miercuri, 19 iunie, 2024

Vernisajul expoziției de pictură „Explorări în abstract” la Biblioteca Arad

Distribuie articolul

Azi a avut loc la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” vernisajul expoziției de pictură „Explorări în abstract” a artistului plastic Kolumbán Zsolt. “Arta d-nului Kolumbán Zsolt ne transmite pe el însuși, emoțiile sale, arătate într-o linie, într-o anumită formă geometrică, iar sufletul lui trăiește cu sinceritate în culori pe care le oferă celor din jur”, a spus despre picturile expuse Mihaela Livia Guleș.

Vernisajul expoziției „Explorări în abstract” a avut loc în Sala de Arte „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, invitați fiind artistul plastic Maria Furnea, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și drd. Mihaela Livia Guleș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Născut la 5 august 1945, în comuna Chepeți, județul Covasna, Kolumbán Zsolt debutează în sfera artei plastice încă din anul 1964, printr-o expoziție de grup a Liceului de Artă plastică din Târgu Mureș. A absolvit studiile universitare de arhitectură din cadrul Facultății de Construcții Iași în anul 1976. Între anii 1976 și 1990 lucrează ca arhitect la Centrul de Proiectare Județean Arad, după care, un an la Oficiul de Proiectări Județean Harghita. Din anul 1991 și până în 2009, lucrează în învățământ. În anul 1996, a absolvit Universitatea Tehnică Timișoara, secția Arhitectură. Implicarea sa în viața plastică arădeană se observă prin participarea la numeroase expoziții colective, de grup restrâns și personale, iar lucrările sale se găsesc în colecții particulare în România, Ungaria, Elveția, Israel, SUA, fiind membru al Asociației „Ion Andreescu” Arad.

De la lucrări cu forme geometrice și linii clare, până la abstracțiuni profunde și expresioniste, lucrările expuse pe simezele bibliotecii arădene redau creativitatea și emoțiile artistului într-un mod personal și profund, explorând abstractul și folosind culorile și formele pentru a transmite diverse stări și sentimente. După cum afirmă artistul, „pe pânza tabloului, culorile mele sunt astfel dispuse pentru a ajunge la sufletul iubitorului de artă, la fel cum un scriitor își așterne sufletul în paginile unei cărți. Sunt un om al echilibrului, iar sufletul meu trăiește cu intensitate în culori pe care le ofer cu sinceritate celor din jurul meu, iată, printr-o expoziție la Biblioteca arădeană!”.

“Arta d-nului Kolumbán Zsolt ne transmite pe el însuși, pentru că este vorba despre emoțiile sale, arătate într-o linie, într-o anumită formă geometrică. Culorile d-nului Kolumbán Zsolt sunt frumoase, poate puternice pentru unii, dar și emoțiile noastre sunt uneori puternice și reușim să creem un echilibru în tot și în toate. Se vede din tablourile sale că d-nul Kolumbán este un om al echilibrului, iar sufletul lui trăiește cu sinceritate în culori pe care le oferă celor din jur“, a spus despre lucrările expuse d-na drd. Mihaela Livia Guleș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

La a câta expoziție personală sunteți și câte tablouri sunt expuse azi la Artoteca Bibliotecii Arad?“ A fost întrebarea adresată de Arad Obiectiv venerabilului Kolumbán Zsolt.

“Sunt la a șasea expoziție personală. Am expus azi 41 de lucrări. Chiar dacă există o părere generală că abstractul nu poate fi colorat, din ce se vede în tablourile mele, se poate. La mine abstractul nu prezintă ceva concret ce trebuie să recunoști. Întotdeauna las privitorului să gândească, să continuie în gândul său tabloul. Dar, la această expoziție nu sunt chiar toate lucrările abstracte. Dar tot ce am expus azi aici, toate lucrările pornesc de la realitate. Astfel unele sunt mai abstractizate, altele mai puțin. Totuși, fiecare lucrare în parte spune ceva, exprimă ceva, eu cu fiecare tablou vreau să transmit ceva, nu numai să delectez privitorul, dar acesta să rămână cu ceva, nu doar cu privitul. Mi-a plăcut să desenez de mic copil, mi-a plăcut arta, desenul, iar din clasa a șasea am avut norocul că am intrat la Liceul de Artă din Târgu Mureș. Dar, după liceu nu am ajuns să merg la Arte Plastice, am făcut Arhitectură, care este de fapt tot o formă de artă.“

Este pictura o relaxare, o evadare din cotidian?“

“Eu cred că toți artiștii care iau în serios pictura, ajung în faza asta. Pentru că eu când lucrez simt o satisfacție aparte. Atunci parcă nu-mi lipsește nimic. De obicei când fac altă activitate sunt permanent cu unele griji, cu gânduri, dar când pictez sunt în altă lume, mă detașez complet de tot și de toate. Zilnic lucrez două-trei ore. Dar am observat că am spor la lucru, că dau cel mai bun randament în două ore. Atunci creez cel mai bine și îmi iese totul. Nu pot să zic că am o culoare preferată, dar se vede și din lucrările mele că verdele îl folosesc cel mai mult.“

Expoziția „Explorări în abstract” este deschisă în perioada 11-24 iunie 2024, de luni până vineri, între orele 09:00-17:00, la Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I). Intrarea este liberă!

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți