eroare.

6. În sfârșit, în încheierea acestui șir de practici incorecte față de abonați, iată clubul UTA nu își respectă nici obligația asumată în ceea ce privește returnarea sumelor de bani.

Situația are și accente ridicole dacă ținem cont că vorbim despre o sumă totală de 126.352 de lei, sumă comunicată chiar de club; adică undeva la 25.000 de euro, bani care ar trebui să nu reprezinte o piatră de moară pentru un club profesionist de prima ligă care se prezintă drept „stabil“. Știm foarte bine însă că situația nu este deloc așa cum o prezintă conducătorul clubului Alexandru Meszar. Reamintim că atunci când, înaintea meciului cu Oțelul, a fost chestionat legat de întârzierile salariale, antrenorul Mircea Rednic nu a negat existența lor ci doar a încercat să minimalizeze impactul acestora asupra echipei. De asemenea, același Mircea Rednic a confirmat (chiar dacă din nou a încercat să o ducă oarecum în derizoriu) informația pe care o aveam și noi, anume că UTA are datorii la societatea Recons care administrează stadionul, motiv pentru care la stadion a fost tăiată căldura. Apoi, când în presa din Muntenegru a apărut informația că Marko Roganovic a plecat de la UTA din cauza întârzierilor salariale, Alexandru Meszar, într-o declarație pentu iAMSPORT.ro nu a negat existența întârzierilor ci doar faptul că rezilierea dintre cele două părți ar putea implica și un litigiu pentru recuperarea acestor bani.

Însă faptul că UTA are probleme financiare nu este o circumstanță atenuantă pentru neplata acestor bani către abonați (și dacă ar fi fost, mințirea și păcălirea acestora nu era justificată) ci una agravantă. Reamintim că Alexandru Meszar și-a ASUMAT respingerea a două oferte venite din mediul privat pentru preluarea respectiv susținerea clubului și, odată cu aceste respingeri, obligația de a asigura bugetul clubului. De asemenea, într-un interviu publicat recent de aradon.ro, Alexandru Meszar spunea următoarele: „Din bugetul total al clubului 20% sunt din drepturi TV, 15% de la bugetul local, 15% din vânzarea de bilete, 10% din sponsorizări și publicitate, 10% din activități de marketing și fanshop și, ce este mai greu, diferența de 30%, în mare parte, trebuie să o rezolve an de an asociații.” În aceste condiții, domnul Meszar ar trebui să își convoace „asociații“ (Gabriela Meszar, Călin Costea, Dorin Stana, Florian Voinea etc) și să le solicite să contrbuie la onorarea obligației față de abonații care își așteaptă banii. Poate că acestor domni nu le pasă de onoarea sau cuvântul propriei persoane dar când vine vorba de obligații asumate în numele clubului UTA, neonorarea lor reprezintă o dezonorare a clubului pe care domniile lor pretind că-l respectă.

Și, ca să încheiem cu o glumă amară, dacă toate comunicările, informările și postările de pe pagina clubului se încheie cu mesajul „Doar UTA“, probabil că o informare cu privire la incapacitatea de a onora un angajament public ar trebui să aibă în final sintagma „Doar la UTA“.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.