vineri, 28 iunie, 2024

Euro 2024: Debut fantastic pentru România. Dennis Man, coautor la toate cele trei goluri!

Distribuie articolul

Ieri după-amiază, în primul meci al Grupei E de la turneul final al Campionatului European, România a învins cu 3-0 Ucraina, într-un meci jucat pe „Fußball Arena“ din München, în fața a circa 40.000 de suporteri români, veniți din toată lumea pentru a-i susține pe tricolori. Fără a ne feri de cuvinte, este o victorie uriașă, asta deoarece înaintea partidei Ucraina era favorită clară, având în componență jucători de top precum Lunin (Real Madrid), Zinchenko (Arsenal), Mudryk (Chelsea), Tsygankov și Dovbyk (Girona) sau Zabarnyi (Bournemouth), în timp ce în echipa României doar Radu Drăgușin joacă la o echipă importantă în fotbalul european (Tottenham), iar în afara lui doar alți doi jucători au mai evoluat în acest sezon la echipe din Top 5 al campionatelor europene, ambii însă la echipe modeste: Rațiu la Rayo Vallecano iar Răzvan Marin la Empoli.

Selecționerul Edward Iordănescu are însă meritul de a fi inspirat un spirit de grup care i-a făcut pe jucători să lupte extraordinar unul pentru celălalt, să își acopere inerentele erori și să își transfere de la unul la celălalt energie și curaj. În plus, Iordănescu a continuat linia tactică aleasă încă de la momentul investirii în funcție, adaptând jocul echipei la posibilitățile reale ale jucătorilor, planul de joc fiind unul simplu: apărare compactă, organizată, pressing sufocant și neîntrerupt în zone bine determinate iar apoi plecări rapide spre careul advers, la care se ajunge din câteva pase și unde rămâne ca diferența să o facă jucătorii dotați cu tehnică individuală peste media echipei. Este o strategie care este familiară Echipei Naționale, fiind aplicată și de tatăl actualului selecționer, în memorabila campanie de la Campionatul Mondial din 1994. Și, la fel ca atunci, pe lângă determinare și concentrare, băieții noștri au scos „din joben“ și câteva execuții de mare calitate, dintre acestea detașându-se golul lui Nicolae Stanciu, cea mai frumoasă reușită a turneului de până acum. De punctat, de asemenea, că Edi Iordănescu a luat și deciziile corecte în privința primului 11, lăsându-i pe bancă pe Pușcaș și Ianis Hagi (ambii ieșiți din formă). Drăguș, care a jucat vârf de atac, a făcut poate meciul carierei, iar modulul cu trei oameni la mijloc, R. Marin – M. Marin – Stanciu, a dominat clar zona mediană a terenului. Și, dacă suntem la mențiuni individuale, nu putem să nu punctăm meciul excelent făcut de Dennis Man, care a contribuit la toate cele trei goluri, plus prestația imperială în apărare a lui Radu Drăgușin.

Meciul a început cu Ucraina având mai mult posesia dar elevii lui Rebrov n-au reușit să creeze pericol, acțiunile lor lovindu-se la marginea careului de 16 metri de o apărare a României, foarte bine organizată. Iar după ce a absorbit presiunea din primele minute, executată de echipa îmbrăcată în albastru, naționala noastră a început să își arate colții. Întâi Coman a încheiat cu un șut „de control“ de la 20 de metri, reținut fără probleme de Lunin, o primă fază colectivă frumoasă a echipei noastre, inițiată de Drăguș. În continuare același Drăguș împreună cu Man fac ravagii pe partea lui Zinchenko, prins mai mereu debusolat în schimbul rapid de mingi dintre cei doi, însă deocamdată lipsește precizia ultimei pase. Aceasta vine în minutul 29, și cu sprijinul lui Lunin, care sub presiunea lui Drăguș, degajează direct la Dennis Man, arădeanul îi așează simplu cu latul mingea lui Stanciu la 20 de metri de poartă, iar căpitanul României trage superb cu interiorul la colțul lung, un șut puternic și în același timp plasat, care a amintit de execuțiile magice ale lui Gică Hagi. Golul, dar mai ales calitatea incredibilă a execuției, întăresc și mai mult moralul tricolorilor, care îndrăznesc mai mult. Coman și Man ratează de puțin ținta cu șuturi plasate spre colțul lung, iar Stanciu chiar e foarte aproape să intre în istoria Naționalei, ratând milimetric un gol direct din corner, asta deoarece mingea a lovit transversala. Ucrainienii sunt groggy și ar putea fi mulțumiți că scorul a fost doar 1-0 la pauză.

De ce le-a fost teamă n-au scăpat însă în partea a doua, deoarece de la cabine au ieșit aceleași echipe, nu doar din punct de vedere al componenței, ci și al evoluției. În minutul 53 tricolorii pleacă în haită pe contraatac, Man intră în centru încercând să-și pună mingea pentru un șut cu stângul, este blocat la 20 de metri de poartă, dar venit în viteză din urmă, Răzvan Marin catapultează balonul în plasă cu un șut violent, care trece pe sub mâna întinsă a lui Lunin. Delirul galben din tribune atinge apogeul 4 minute mai târziu, când Man ia o acțiune pe cont propriu în flancul drept, pătrunde cu mingea la picior prin defensiva ucrainiană până la marginea careului de 6 metri, trimite în fața porții goale, iar Drăguș împinge mingea în plasă! 3-0! Incredibil!!! Pentru ultima jumătate de oră, selecționerul trimite forțe proaspete pe teren. Întâi schimbă flancurile, unde Man și Coman au făcut o mare risipă de efort dublându-și fundașii de pe partea lor. Intră Hagi și Mihăilă, urmați apoi de Rus și Pușcaș, care i-au substituit pe M. Marin și Drăguș, ultimul acuzând și ceva probleme medicale. Ultima parte a meciului a semănat cu prima, România cedând deliberat posesia Ucrainei, care de data aceasta a și reușit să finalizeze câteva oportunități, dar aproape că a părut un scenariu pus în scenă pentru a se putea remarca și singurul tricolor care până atunci șomase: portarul Niță. Acesta reține cu siguranță un șut de la distanță expediat de Sudakov, apoi mai parează câteva mingi care scapă apărării anti-aeriene a României, fiind surprins doar de o deviere nefericită a lui Pușcaș, care din fericire se scurge pe lângă poartă. Ucrainienilor nu le iese nimic, vedeta Mudryk se pierde mereu în acțiuni individuale fără orizont iar veteranii Yarmolenko și Yaremchuk nu aduc nici ei nimic nou de pe bancă.

Finalul este epic. 40.000 de români cântă incredibil „Deșteaptă-te române“ în timp ce jurnaliștii și ceilalți spectatori filmează de zor, cuprinși de admirație. Pe teren ai noștri dau frâu liber unei bucurii eliberatoare iar apoi sărbătoresc minute în șir în fața peluzei unde e masată cea mai mare parte a mareei galbene. România începe turneul cu o victorie, câștigă primul meci la Euro după 24 de ani (și abia al doilea în istorie), reușește victoria la cel mai mare scor din istoria participării la turneele finale, ia șefia grupei și, prin prestația tuturor celor de pe teren și din tribune, devine probabil cea mai simpatizată echipă de către spectatorii neutri, în acest început de competiție. Mult mai important însă, jocul și atitudinea reclădesc, sperăm noi definitiv, o conexiune atât de fracturată între publicul român și Echipa Națională, un simbol al cărei importanță pentru un popor, nu are voie să fie subestimată.

România – Ucraina 3-0 (1-0)
Euro 2024, Grupa E
Luni, 17 iunie, ora 16:00
München, Fußball Arena, spectatori: 61.591

Au marcat: Stanciu (29), R. Marin (53), Drăguș (57)
Cartonașe galbene: R. Marin / Konoplia

România: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin, M. Marin (75. Rus), Stanciu (87. Racovițan) – Man (62. I. Hagi), Drăguș (75. Pușcaș), Coman (62. Mihăilă). Selecționer: Edward Iordănescu

Ucraina: Lunin – Konoplia (72. Tymchyk), Zabarnyi, Matviyenko, Zinchenko – Stepanenko (62. Brazhko), Shaparenko (62. Yaremchuk) – Tsygankov (62. Yarmolenko), Sudakov (83. Malinovsky), Mudryk – Dovbyk. Selecționer: Serhiy Rebrov

Arbitri (central / asistenți / rezervă / VAR): Glenn Nyberg (Suedia) – Mahmod Beigi (Suedia), Andreas Söderqvist (Suedia) – Espen Eskås (Norvegia) – Pol van Boekel (Țările de Jos), Jérôme Brisard (Franța)

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți