miercuri, 4 decembrie, 2024

După mediatizarea cazului în care unui polițist i-a fost respinsă participarea la un concurs pe motiv că nu i-ar fi conform CV-ul, cei de la DPRCIV au revenit asupra deciziei

Distribuie articolul

UPDATE:

Aflăm, cu o oarecare surprindere că, la nici o zi de la articolul nostru, cei de la DPRCIV au decis să-i aprobe dosarul agentului de poliție A.F. și să-l lase să participe la concursul în cauză.

Deși apreciem faptul că „problema” a fost oarecum rezolvată, nu putem să nu ne întrebăm cum de totul s-a rezolvat doar după apariția cazului în mass-media?

Să înțelegem că, totuși, acel CV era conform și că la mijloc era vorba despre altceva?

Să înțelegem că, totuși, acel CV în continuare nu este conform, dar că se încalcă acum niște regulamente, din cauza unui posibil scandal și din cauza îndârjirii polițistului de a-și căuta dreptatea inclusiv în instanță?

Să înțelegem că i-a fost admisă candidatura polițistului, ca să-i închidă gura, iar apoi urmează să-l „facă” la examen?

Acestea sunt doar câteva întrebări care ne-au venit în minte imediat ce am aflat vestea și, sincer, ne-am bucura dacă cei responsabili ar emite un comunicat de presă pentru a explica cele întâmplate, eventual pentru a da niște răspunsuri la aceste întrebări.

Și, în același timp, noi am văzut prea multe pentru a avea acum impresia că totul este bine și frumos și că lucrurile s-au liniștit. În plus, sursele noastre susțin în continuare că respectivul concurs va fi câștigat tot de persoana la care făceau referire ieri, fiindcă jocurile ar fi deja făcute. Dar vom aștepta să vedem rezultatul concursului de pe 11 ianuarie și vom reveni…

Titlul inițial: Un tânăr polițist arădean se ia la trântă cu „Sistemul” și acuză un abuz, după ce i-a fost refuzată participarea la un concurs. Postul, rezervat pe motiv de „nepotism”?

Anul trecut a fost unul destul de tumultuos pentru Inspectoratul de Poliție al Județului Arad, totul culminând cu mutarea comandantului Ioan Tamaș tocmai la Vaslui (mai multe despre acest subiect puteți citi aici: Comandantul IPJ Arad, mutat prin ordin la Vaslui. Mișcarea pare una cu iz politic) și înlocuirea lui cu mai tânărul Alin Petecel, acesta din urmă având la rândul său în „palmares” o mutare disciplinară de la IPJ Timiș la IPJ Dolj (mai multe puteți citi aici: Mutat disciplinar în vară și ajuns la șefia IPJ Arad după doar două luni, Alin Petecel a fost înaintat în gradul de chestor de poliție la numai 44 de ani).

Astăzi, o altă instituție din subordinea Ministerului Afacerilor Interne ajunge în vizorul opiniei publice, după ce un tânăr agent de poliție acuză un abuz. Este vorba despre Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cumva o „soră” a celor de la Poliție.

Astfel, în cursul acestei zile a ajuns la urechile noastre o informație potrivit căreia agentul de poliție A. F. a vrut să susțină un examen de promovare în cadrul ofițerilor, numai că a fost respins pe un motiv care până și nouă ni se pare unul pueril, nu doar polițistului în cauză.

Evident, am luat legătura cu polițistul F. pentru a ne explica despre ce este vorba și care sunt nemulțumirile sale, respectiv ce acuzații le aduce celor de la DRPCIV.

„Pe data de 8 decembrie am văzut anunțul acestui concurs și m-am gândit să îmi depun și eu dosarul. În anunțul respectiv se transmitea faptul că este obligatoriu ca dosarele să fie depuse personal, la sediul instituției, în București, respectiv că este interzisă depunerea în format electronic. Examenul psiho tot la București, concursul tot la București. Am zis că e în regulă și așa, iar în aceeași seară mi-am cumpărat un bilet de avion spre București, pentru a-mi depune dosarul. A doua zi apare un alt anunț, potrivit căruia dosarele nu se mai depun personal, la sediul instituției, ci prin e-mail. Bun și așa. Am modificat biletul de avion și l-am mutat pe 11 ianuarie, când știam că va avea loc concursul, tot la București. Apoi am verificat absolut toate cerințele lor și am depus absolut tot exact așa cum au specificat. Ulterior am primit și codul de concurs. Apoi mai apare o cerință, cum că e nevoie și de permisul de conducere. Am atașat și permisul, iar apoi am fost programat la examenul psiho, pe 21 decembrie. Zis și făcut. Am mers la București și am făcut examenul”, ne povestește agentul de poliție A. F..

Până aici, cu mici „hopuri”, totul părea relativ normal într-o țară în care vedem că lucrurile nu funcționează normal. Evident, nu este normal să fii anunțat că trebuie să depui personal dosarul de concurs, apoi să ți se spună că totuși poți prin e-mail, după care să ți se mai ceară și alte documente. Știți, e ca în povestea cu „dosarul cu șină”, pe care sigur o știți, fiindcă toți ne-am lovit de ea la un anumit moment dat.

Și totuși, lucrurile nu erau așa cum păreau, iar asta reiese din ceea ce ne povestește în continuare agentul F.: „Prin 28 decembrie – parcă era – se afișează pe site-ul DRPCIV lista cu acei candidați care nu îndeplinesc condițiile cerute de postul respectiv. Printre ei mă regăsesc și eu. Ca să înțelgeți, nu era o listă cu nume, ci o listă cu codul de concurs primit la depunerea dosarelor. Deci, printre acele coduri, era și al meu. Iar surpriza cea mai mare, mă rog, surpriză neplăcută, a fost mențiunea că nu aveam CV-ul conform. Pur și simplu nu îmi venea să cred. Am încercat să iau legătura telefonic cu cei de acolo, la numărul menționat în anunțul concursului. Nu a răspuns nimeni. Puteți suna și voi, acum, și o să vedeți că nu răspunde nimeni. Am sunat de pe telefonul meu, am sunat și de la serviciu. Am sunat inclusiv la numărul de la poarta instituției. Absolut nimeni! Apoi am făcut o petiție pe site-ul MAI, petiție care încă este nerezolvată. Am făcut una și la DRPCIV, să mi se explice de ce nu este conform și cum poate fi neconform, din moment ce e făcut direct pe site-ul indicat de ei. Vă trimit și o filmare în care se vede cum accesez link-ul din anunțul de concurs, adică exact cel dat de ei, respectiv cum datele sunt completate și aranjate automat. Nu prea ai cum să greșești sau să-l faci neconform”.

Am completat și noi CV-uri la viața noastră și ne place să credem că știm cum se completează acestea, dar ne-am uitat și la filmarea pe care ne-a transmis-o polițistul F.. Să fim sinceri, în opinia noastră, ceva nu miroase tocmai bine în toată povestea asta. Cum poate fi cineva respins la un concurs pe motiv că nu îi este conform CV-ul? Ați mai auzit așa ceva? Ce nu o fi conform în acel CV?

Și, totuși, dacă am merge pe ideea că acel CV nu este conform cu cerințele celor de la DRPCIV, nu putem să înțelgem de ce i-a fost acceptat dosarul agentului de poliție și de ce a mai fost lăsat să-și cheltuie banii și timpul prin București, pentru a-și face examenul psihologic? De ce nu a fost respins din start?

La rândul său, tânărul polițist arădean nu înțelege cum a putut fi respins pe acest motiv: „Am investit timp, am investit bani, ca să mi se spună că nu e conform CV-ul. M-am pregătit atâta timp pentru a învăța, să vii să-mi spui că nu am CV-ul conform? Așa am ajuns? Măcar dacă era un CV completat din altă parte, dar l-am completat exact pe cel transmis de ei (n.red. – cei de la DRPCIV) în respectivul link. Se vede și pe filmare. Înțelgeam dacă aș fi căzut la concurs, asta e, dar lasă-mă să particip. Este un abuz și nu voi lăsa lucrurile așa, ci mă voi judeca cu ei. Nu este normal ce s-a întâmplat”.

(Foto: motivarea respingerii participării agentului A.F. la concurs)

 

Ei bine, suntem de acord cu agentul A. F.  atunci când spune că nu este normal ce s-a întâmplat. Cel puțin studiind cele petrecute.

Însă nu ne-am oprit aici, ci am mai „săpat” puțin în legătură cu acest subiect, dar mai ales cu acel post scos la concurs în cadrul DRPCIV Arad. Iar din informațiile obținute de pe la amicii noștri mai bine „înfipți” în sistem, începem cumva să înțelgem de ce agentul de poliție F. a fost respins. Sursele noastre spun că postul a fost scos de fapt „cu dedicație” și ni s-au dat asigurări că ne vom convinge după 11 ianuarie, atunci când ar urma să aibă loc respectivul concurs. Ni s-a transmis chiar și un nume, unul pe care însă momentan nu îl putem face public, până când vom vedea cu ochii noștri că va fi confirmat. Ce putem, totuși, să vă spunem, este faptul că la mijloc ar fi vorba despre un caz de „nepotism”, dar acest lucru va fi confirmat sau infirmat abia după anunțul numelui celui/ei care va ocupa postul în cauză.

P.S. – Motivul pentru care numele agentului de poliție din această speță nu este menționat în acest material, ci doar inițialele acestuia, este acela că polițiștii nu au dreptul de a-și folosi numele alături de funcția pe care o dețin, decât atunci când datele sunt transmise prin intermediul purtătorilor de cuvânt ai Inspectoratelor de Poliție Județene. Așadar, deși este dispus să își asume public această chestiune și dă asigurări că se va judeca cu cei de la DPRCIV, nu dorim să-i facem și mai multe probleme decât cele pe care deja le are și am optat să-i folosim doar inițialele. 

Distribuie articolul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți