Încoronarea regelui Carol al III-lea: un ritual străvechi pentru o monarhie modernă

Sursă imagine: via telegraph.co.uk

Internațional

Scris de T.F.

Astăzi a avut loc la Westminster Abbey încoronarea lui Carol al III-lea și a soției sale, Camilla, ca rege și regină al Regatului Unit. A fost o ceremonie fastuoasă, veche de peste 1.000 de ani, un eveniment grandios foarte rar văzut. Regele a urcat pe tron ​​după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în 8 septembrie anul trecut, făcându-l cel mai în vârstă monarh nou din istoria Marii Britanii.

Carol al III-lea (Charles Philip Arthur George, născut la 14 noiembrie 1948) este acum regele Regatului Unit și al celorlalte 14 tărâmuri ale Commonwealth-ului. Printre altele este șeful statului în Canada, Australia, Jamaica și Noua Zeelandă. Numele Carol al III-lea a fost ales deoarece este al treilea rege Carol din istoria Marii Britanii. Carol al III-lea este al 62-lea monarh britanic care a urcat în ultimii 1.200 de ani din istoria United Kingdom.

Dacă la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a în 1953 au fost 8.000 de invitați, acum au fost doar 2.300. Printre aceștia au fost membri ai familiei regale, reprezentanți ai Camerelor Parlamentului și ai Bisericii, politicieni de seamă din Commonwealth, premiați cu Premiul Nobel și capete încoronate din întreaga lume. Pe lista invitaților au fost și regele Carl XVI Gustaf al Suediei și regele Felipe al Spaniei.

Au fost reprezentanți din nouă monarhii europene: familiile regale din Bhutan, Iordania, Tonga și Thailanda; regele maori din Noua Zeelandă; casa imperială a Japoniei; precum și fostele case regale ale Bulgariei, României și Greciei, printre altele. A fost prezent la acest eveniment și președintele României Klaus Iohannis însoțit de soția sa.

Aproximativ 100 de șefi de stat au participat la ceremonie. Absențe notabile au fost președintele Joe Biden (a participat d-na Biden) și Vladimir Putin, acest din urmă nu a fost invitat. Peste 125 de milioane de dolari a costat întregul eveniment al încoronării, potrivit presei britanice, dar costurile se presupune că sunt mult mai mari. Aproximativ 11.500 de polițiști au patrulat pe străzile Londrei pentru a asigura securitatea. De asemenea, peste 7.000 de militari ai armatei britanice au fost prezenți la această ceremonie în diferite etape. Tot evenimentul de azi a avut numele de cod Operațiunea Golden Orb.

Regele Carol al III-lea (Prințul Charles) a fost încoronat cu Coroana Sfântului Eduard, numită după ultimul rege anglo-saxon al Angliei, Edward Mărturisitorul. A trăit în secolul al XI-lea, dar coroana a fost făcută aproximativ 600 de ani mai târziu, în 1661, pentru regele Carol al II-lea. Coroana este purtată doar puțin timp în timpul încoronării și apoi va fi pusă din nou în Turnul Londrei. Coroana este aur acoperit cu catifea, căptușit cu hermină și încrustat cu rubine, ametiste, safire, topaze, turmaline și un granat. Are aproape 5 kilograme! Regele Charles a purtat la încoronare Inelul Suveranului, un inel din safir, rubin și diamant, „un simbol al demnității regale”. Uleiul organic folosit la încoronare a fost sfințit la Ierusalim. Charles este în vârstă de 74 de ani.

Camilla, Regina Consoartă, a fost încoronată cu o versiune remodelată a Coroanei Reginei Maria. Aceasta are o ramă de argint, căptușită cu aur și este acoperită cu 2.200 de diamante. Această coroană este mai mică și mai ușoară, are puțin peste un kilogram. Regina Camilla a purtat Inelul Reginei Consoarte, un inel din aur cu un rubin strălucitor. Camilla are 75 de ani. Charles s-a căsătorit cu Camilla Parker Bowles în 2005.

Majestățile Lor au fost încoronate în Abația din Londra într-o slujbă ținută de Arhiepiscopul de Canterbury.  „În ultimii 900 de ani, ceremonia a avut loc la Westminster Abbey, Londra. Din 1066, slujba a fost aproape întotdeauna condusă de Arhiepiscopul de Canterbury”, potrivit TheTelgraph. Prima încoronare documentată la Westminster Abbey a fost a lui William Cuceritorul pe 25 decembrie 1066. Regele Carol va fi al 40-lea monarh care este încoronat acolo.

Palatul Buckingham a spus că ceremonia va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor, rămânând în același timp înrădăcinată în tradițiile de lungă durată. Într-un comunicat, Palatul Buckingham a adăugat: „Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, împreună cu un prilej de sărbătoare și spectacol. Ceremonia a păstrat o structură similară de peste o mie de ani, iar Încoronarea din acest an este de așteptat să includă aceleași elemente de bază, recunoscând în același timp spiritul vremurilor noastre.” Cel care a orchestrat toată ceremonia, la fel ca la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, a fost Generalul-maior Christopher John Ghika un ofițer superior al armatei britanice, cu origini din România. Ghika este fiul prințului de brigadă John Ghika, un ofițer al Gărzii Irlandeze care a primit titlul regal din 1658, când dinastia română Ghica a domnit asupra Moldovei și mai târziu a Țării Românești.

Cuplul regal a mers la Westminster Abbey cu trăsura regală Diamond Jubilee State Coach, dotată cu geamuri electrice, suspensii moderne și aer condiționat. Regele și Regina s-a întors la Palatul Buckingham cu trăsura Gold State Coach. Aceasta a fost construită în 1762 și a fost folosită la fiecare încoronare de când Regele William al IV-lea a fost încoronat în 1831. Trăsură aurită Gold State de 261 de ani a fost însoțită de 4.000 de militari, formând cea mai mare paradă militară din Marea Britanie în ultimii 70 de ani. Trăsura Golden State a fost folosit ultima dată la Jubileul de platină pentru regia Elisabeta în 2022. Vremea în timpul ceremoniei a fost foarte englezească, un timp închis cu ploaie.

Regele și regina vor locui la Palatul Buckingham, acum în renovare. Regina Elisabeta a II-a cheltuit 31,6 milioane de lire sterline pentru renovarea Palatului Buckingham. Cu o valoare estimată la 4,9 miliarde de dolari și 775 de camere, Palatul Buckingham din inima Londrei a fost casa oficială a monarhiei britanice de la urcarea pe tron a reginei Victoria în 1837.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.