Arhitectură, istorie și cultură – Lansare de carte la Biblioteca Județeană Arad

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Chiar dacă sărbătorile de iarnă și Crăciunul se apropie la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad continuă vernisajele și lansările de carte. Miercuri, 13 decembrie 2023 a avut loc la Biblioteca Județeană Arad lansarea volumului „Enciclopedia arhitecților din Banat. 1700-1990. Studii și cercetări legate de etapele și stilurile arhitecturale reprezentative”. Volumul este semnat de dr. arh. Gabriel Székely, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Volumul, aflat la cea de-a patra ediție, este rodul unei cercetări aflate în continuă dezvoltare și care analizează trei secole de dezvoltare arhitecturală, cu accent pe activitatea acelor arhitecți, ingineri și meșteri constructori care și-au pus amprenta asupra patrimoniului construit în regiunea Banatului.

Conceput ca un detaliat reper biografic și bibliografic, volumul tratează sistematic în prima parte a cercetării, evoluția culturală, istorică și arhitecturală din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin, pornind de la arhitectura barocă a secolului al XVIII-lea, secolul al XIX-lea, momentul 1900, trei capitole dedicate diferitelor orientări din perioada interbelică și un capitol dedicat anilor 1945-1990. În cea de-a doua parte a volumului, cititorul descoperă un minuțios și elaborat dicționar al arhitecților și/sau profesioniștilor asimilați acestora, personalități remarcabile în acest domeniu care au lăsat opere remarcabile în această regiune, în special la Timișoara și la Arad.

Lansarea volumului a avut loc în Sala „ASTRA” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad în prezența unui numeros public. „Enciclopedia arhitecților din Banat. 1700-1990. Studii și cercetări legate de etapele și stilurile arhitecturale reprezentative” este o carte ce reflectă istoria arhitecturii și culturii locale și regionale, o resursă bibliografică utilă de cercetare și expunere a trecutului și prezentului. Alături de conf. univ. dr. arh. Gabriel Székely au fost prezenți și arhitect dr. Teodor Octavian Gheorghiu și istoricii arădeni Puskel Péter și Ujj János, moderator fiind prof. Ioana Nistor. La sfârșit a fost prezentat un montaj PowerPoint cu mai multe clădiri reprezentative ca stiluri de arhitectură din perioada 1700 – 1990.

Conf. univ. dr. arh. Gabriel Székely a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări adresate de Arad Obiectiv.

Cât este artă și cât este știință în arhitectură? a fost întrebarea adresată de Arad Obiectiv. “Nu se poate împărți arhitectura într-un anume fel. Există proporții importante pentru amândouă, și pentru știință și pentru arhitectură, dar cred că este imposibil de marcat cu exactitate una sau alta. Oricum depinde de situație, depinde de clădire, de beneficiar, de context și de cerințe.”

Se poate face arhitectură fără știință și fără artă?  “Nu se poate. Fără artă se poate, dar nu merită. Fără știință nu se poate”. A spus conf. univ. dr. arh. Gabriel Székely.

Sunt multe clădiri impresionante în Arad și Timișoara în diferite stiluri arhitectonice, clădiri care trebuiesc renovate. Aveți sprijinul autorităților locale în cele două orașe în privința acestora? “Multe dintre aceste clădiri fiind proprietăți private, statul nu se poate implica în renovarea lor sub nici-o formă. Nu este voie prin lege. Există diverse situații, dar nu este deloc simplu. Nu putem decât să sperăm că toate aceste clădiri vor fi refăcute pentru a reveni la splendoarea de odinioară“.

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.