„Unirea Basarabiei cu România – începutul Marii Uniri”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură

Scris de T.F.

În acest an se împlinesc 105 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment ce a reprezentat un moment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu cea mai frumoasă clipă din întreaga sa istorie: Marea Unire a tuturor românilor de la 1 Decembrie 1918. Pentru a comemora acest eveniment la Arad a avut loc Conferința „Unirea Basarabiei cu România – începutul Marii Uniri”.

În urmă cu 105 ani Sfatul Țării vota prin vot nominal deschis Unirea cu Regatul României, declarația Sfatului Țării menționând: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se unește cu mama ei România.”

Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureș şi Crișana au decis, la rândul lor, Unirea cu țara, evenimentul consfințind constituirea statului român modern.

Prima provincie românească care a dat exemplul de reunire a ținuturilor românești înstrăinate a fost Basarabia. Ea venea ca o fiică spre mama sa România, având convingerea respectării principiilor celor mai avansate ale dreptului internațional și încrederea în viitorul poporului român unit sub coroana Regatului României”. A afirmat Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

La Arad, primul act al realizării statului național unitar român a fost marcat de conferința științifică „Unirea Basarabiei cu România – începutul Marii Uniri”. Aceasta s-a desfășurat vineri, 7 aprilie 2023 în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad. Conferința a fost organizată de Instituția Prefectului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Arhiepiscopia Aradului, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Asociația „ASTRA Arădeană – 1863”, Asociația „Arad – trecut, prezent și viitor” și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad.

La conferință au participat dr. Igor Cașu, director al Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, lector universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova; dr. Virgiliu Pâslariuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și conferențiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova din Republica Moldova. Din Arad au participat dr. Doru Sinaci, Instituția Prefectului – Județul Arad; prof. dr. Sebastian-Dragoș Bunghez, Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad și dr. Maria Alexandra Pantea, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad.

Un inedit intermezzo muzical a fost susținut de tânăra interpretă Noemi Szenteși, elevă a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, alături de Constantin Tălmaciu, solist instrumentist al Filarmonicii Arad.

Celebrând actul istoric de acum 105 ani, prețuind valorile românești de pretutindeni și pe cei care ni le-au lăsat moștenire, actul Unirii Basarabiei cu România din 27 martie/9 aprilie 1918 va rămâne „încrestat cu litere de aur în letopisețele neamului românesc”, scria Ion Nistor în volumul „Istoria Basarabiei”.

Invitații la conferință din Republica Moldova au primit Ordinul ASTRA Arădeană și medalia aferentă, din partea organizatorilor și a Asociației Pro Basarabia și Bucovina.

Primarul Municipiului Arad, Călin Bibarț, a onorat cu prezența această conferință luând cuvântul și punctând necesitatea unirii Moldovei cu România. La conferință a participat un numeros public, invitați, oameni de cultură, și cadre universitare din Arad. Amintim aici pe profesorul Silviu Szenteși și istoricul Antoniu Martin un fin cunoscător la relațiilor dintre România și Moldova. Chestionat de Arad Obiectiv, Antoniu Martin a spus, printre altele: “ar trebui avut în vedere și readucerea în actualitate a unor aspecte importante din istoria noastră în contextul intern și internațional. Poate ar mai fi trebuit amintit la această conferință că din iunie anul trecut Moldova are statutul de stat candidat la Uniunea Europeană. România este principalul ambasador al Republici Moldova și o va ajuta în continuare așa cum a făcut-o permanent până acum.”

Mai menționăm participarea la Conferința „Unirea Basarabiei cu România – începutul Marii Uniri” a doamnei Monica Epure. Aceasta a adus cu ea cartea “Dincolo de lacrimi”. Întrebată de Arad Obiectiv: Ce tratează această carte, doamna Epure a spus: “subiectul este istoria unei familii de bucovineni și în general viața frumoasă a românilor bucovineni dinainte de ocupația sovietică. Apoi durerile ocupației și viața celor rămași după ce mulți s-au refugiat în România. Despre dragostea lor de țară și durerea de a fi rămas dincolo de granițele României. Trebuie să stăm cu capul sus acolo unde alții îl vor jos“.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.