Conferința „Remember! Eroul Necunoscut – Centenar (1923-2023)” a avut loc la Biblioteca Județeană Arad

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la desemnarea Eroului Necunoscut al României, ca simbol al eroismului național, eveniment relevat prin dăinuirea în timp a monumentului “Mormântul Ostașului Necunoscut”, situat în Parcul Carol I din București.

Vineri, 07 iulie 2023 a avut loc Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în colaborare cu Filiala Județeană Arad a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, conferința „Remember! Eroul Necunoscut – Centenar (1923-2023)”. A fost un periplu istoric comemorativ ce și-a propus să onoreze memoria tuturor eroilor români care s-au sacrificat în luptă pentru reîntregirea poporului român.

În semn de cinstire, în anul 1923, s-a decis ca simbolul sacrificiului celor jertfiți pentru reîntregirea patriei, să fie evocat prin înhumarea simbolică a osemintele unuia dintre ostașii anonimi, morți în luptele din Primul Război Mondial. Rămășițele pământești a zece ostași neidentificați de pe câmpul de luptă de la Mărășești au fost deshumate și depuse în Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitate.

Ostașul Român Necunoscut a fost decorat, în anul 1923, cu: Medalia „Virtutea militară“ de război clasa I (de către Regele Ferdinand I al României); Medalia „Crucea de război 1914-1918“ (Franța); Medalia de onoare a Congresului (SUA); Coroana din frunze de stejar (de către Regele Alexandru al II-lea al Serbiei); Crucea de război (Cehoslovacia), iar în anul 1929 a primit Crucea de război cu frunze (Belgia).

Din 1959 până în 1991, locul Mormântului Ostaşului Necunoscut a fost în faţa Mausoleului de la Mărăşeşti. În timpul regimului comunist, în decembrie 1958, monumentul funerar al Eroului Necunoscut a fost demontat şi strămutat, în secret, de la Mausoleul din Mărăşeşti, potrivit OficialMedia. Abia după 1989, la insistenţele Ministerului Apărării Naţionale, ale Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi ale unor partide politice, guvernul român a aprobat readucerea în Capitală a sicriului cu osemintele Ostaşului Necunoscut. La data de 26 octombrie 1991, Eroul Necunoscut a revenit acolo unde îi era locul de veci, în Parcul Carol I, iar la 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia strămutării Mormântului Ostaşului Necunoscut la locul originar, din 1923, pe explanada din faţa actualului Memorial al Eroilor Neamului.

La Arad „Monumentul Ostașului Necunoscut” a fost ridicat în 1960 în cinstea eroilor care au luptat pentru eliberarea Transilvaniei de către armatele germano-ungare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În Arad există și o stradă cu numele “Eroul Necunoscut”, aflată cu ieșire pe calea Romanilor, pe stânga în direcția de mers spre Aradul Nou.

În contextul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Instituției Eroului Necunoscut în România, eroismul românesc și jertfa celor căzuți pe câmpul de luptă au fost evocate de prof. Ioan Tuleu și col. în retragere Marcel Lucaciu, moderator fiind prof. Ioana Nistor de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad. Cu această ocazie, pentru a evoca istoria și jertfele înaintașilor, Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” a găzduit proiecția filmului documentar „Istoria Instituției Eroului Necunoscut”.

În aceste zile nu este perimată noțiunea de erou necunoscut?” A fost întrebarea Arad Obiectiv pentru colonel în retragere Lucaciu Marcel, președintele filialei Județene Arad, detașamentul Păuliș a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria. “Orice națiune vrea sau nu vrea se bazează pe eroii săi, stă pe umerii eroilor care s-au sacrificat dintr-un motiv sau altul, din cauza unui război sau din alte motive, dar s-au sacrificat pentru națiunea respectivă. Deci nu este perimat și nu va fi niciodată dacă ar fi să ne uităm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. În Arad există și o stradă cu numele “Eroul Necunoscut”, aflată cu ieșire pe calea Romanilor, pe stânga în direcția de mers spre Aradul Nou. Vrem să venim cu propuneri pentru un monument al eroului necunoscut la Arad, dar acest lucru mai depinde și de Consiliul Local Arad.

Recunoștință eternă eroilor neamului românesc!

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.