Noi acuzații la adresa lui Alexandru Meszar și a unuia dintre „oamenii săi”, a cărui firmă pare că „trăiește” aproape doar pe spatele clubului UTA

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Ultimele săptămâni au fost tare zbuciumate pentru clubul UTA, totul pornind odată cu refuzul lui Alexandru Meszar de a ceda/vinde clubul grupului de oameni de afaceri format din Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Rudi Vizental și Marius Grada. Facem, așadar, un scurt „remember” al evenimentelor, înainte de a trece la subiectul de astăzi.

Așadar, în urmă cu mai multe luni, grupul de oameni de afaceri la care am făcut referire adineauri și-a exprimat dorința de a prelua destinele clubului UTA, asumându-și un proiect numit „UTA NextGen”, proiect care, dacă ar fi implementat ca la carte, ar urma să ducă UTA la nivelul următor, adică la o luptă clară la locurile de Play-Off ale SuperLigii și ulterior la lupta pentru pozițiile de Cupe Europene sau chiar mai mult. În primă fază, părea că totul este în regulă și că negocierile duc în direcția pozitivă. Ba mai mult, s-a ajuns până în punctul în care posibilii investitori și Alexandru Meszar trebuia să aibă o ultimă întâlnire, în urma căreia să se parafeze înțelegerea.


Citește și: Negocierile dintre grupul de investitori și actuala conducere a clubului UTA bat pasul pe loc. Ce spun cei patru oameni de afaceri


Întâlnirea fusese programată pe data de 15 iunie, la ora 12:00, însă cu doar o jumătate de oră înainte, Meszar a anulat întâlnirea prin sms, iar după doar două minute a publicat un comunicat pe site-ul clubului, prin care anunța că „am luat decizia ca asocierea cu noii parteneri, oameni de afaceri din țară și străinătate, să nu aibă loc”. Ei bine, de aici s-a spart „buba”, iar fanii și o bună parte din media au făcut front comun și au cerut în repetate rânduri conducerii actuale să facă pasul înapoi. Totuși, Alexandru Meszar nu a dat câtuși de puțin înapoi, având câteva ieșiri „furibunde”, ceea ce i-a înfuriat și mai tare pe fani, aceștia din urmă simțindu-se jigniți. În continuare, ultima lună și ceva a fost una crâncenă pentru toate părțile, dar mai ales pentru conducerea clubului și pentru anumiți oameni din club. Urmare a îndârjirii lui Sanyi Meszar, au început să apară fel și fel de săpături și investigații mai mult sau mai puțin jurnalistice, făcute atât de jurnaliști, dar mai ales chiar de fani și de nucleul dur al acestora, în speță de Suporter Club UTA, asociația care deține culorile, sigla și palmaresul clubului.


Citește și: UTA a vândut 4000 de abonamente pentru noul sezon. Totuși, din calculele pentru sezonul trecut, numai din încasările din ticketing ar lipsi cam un milion de lei


Ulterior, pe 23 iunie, părțile s-au așezat din nou la masa negocierilor. Vorbim aici despre grupul de investitori și despre Alexandru Meszar. Prima întâlnire a avut loc în biroul lui Călin Bibarț, avându-l pe primar în rol de „mediator”. Acolo s-a stabilit că se reiau negocierile, însă de această dată nu direct, între investitori și Meszar, ci prin intermediul avocaților. Ei bine, s-a scurs aproape o lună de zile de la întâlnirea de la Kilometrul Zero, iar revenirea la masa negocierilor a lui Meszar pare că a fost un simplu „pumn de praf” aruncat în ochii suporterilor.

De atunci și până la ora la care noi redactăm aceste rânduri, nu s-a întâmplat mai nimic în direcția pozitivă. Ba dimpotrivă, Alexandru Meszar a mai avut și alte ieșiri furibunde și greu de înțeles, atât prin comunicate de presă pe site-ul clubului, cât și într-un (chipurile) „interviu” acordat în exclusivitate celor de la DigiSport. Concret, din informațiile pe care le deținem, negocierile s-au blocat în faza unui „acord de confidențialitate”. Anume, Meszar și oamenii săi (Alexandra Lucaci și Florian Voinea / adică Meszar 2 și Meszar 3) au cerut ca grupul de investitori să semneze un acord de confidențialitate, prin care să-și asume că, dacă se află detalii despre ce se discută la negocieri, aceștia să plătească o sumă considerabilă (de sute de mii de euro) drept „despăgubiri”.

Desigur, cum nu s-au întâlnit hoții cu proștii – cum spune o veche vorbă din popor, grupul de investitori a „ripostat” cu aceeași monedă, cerându-i lui Meszar și oamenilor săi să semneze la rândul lor un astfel de acord și să-și asume plata aceleiași sume. De fapt, era un lucru firesc ca ambele părți să-și asume aceleași condiții și aceiași termeni. Și aici, din ce înțelegem, lucrurile efectiv s-au blocat. Era și de așteptat, din moment ce Alexandru Meszar este controlat de anumiți politicieni. Adică, era evident că acesta va trebui să dea raportul „mai sus” celor care îi „trag cheița” și la fel de evident era și faptul că, aceștia, politicieni fiind, nu se pot abține să nu se laude și să nu dea mai departe, astfel că șansele ca informațiile discutate în cadrul negocierilor să devină publice erau foarte mari. Înțelegem și înțelegeți astfel de ce negocierile s-au blocat în această fază. Totodată, sunt șanse uriașe ca această situație să fie și o tactică a lui Meszar și a „tătucilor” săi de a tergiversa lucrurile „până se liniștesc apele” și, poate, până speră ei ca fanii să „uite” și să-și vadă de ale lor.


Citește și: Jigniți de conducerea clubului, fanii arădeni se pregătesc de un protest masiv: „VREM UTA LIBERĂ!”


Totuși, între timp, fanii nu uită și nici nu iartă, astfel că au organizat un miting de protest pentru ziua de luni, 25 iulie, la ora 18:30. Practic, aceștia au legat protestul de meciul dintre UTA și Petrolul Ploiești, partidă care va avea loc în aceeași seară, de la ora 21:30. Încă nu este clar câți fani se vor strânge la această acțiune de protest, dar la cum par lucrurile în social-media și pe grupurile de Facebook sau WhatsApp ale suporterilor, sunt toate șansele să vorbim despre mii de oameni. Protestul, care este intitulat „Vrem UTA Liberă!”, va începe la ora 18:30, iar la ora 19:30 fanii vor porni încolonați spre Arena „Francisc Neuman”.

Așadar, revenind la subiectul acestui material, apar noi acuzații la adresa lui Alexandru Meszar și a oamenilor săi. Mai exact, aceste acuzații vin în urma unei munci/investigații de echipă (a celor din Suporter Club UTA), datele fiind mai apoi analizate atent și expuse de către Sebastian Bulumac pe pagina sa de Facebook.

Concret, a fost descoperită o nouă firmă a unuia dintre apropiații lui Alexandru Meszar, Arpad Mihai (Miși) Vida, de asemenea angajat și în cadrul clubului UTA, firmă despre care aproape că putem spune că ar „trăi” pe spatele clubului, dacă ne raportăm la tranzacțiile dintre cele două entități.


Citește și: Noi acuzații extrem de grave la adresa conducerii clubului UTA: „Lipsesc din contabilitate 2.000 de abonamente și 5.000 de bilete pe sezonul trecut”


Redăm astfel textul la care făceam referire:

„Arpad Mihai/Miși Vida este unul din oamenii de incredere ai lui Alexandru Meszar; de altfel suporterii cei mai fideli stiu ca atunci cand au mers sa isi faca abonamente, Misi Vida a fost unul dintre putinii angajati ai clubului care incasa contravaloarea lor. In documentele interne ale clubului, Misi Vida figureaza ca fiind responsabil cu administrarea stadionului, activitate pentru care ar primi o remuneratie de 2.500 lei net + o prima de 20%. In cazul in care va intrebati ce este aceasta prima, trebuie sa stiti ca la clubul UTA persoanele din stafful administrativ primesc un anumit procent din valoarea primei de joc obtinute de fotbalisti in caz de victorie sau egal. De exemplu Misi Vida, Alexandra Lucaci (secretara lui Meszar) sau doamna Meszar (angajata si ea in club) primesc o prima de 20% din prima fotbalistilor, iar Codru Gradinaru sau managerul Attila Brosovszki primesc 50%, dar nu insist deoarece altul este subiectul postarii.

Revenind la responsabilul cu administrarea stadionului, precizez ca, desi figureaza in situatiile interne, el nu pare a fi un angajat al clubului UTA (cel putin nu figureaza in balantele analitice nici pe 2021, nici in primul trimestru din 2022). Partea interesanta este ca domnul Soani are o nota in tabel in care scrie, asa cum vedeti in facsimilul atasat: „Vida se plateste pe factura”. Hm, pe ce factura oare?

Analizand furnizorii clubului pe ultimii ani, atrag atentia cativa furnizori, unul din ei fiind societatea SPORT TRADE SRL cu sediul in Arad, Str Liviu Rebreanu, nr. 25, obiect principal de activitate „comert cu ridicata”. In certificatul constatator al acestei firme, domnul responsabil cu administrarea stadionului apare ca fiind unic asociat si administrator, dupa cum vedeti in documentul eliberat de Registrul Comertului.

Aceasta firma s-a infiintat in 2012, dar nu i-a mers prea grozav in primii ani, cand cu toate ca a avut chiar si doi angajati, a avut cumulat in primii 4 ani de existenta o cifra totala de afaceri de aproximativ 162.000 RON, pierdere cumulata de 13.000 RON. Apoi in anul 2016 s-a intamplat un miracol si dintr-o data, doar cu un singur angajat, firma ajunge la o cifra de afaceri de 767.000 RON, adica de 10 ori mai mult decat in anul precedent si un profit de 117.000 RON (vedeti atasat evolutia firmei, informatie publica pe net). Nicio problema, felicitari domnului Vida sau, mai degraba felicitari domnului Soani!

Nu stiu daca in intervalul 2016-2019 aceasta firma a facturat ceva catre clubul UTA, deoarece nu am acces la acele documente, insa eu banuiesc ca da, vazand ce s-a intamplat in anii 2020 si 2021. Si anume, firma responsabilului cu „administrarea stadionului UTA” (ciudata fisa a postului tinand cont ca stadionul e administrat de catre Recons, entitate careia UTA ii plateste o chirie enorma) a avut urmatoarea relatie financiara cu clubul UTA:
– in anul 2020 firma lui Misi Arpad a avut o cifra de afaceri de 483.056 RON, din care 465.706 RON povin din facturi emise catre clubul UTA (adica 96% din cifra de afaceri a firmei Sport Trade)
– in anul 2021 Sport Trade a avut o cifra de afaceri de 377.656 RON, din care 289.300 RON povin din facturi emise catre clubul UTA (adica 77% din cifra de afaceri a firmei)
– la data de 31 martie 2022, adica in primul trimestru al anului 2022, situatia nu mai e roza la UTA, nu mai sunt bani deoarece s-a sifonat enorm in anii precedenti, asa ca Sport Trade mai factureaza doar infima suma de 7.140 RON.

Am atasat capturi din balantele analitice ale clubului, contul de furnizori pe anii 2020, 2021 si primul trimestru din 2022.

Pe langa aceasta situatie de conflict de interese, am o mare dilema: chiar daca Mihai Arpad Vida apare in documente ca unicul asociat al firmei Sport Trade, oare este el cu adevarat principalul beneficiar al activitatii acestei firme? Daca ar fi asa, atunci de ce oare in calitatea sa de administrator al unei firme independente de clubul UTA, el se regaseste intr-o nota dintr-un document intern al clubului in care se precizeaza „Vida se plateste pe factura”.

Adica altcineva dispune cand si cum vine platit domnul Vida; pai asta ar trebui sa gestioneze domnul Vida, doar este patronul in acte al firmei Sport Trade, o firma care in perioada 2016-2021 a avut o cifra de afaceri cumulata de 3.500.000 RON, asta in conditiile in care din 2017 pana in prezent firma nu are niciun angajat. Nu-i ilegal sa facturezi fara angajati, o poate face administratorul, dar nu pot sa nu remarc eficienta. Totusi e ciudat sa faci comert cu ridicata fara sa ai angajati, nu-i asa? E bataie mare de cap…. ambalare produse, transport catre clienti, ma rog… nu sunt multi din moment ce UTA cumpara o mare parte din ce vinde domnul Vida. Chiar, oare ce vinde Sport Trade? Tot articole sportive, la fel ca Inter Sport-ul domnului Meszar? Intreb ca sa ii dam o mana de ajutor, mai ales ca la UTA s-au cam terminat banii si nu s-a facturat mai nimic din cate am vazut eu pe anul 2022. In fine, nu il acuz de nimic pe domnul Misi, sunt convins ca dumnealui face parte dintr-o schema interesanta in care castiga toate partile implicate, dar cu siguranta nu dumnealui castiga cel mai mult.

Sper ca dupa 25 iulie sa intram la UTA intr-o alta epoca, in care intrebarile sa fie mult mai placute decat cele pe care situatia actuala ne obliga sa le punem din cauza unor profitori fara scrupule. De exemplu: nu-i asa ca, la ce emulatie exista in Arad si la ce management si proprietari am putea avea la club, ne-am bate la titlu in cel mult 3 ani? Cum ar fi sa devenim campioni dupa mai bine de jumatate de secol? Hai, ca se poate!”, a scris Sebastian Bulumac pe pagina sa de Facebook.


Citește și: Replică categorică a grupului de investitori către grupul de interese: „Ne-ați chemat să ne vindeți UTA, vă acceptăm oferta!”


În același timp, Claudiu Negru (Kidu), unul dintre liderii fanilor alb-roșii, a venit cu câteva completări referitoare la acest subiect:

„Pe langa investigatiile facute de catre Sebastian Bulumac, la o cautare mai atenta in SEAP, am dat peste aceste achizitii facute de catre AFC UTA de la firma SPORT TRADE, culmea firma propiului angajat, Mihai Vida Arpad.

Dragi utisti, clica lui Meszar nu face altceva decat sa delapideze UTA in cel mai abject mod posibil.

Ce aveti mai jos sunt peste 200.000 RON folositi pentru achizitii supraevaluate, doar in perioada 31.03.2022 si pana in prezent”.


Citește și: Explodează bomba? PRO Sport anunță că procurorii strâng date despre firma lui Apostu și că s-ar putea ajunge inclusiv la UTA


 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.