Concert simfonic “Un secol de dor” – invitat special Grigore Leșe

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Grigore Leșe este unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică populară tradițională din România. Repertoriul lui Grigore Leșe cuprinde în special melodii vechi autentice din folclorul maramureșan, dar și din alte zone ale țării. De asemenea, el cântă la numeroase instrumente populare tradiționale românești. În această seară el a susținut un concert de muzică simfonică pe scena Palatului Cultural din Arad.

„Vin la Filarmonica din Arad să spun o poveste muzicală care să dea sens în planul conceptual al minții. Va fi un spectacol unic. Muzicile din hotarul Grădinii Maicii Domnului se vor preface într-o scară a frumuseții, pe care artiștii din cultura tradițională și academică vor urca cu sfială, ne vor aduce aminte de vremurile când muzica însemna bucurie, iar zeii erau socotiți supremii muzicieni. Pe scenă se vor întâlni muzici din două lumi. Scena va fi loc de chemare a îngerilor. Muzica va deveni purificare a inimii, rugăciune. Muzicienii vor spune, prin muzica lor, că adevăratul rai se află în om, că țăranul reprezintă universalitatea de tip uman. Va fi un spectacol de tradiție și avangardă. Muzicile trebuie împlinite pentru a ne dezmierda sufletul și a-l scăpa de prăvălirea în nimicul de fiecare zi. Pentru că trăim într-o lume mare, într-o Europă multiculturală, cu particularități și accente străvechi, muzica este un bun ambasador al simțurilor, descoperă vibrații și emoții comune, interferențe culturale, puncte de convergență stilistică”, a spus Prof. dr Grigore Leșe, potrivit site-ul Filarmonicii din Arad.

Dirijorul Cristian Neagu, Grigore Leșe și Filarmonica din Arad au fost alături în acest concert de soliștii:

Spectatorii au ascultat:

Grigore Leșe s-a născut la Stoiceni, județul Maramureș și este un cunoscut cântăreț român de folclor și muzică tradițională românească, dar și compozitor. El a absolvit colegiul de muzică din Baia Mare și apoi Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (fagot). În 2003 a devenit doctor în muzică (cu teza “Horea în grumaz. Consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică”), iar în 2010, doctor honoris causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad. Este doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București.

Potrivit Humanitas.ro Grigore Leșe a fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume: Smithsonian Folklive Festival, Washington; Festivalul Vocile Lumii, Bloomington; Festivalul Montmartre, Paris; Fest Der Kontinente, Berlin; Olimpiada Culturală de la Atena; Festivalul Ţărilor Europei de Est, Montréal; Francophonie Métissée, Paris; Culturescapes, Basel; Festivalul „Miguel Bernal Jiménez“, Morelia; Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai și Yeosu; Gala Premiilor BAFTA, Londra.

Grigore Leșe a susținut concrete în catedrale, muzee și prestigioase săli de concert din Suedia, Olanda, Elveția, Austria, Germania, Polonia, Franța, Spania Italia, Grecia, Japonia, China, Coreea de Sud, India, Sua și Canada, printre altele. Leșe este singurul artist care abordează scenic horea în grumaz/doina (gen muzica inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO), reușind să o impună pe marile scene ale lumii.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Grigore Leșe la 10 decembrie 2004 Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Grigore Leșe este născut la Stoiceni în Țara Lăpușului, Maramureș. Despre acest loc Grigore spune că “este cel mai frumos loc din lume. Drumul se-nfundă, nu mai duce nicăieri. Satul e așezat pe dealuri, cu case-mprăștiate… Împrejur sunt păduri de brad, de fag. De mic am văzut mistreți, lupi, urși. De-aceea cântecul meu are un caracter războinic. Ce mi-a fost drag în copilărie, a fost să mă urc în copaci și să horesc.”

Cântați la diferite instrumente populare tradiționale românești. Care dintre aceste instrumente vă atrage cel mai mult?“, a fost întrebarea adresată de Arad Obiectiv d-nului Grigore Leșe.

“Cel mai mult m-a atras fagotul, pentru că am studiat acest instrument în Liceul de Muzică și în Academia de Muzică. Studiind acest instrument mi-a fost foarte ușor să cânt și la alte instrumentele de suflat care se apropie un pic de glasul meu. Acum am venit la Arad pentru acest concert, un oraș european, un oraș civilizat cu niște clădiri foarte frumoase. Iată de exemplu Palatul Cultural și sala de concerte este o adevărată operă de artă. Sala nu numai că arată foarte bine, este superbă, dar are și o acustică incredibilă, aici nici nu merge să cânți muzică populară. Puteam să rămân oriunde în lume, dar aici în România mă simt acasă. Aici este rostul meu. Ce fac eu aici nu este pentru mine, este pentru cultură și în primul rând pentru cultura tradițională din România și tot ce fac, fac din suflet.

Această pălărie tradițională (clop) pe care îl purtați este ceva ce vă reprezintă. Oriunde apăreți, pe scenă, la televiziune, pe afișele spectacolelor, clopul nu lipsește. Care este originea acestui clop?”

“Este un clop tradițional care se purta cândva în plasa Someș, cum era denumirea mai demult, acum Țara Lăpușului, în Maramureș. Un astfel de clop, sau ceva apropiat se poată și în alte țări, dar acest clop tradițional și opincile noastre ne fac originali și extraordinari. Vreau să le transmit tinerilor să trăiască în rost, în rânduială și să nu uite de Dumnezeu.“

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.