SCU arată dimensiunea dezastrului financiar de la UTA

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Așa cum am mai spus-o în repetate rânduri, datoriile de la clubul UTA se adună și acest lucru nu are cum să ducă la ceva bun. Ei bine, astăzi, reprezentanții Suporter Club UTA (SCU), asociație care deține marca „UTA” și care, în ciuda încercării găștii lui Alexandru Meszar de a o exclude din club, este încă acolo, au făcut publice câteva date referitoare la anul financiar 2023.

Astfel, din comunicatul transmis de către SCU, dar și din documente, respectiv din documentele publice de pe site-ul Ministerului Finanțelor, reiese cât se poate de clar că UTA a acumulat în anul 2023 o datorie uriașă. Vorbim despre peste 10 milioane de lei doar în 2023, respectiv despre un total de aproape 23 de milioane de lei în ultimul deceniu, însă trebuie menționat că cele mai multe dintre aceste datorii s-au acumulat odată cu promovarea clubului în prima ligă.

Totodată, suporterii fac o paralelă între cum este condus clubul UTA și cum este condus clubul Atletico Arad de către același Alexandru Meszar. Dacă la UTA datoriile sunt uriașe, cele mai mari din istoria acestui club, la Atletico lucrurile sunt exact pe dos. Clubul familiei Meszar este an de an pe profit, deși UTA joacă în prima ligă, adică unde sunt mult mai mulți bani, în vreme ce Atletico joacă prin ligile inferioare. Cum reușește Meszar să acumuleze datorii la UTA de zeci de milioane de lei, dar în același timp să facă profituri de milioane la Atletico, vă lăsăm pe dumneavoastră să concluzionați, parcurgând în același timp comunicatul furnizat de Suporter Club UTA, respectiv documentele aferente:

Cel mai mare dezastru financiar din istoria clubului UTA

Începem prin a reaminti tuturor suporterilor faptul că, în urmă cu mai bine de o lună de zile, Alexandru Meszar și oamenii pe care i-a introdus în Asociația Fotbal Club UTA (AFC UTA) au votat excluderea Suporter Club UTA (SCU) din club.

În continuare, Suporter Club UTA a apelat la toate mijloacele juridice posibile pentru ca instanțele judecătorești să constate nulitatea acelei hotărâri, iar drept urmare, la trei săptămâni de la luarea acelei decizii SCU a fost invitată, în calitate de membru, la o ședință de Adunare Generală a AFC UTA, care urma să aibă drept scop aprobarea situațiilor financiare pentru anul 2023. Acest lucru ar fi trebuit să însemne și punerea la dispoziția SCU a unor documente financiar-contabile, pentru că nu poți să aprobi o situație pe care nu o cunoști în detaliu. Acest lucru nu s-a întâmplat, decât cu o oră înainte de ședința Adunării Generale, când ne-a fost transmis bilanțul sintetic pe anul 2023, un document care de fapt urma să devină public chiar a doua zi, pe pagina Ministerului Finanțelor.

În mod evident, președintele Suporter Club UTA, Claudiu Negru, s-a prezentat la ședința Adunării Generale, unde a solicitat balanța analitică la 31.12.2023, un document care ar putea arăta întreaga situație financiară a clubului. Însă, tot în mod evident, Meszar și oamenii săi au refuzat punerea la dispoziție a acestor documente. Dar, cumva, nu suntem surprinși de acest refuz, deoarece acestea sunt motivele reale pentru care se dorește înlăturarea SCU din AFC UTA. De altfel, reamintim și că SCU a fost nevoită să apeleze la instanțele judecătorești pentru a obținute documente din club, documente care în mod normal se cuvine să ne fie puse la dispoziție.

Acestea fiind datele problemei și ținând cont de faptul că anul 2023 a fost un dezastru din punct de vedere financiar, dar și managerial, reprezentantul SCU nu a putut gira aceste lucruri, iar drept urmare nu a aprobat raportul de gestiune și situațiile financiare ale anului 2023. În schimb, acestea au fost aprobate de către Alexandru Meszar, soția acestuia, secretara și ceilalți subordonați ai săi. Ar fi fost chiar culmea să nu-și aprobe propria „operă”, adică cel mai dezastruos an financiar din istoria clubului UTA. Și nu facem afirmații nefondate când vorbim despre dimensiunea dezastrului, pentru că în niciun alt an din istoria clubului nu s-a întâmplat să existe o pierdere de 10.487.081 lei, adică peste două milioane de euro. Repetăm, o pierdere de peste două milioane de euro într-un singur an.

AFC UTA a fost un proiect pornit de la zero, în anul 2013, iar în 2022 Suporter Club UTA a început să tragă semnale de alarmă, văzând că datoriile clubului au depășit suma de 10 milioane de lei. SCU a solicitat în mod repetat transparență din partea celor care conduc clubul, pentru că nu ne-am dorit și nu ne dorim un nou faliment. Din păcate, putem afirma astăzi că managementul lui Meszar a depășit și cele mai sumbre așteptări, fiindcă doar în anul 2023 datoriile sunt la fel de mari cât în precedentele nouă sezoane la un loc. Datoriile totale ale clubului au ajuns astăzi la aproximativ 23 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro.

Însă, pornind de la aceste lucruri, dar și de la afirmația făcută chiar de către Alexandru Meszar în urmă cu o zi, când spunea că „din păcate, profit nu poți să faci din fotbal”, putem arunca o simplă privire peste cifrele celuilalt club condus de către acesta. Vorbim, evident, despre clubul Atletico Arad, un club care, în intervalul de timp în care UTA acumula datorii de peste 23 de milioane de lei – majoritatea dintre acestea în intervalul 2020-2023 – avea profituri enorme. De fapt, profiturile clubului Atletico Arad, clubul familiei Meszar, au crescut aproape în aceeași măsură în care au crescut datoriile clubului UTA.

Concret, imediat după ce UTA a promovat în liga secundă, în loc să crească profiturile acestui club, au „explodat” profiturile clubului familiei Meszar. Facem mențiunea că, în ceea ce privește clubul Atletico Arad, datele financiare pentru anul 2023 încă nu sunt publice, însă putem foarte bine să le expunem pe cele dintre 2013 (anul în care Meszar a pus mâna pe UTA) și 2022. Astfel, în tot acest interval de timp, clubul Atletico Arad a fost doar pe profit: 2013 – 38.000 lei; 2014 – 2.722 lei; 2015 – 9.584 lei; 2016 – 992.000 lei; 2017 – 1.007.000 lei; 2018 – 406.000 lei; 2019 – 778.000 lei; 2020 – 880.000 lei; 2021 – 2.350.000 lei; 2022 – 1.652.000 lei.

Concluziile sunt cât se poate de simple, anume că, rezultatele lui Alexandru Meszar ca și conducător al AFC UTA, în perioada 2013-2023, sunt o gaură de 23.000.000 lei, în vreme ce rezultatele lui Alexandru Meszar ca și conducător al clubului Atletico Arad, în perioada 2013-2022, sunt un profit total de 8.115.000 lei. Pe lângă aceste date, un alt aspect interesant este acela că, ambele cluburi, atât AFC UTA, cât și Atletico Arad, sunt finanțate și din bani publici, iar acești bani publici sunt cheltuiți cu preponderență cu aceleași firme de casă, niște căpușe controlate de familia Meszar și conduse de către oamenii lor, unii dintre aceștia fiind chiar angajați ai clubului UTA: Inter Sport (firma lui Meszar), Sport Trade (firma lui Miși Vida – angajat al clublui UTA), Profiteam Sport (firma lui Bogdan Oneț – președintele Atletico și Dinu Donca – angajat al clubului UTA) și Cetate KO & 2016 (Hotel Restaurant Subcetate – al cărui reprezentant pe SEAP, până de curând, era chiar Dorin Stana – angajat al clublui UTA).

Într-o singură frază, aceste rezultate pot fi traduse în felul următor: UTA se afundă în datorii și este la marginea prăpastiei, în timp ce familia Meszar prosperă.


Pentru a vedea achizițiile publice făcute de către AFC UTA prin SEAP, faceți un singur click aici: Achizitii UTA

Pentru a vedea achizițiile publice făcute de către Atletico prin SEAP, faceți un singur click aici: Achizitii Atletico

Pentru a accesa datele financiare de pe portalul Ministerului Finanțelor Publice, folosind Codul Unic de Identificare (CUI) al cluburilor UTA (28322189) sau Atletico (7305649), faceți un singur click aici: Ministerul Finanțelor

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.