marți, 2 iulie, 2024

Semnal de alarmă înainte de Euro: România a remizat rușinos cu Liechtenstein

Distribuie articolul

Surpriză neplăcută în seara asta pe stadionul Ghencea, undea echipa națională a României nu a reușit să învingă modesta reprezentativă a statului Liechtenstein, partida încheindu-se cu același scor ca cel înregistrat în meciul de marți cu Bulgaria: 0-0. Partida a fost dominată autoritar, pe alocuri copios, de tricolori, care și-au creat foarte multe ocazii însă le-au ratat pe toate, aproape fără excepție, din cauza impreciziilor tehnice de la finalizare. Tot meciul jucătorii echipați în galben l-au luat la țintă pe portarul adversarilor, Büchel, care probabil a bătut un record personal de intervenții într-un meci, însă mai toate au fost pradă ușoară, goalkeeperul advers având rareori nevoie să plonjeze sau să apeleze la reflexe. Iar când nu l-au luat la țintă pe Büchel, băieții lui Iordănescu au ratat ținta cu o consecvență demnă de soldații Imperiului din Războiul Stelelor.

Oaspeții au prima ocazie când Moldovan respinge peste bară un șut de la marginea careului. Apoi încep ocaziile tricolorilor: Pușcaș nu reușește să finalizeze de la marginea careului de 6 metri, Racovițan din câțiva metri îl ia la țintă pe portarul advers iar Coman trimite plasat din stânga la colțul lung, puțin pe lângă poartă. Pușcaș reușește apoi să trimită spre poartă dar lovitura sa de cap depășește cu puțin transversala. Peste un minut tot el se trezește în față cu o minge scăpată de Büchel dar nu are o reacție suficient de rapidă pentru a profita. Ocaziile României continuă să apară dar I. Hagi din colțul careului mic reia cu capul însă mingea din pământ ricoșează peste transversală. Pușcaș încearcă și el tot cu capul dar cu spatele la poartă șterge balonul insuficient pentru a-l învinge pe goalkeeperul advers. Repriza se încheie cu o dublă ocazie Cicâldău – Pușcaș și două șuturi bune dar rămase fără rezultat, expediate de Comaan, ce accentuează și mai tare frustrarea tricolorilor, care nu reușesc să spargă gheața după trei reprize de fotbal pe Ghencea, cu câteva zile înainte de Euro.

Repriza secundă începe în aceeași notă și I. Hagi trage și el frumos dar ineficient, prilejuindu-i portarului advers o nouă intervenție. Pușcaș, greoi, mai ratează o execuție apoi ajunge prea târziu la o centrare bună a lui Bancu. Stanciu încearcă să își marcheze intrarea pe teren cu un gol dintr-o lovitură liberă plasată într-o poziție imposibilă și, așa cum era de așteptat, mingea nu găsește spațiul porții. Coman de la 7-8 metri de poartă reia cu capul mult peste poartă. Tot cu capul șterge Mihăilă mingea, dar insuficient pentru a o cadra pe poartă. Stanciu execută la o palmă de bară o lovitură de la marginea careului. Drăguș încearcă și el să-l găsească pe Pușcaș dar cu același deznodământ. Stanciu trimite un nou șut sănătos, de la 25 de metri dar din nou portarul oaspeților Büchel respinge; și tot Büchel îl blochează pe Man; iar când îngerul păzitor al națiunii formate din 40.000 de suflete e învins, mingea expediată de Stanciu nu nimerește poarta. Mihăilă e lansat pe culoar dar preluarea sa cu capul se oprește direct în brațele lui Büchel ieșit în întâmpinare. Arbitrului i se face milă de chinul tricolorilor și arată 8 minute de prelungire… doar, doar… însă Man trage și el slab și mingea se duce direct la magnetul din poarta roș-albaștrilor, care, conform tradiției, se simt excelent pe Ghencea. Pușcaș mai trimite o minge pe lângă poartă (a 10-a?) iar Mihăilă semnează ultima ocazie cu un lat plasat spre colțul lung, care aterizează însă dincolo de poarta adversă.

Meciul s-a încheiat în corul de fluierături al stadionului Ghencea, semn al falimentului pregătirii Naționalei pentru Euro. În locul unor adversari mai puternici, în fața cărora am fi putut replica scenariile de la Euro, am preferat doi adversari mai slab cotați, dintre care unul din ultima categorie fotbalistică a Europei și n-am reușit să marcăm niciun gol. România merge la Euro fără să fi exersat tactic nimic relevant, cu o susținere știrbită din partea suporterilor și cu moralul praf, adică exact capitolul la care dorea să puncteze în aceste meciuri.

În meciul cu Liechtenstein, selecționerul Edi Iordănescu a folosit următoarea formulă: Moldovan – Sorescu, Drăgușin, Racovița, Mogoș (51. Bancu) – Cicâldău (58. Stanciu), Șut (58. M. Marin), Olaru (76. Drăguș) – I. Hagi (cpt) (65. Man), Pușcaș, Coman (65. Mihăilă)

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți