marți, 16 iulie, 2024

Lipova Symphonic City Maria Radna a ajuns la ediția a VI-a

Distribuie articolul

Lipova Symphonic City MARIA RADNA merge mai departe și în acest an. Evenimentul va avea loc în aer liber în data de 5 iulie de la ora 21:00 pe platoul din fața Basilicii Maria Radna din Lipova. Invitată de onoare în acest an este soprana Irina Baianț, acompaniată de GlobART Symphony Orchestra condusă de dirijorul Dan Crișan, director artistic al evenimentului.

Din anunțul organizatorilor, Centrul Cultural Județean Arad, parteneri principali fiind Basilica Maria Radna și Filarmonica Arad, Irina Baianț va interpreta piese celebre din diverse genuri muzicale, de la opera la crossover. De asemenea, spectatorii avea ocazia să îl asculte pe tenorul Ștefan von Korch, care va interpreta unele dintre cele mai apreciate arii și canzonette din repertoriul clasic universal. Nu vor lipsi arii celebre din opere, canzonette, uverturi, muzică de balet dar și diferite melodii ale genului muzical pop-opera și crossover. Se vor regăsi teme despre iubire, dor, sacrificiu și bucurie în creațiile muzical-artistice de mare valoare și intensitate emoțională.

Irina Baianț sa născut în București și început studiul pianului la vârsta de 3 ani. A intrat la liceul de muzică „George Enescu”, unde a studiat pianul până în clasa a 11-a, apoi a trecut la canto clasic. A urmat Conservatorul „George Enescu”, primul său mentor fiind profesoara Liliana Dumitrescu, potrivit Wikipedia. Marele compozitor și dirijor Vladimir Cosma a remarcat talentul sopranei și i-a devenit, la rândul său, mentor, Irina Baianț devenind colaborator permanent în toate concertele-eveniment ale acestuia.

Irina Baianț a debutat ca soprană în data de 4 noiembrie 2010 pe scena Teatrului de Operetă din București în rolul Adelei din „Die Fledermaus” de Johann Strauss. A urmat apoi rolul Stasi din opera „Silvia” de Emerich Kalamann, acolo unde Irina Baianț a făcut performanță sub „bagheta” lui Stauróczky Balázs. A susținut turnee de operă și concerte în China, Coreea de Sud, Egipt, Franța,Germania, Italia, Spania, Belgia, Turcia, Rusia, Ucraina, Polonia și a colaborat cu artiști naționali și internaționali de renume, fiind invitată în festivaluri de Film și Musical, ambasade și evenimente de înalt protocol de-a lungul timpului. Irina Bainaț este câștigătoarea festivalului Hariclea Darclée.

Ștefan von Korch s-a născut la Oradea și a urmat Liceul de Arta din Oradea, ca student la canto și pian secundar. Au urmat apoi studiilesuperioare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Ștefan von Korch este acum unul dintre cei mai apreciați tenori din România. A cântat în premiera pe țară a lucrării vocal-simfonice Messa di Gloria de Rossini, reprezentația fiind de altfel singura din România.

Tenorul Ștefan von Korch este singurul solist român ce a luat parte la turneul China Tour 2023 alături de Orchestra Reino de Aragon din Spania. Este invitat frecvent al mai multor opere și filarmonici din țară și străinătate. Amintim aici Operele din București, Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, dar și Filarmonicile din Arad, Iași, Cluj-Napoca, Oradea, sau Sibiu, printre altele.

În palmaresul lui Ștefan von Korch se regăsesc roluri de prestigiu în opere și operete precum “Bărbierul din Sevilla”, “Elixirul dragostei” și “Falstaff” la Opera Națională București, “Rigoletto” și “Văduva veselă” la Opera Națională din Iași, printre altele. Recitalul lui Ștefan von Korch la Lipova Symphonic City Maria Radna va include piese celebre precum “La Donna e mobile”, “O Sole Mio” și “La Danza”.

Ca de obicei intrarea publicului la acest eveniment este liberă.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți