Prezentarea noilor tehnologii digitale la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad

Educație Știri Arad

Scris de T.F.

După Galeria de Artă Românească din cadrul Muzeului de Artă Arad, redeschisă anul trecut cu spațiul modernizat prin inserturi cu tehnologie digitală, este rândul Muzeului de Științe ale Naturii să ofere experiențe virtuale inedite vizitatorilor săi. Biodiversitatea fascinantă a județului Arad prezentată prin intermediul noilor tehnologii digitale (realitate augmentată, masă interactivă) poate fi văzută de acum la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad.

Evenimentul de prezentare al noilor tehnologii digitale a avut loc joi, 15 februarie în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad, ai Complexului Muzeal Arad și elevilor Liceului Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad (prof. coordonator Kallos Camelia). Evenimentul a continuat cu prezentarea expoziției temporare ”Natura pe porțelan. Colecția Doinița și Ioan Don”, deschisă publicului arădean ca urmare a colaborării cu Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, respectiv Grădina Botanică Universitară ”Pavel Covaci” din Macea.

După succesul pe care l-am avut la Muzeul de Artă prin introducerea tehnologiei moderne în expoziție, anul acesta continuăm modernizarea Muzeului de Științe ale Naturii. Este un upgrade tehnologic al expoziției, folosind cea mai nouă tehnologie și anume AR (realitatea augmentată), prin care unele exponate din diorame prind viață. Pe lângă touchscreen-urile deja existente, muzeul va avea o masă interactivă unde copiii, dar și adulții, pot să descopere experiențe noi, de pildă să realizeze desene, puzzle-uri sau să organizeze virtual o dioramă.”. A declarat Blaga Bogdan, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

Muzeul de Științe ale Naturii, redeschis pentru vizitatori în anul 2020 cu un nou concept expozițional interactiv care pune în valoare biodiversitatea județului Arad, reprezintă unul din punctele de atracție ale Complexului Muzeal Arad din ultimii patru ani. Pornind de la diversitatea exponatelor aflate în patrimoniul muzeal, unele clasate în categoria tezaur național, precum și de la noile achiziții și donații, a fost creat un nou concept expozițional, iar pe parcursul expoziției sunt prezentate, în mod interactiv, plante rare din județul Arad și România, flora și fauna din rezervațiile naturale de interes național și local. Încă de la redeschiderea sa, întregul muzeu este prezentat publicului în mod interactiv, folosind sisteme audio cu sunete ambientale din natură, adaptate fiecărui segment expozițional:

În mod inedit, prezentarea habitatului și ocupațiile locuitorilor Văii Mureșului, este realizată prin intermediul unei holograme. Spațiul expozițional este adaptat și persoanelor cu deficiențe de vedere prin panouri informative cu scriere în alfabetul Braille.

Reorganizarea întregului spațiu expozițional a permis introducerea anul acesta a tehnologiei digitale – realitatea augmentată, masă interactivă pentru copii, prin intermediul cărora vizitatorii vor experimenta muzeul în altă dimensiune. Exponate reprezentative pentru fauna rezervațiilor naturale din județul Arad, exponate reprezentând mamifere și păsări ocrotite sau dispărute definitiv din România se numără printre bunurile de patrimoniu prezentate în diorame prin intermediul realității augmentate.

Augmented Reality sau Realitatea Augumentată (AR) este un live direct sau indirect, de vedere fizică, în lumea reală de mediu, ale cărei elemente sunt completate de către calculator. Realitatea augmentată este considerată ca o extensie a realității virtuale.

Datele de mai jos au fost oferite dr. Camelia Patko, muzeograf. Dumbrăveanca (Coracias garrulus) este o specie de pasăre de talie medie, cu un colorit spectaculos, inconfundabil. Este o specie migratoare care cuibăritoare în România. Sosește de obicei la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai și pleacă în luna august. Iernează în Africa sub-sahariană.

Vulturul negru (Aegypius monachus) este o pasăre răpitoare de zi de talie foarte mare, este cea mai mare pasăre răpitoare din Europa. Aria de prezență a vulturului negru se întinde de la Peninsula Iberică până la Mongolia orientală. Este o specie dispărută definitiv de pe teritoriul României.

Fluturii exotici din Africa, Asia și America de Sud, atrag prin colorit și varietate. De pildă, Chrysiridia madagascariensis (Molia de apus din Madagascar) – este considerat cel mai frumos fluture din lume. Este celebru și foarte căutat de colecționari.

 

Ediția a II-a a expoziției cu porțelanuri ”NATURA PE PORȚELAN” a fost realizată în colaborare cu Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, respectiv Grădina Botanică Universitară ”Pavel Covaci” din Macea și este deschisă la Muzeul de Științe ale Naturii până în data de 29 martie. Piesele expuse, aflate în Colecția Doinița și Ioan Don, sunt adunate pe parcursul a peste două decenii.

Text de mai jos a fost oferit de dr. Camelia Patko, muzeograf și Carmen Danciu, conservator. Porțelanurile ne însoțesc zilnic, atunci când servim masa, când bem o cafea sau un ceai, când admirăm un buchet de flori tăiate și ne fac viața mai frumoasă. Expoziția prezintă atât piese de porțelan cu animale, cât mai ales piese cu plante. Câte o carte, în fiecare vitrină, atenționează vizitatorul asupra tematicii expuse.

Animalele (păsări, mamifere, pești, moluște, insecte) sunt o componentă importantă a naturii, verigi ale lanțurilor trofice, iar omul își are viața strâns legată de ele, pe unele domesticindu-le, pe alte ascultându-le cum cântă, pe altele pescuindu-le, vânându-le. Sunt bine reprezentate în expoziție păsările și peștii (pești caracteristici apelor oceanului Atlantic). Piesa cea mai interesantă rămâne totuși, o pisică pictată cu flori și fluturi.

Colecția botanică, deși cuprinde diverse tipuri de piese, este unitară, piesele având aceeași marcă, iar lângă fiecare plantă este și denumirea științifică a acesteia. Porțelanul este mai grosier, dar coloristica și prezentarea plantelor sunt cât se poate de naturale.

Cel mai generos spațiu a fost atribuit plantelor medicinale, o categorie de plante foarte bine studiate, apreciate pentru proprietățile lor terapeutice, cunoscute la noi sub diferite nume populare. Sunt expuse căni de ceai, farfurii întinse, dar mai ales farfurioare și boluri mici care au și utilitate practică.

Dintre plantele ocrotite sunt prezente în această expoziție Floarea de colț (Leontopodium alpinum), Bujorul de munte (Rhododendron myrtifolium), Ghințura (Gentiana sp.) și Bulbucii de munte (Trollius europaeus). O categorie interesantă de porțelanuri este și aceea care prezintă diverse fructe comestibile (poame, nuci, struguri). Ultima vitrină cuprinde plante cu flori și prezintă o mare varietate de piese. Dintre acestea Ciurul zânelor (Carlina acaulis), este prezentată pe o frumoasă vază care este redată și pe afișul expoziției. Orhidee, camelii, nuferi și buchete de flori pot fi și ele admirate pe piesele din această vitrină”.

Camelia Kallos profesor de matematică la Liceului Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări adresate de Arad Obiectiv.

“Am văzut că ați venit cu un grup de elevi, din ce clasă sunt și de la ce școală?”

Am venit cu un grup de elevi din clasa a șaptea, clasă la care sunt dirigintă, de la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad. Noi suntem prieteni ai Muzeului încă de când acești copii erau în clasa a cincea. Aproape în fiecare zi de vineri am venit aici la Muzeu.”

“Când veniți la Muzeul din Arad, de ce sunt mai interesați copii? De Științele Naturii, de Istorie sau de alte domenii?“

Copii sunt interesați de Științele Naturii și de istorie, în special de istoria Aradului. Un impact mare asupra copiilor a avut “Expoziția UTA“, pentru că elevele la care predau erau chiar fotbaliste la UTA, la echipele de junioare. Dar în general, faptul că au parte de lucruri interactive, este ceva deosebit pentru ei. Le place foarte mult. Având în vedere că suntem un liceu cu profil de Protecția Mediului ce văd aici copii este un pas ca ei să meargă mai departe la liceul nostru pentru a se specializa în protecția mediului.”

“Digitalizarea Muzeului, Realitatea Augumentată, aceste diorame prin care pot vedea plante și animale dispărute ajută copii? Rămân cu ceva din ce au văzut aici?“

“Da îI ajută foarte mult. În general tot ce ține de noi tehnologii pentru această generație e binevenit. Mai mult, modalitatea în care este implementată tehnologia aici este incredibilă. Ei sunt sunt foarte intuitivi și preocupați de nou. De asemenea, faptul că în spatele acestei tehnologii se află cunoștințele acumulate la școală îi ajută foarte mult. De multe ori când predau lecții la școală ei spun că au văzut așa ceva la muzeu.“

Muzeul de Științe ale Naturii se află la Palatul Cultural Arad – Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.