Se pregătește încă o „inginerie” marca „Meszar & Falcă” la UTA?

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Apele devin tot mai tulburi în ceea ce privește situația de la UTA. După luni de zile de negocieri între Alexandru Meszar și grupul „UTA NextGen” (UTA – Generația următoare), format din oamenii de afaceri Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Rudi Vizental și Marius Grada, totul a intrat într-o zonă gri, aproape neagră. Este o lună și jumătate de când Meszar a spus „stop joc” și a pus capăt negocierilor. A mai trecut încă o lună de când același Meszar a mimat revenirea la masa negocierilor, sub presiunea fanilor și a media. Totul a fost, de fapt, doar de fațadă, fiindcă în realitate nu au fost reluate negocierile cu grupul „NextGen”, totul împotmolindu-se intenționat, dintr-o cauză banală. Concret, Meszar a cerut semnarea unui acord de confidențialitate (NDA – Non-Disclosure Agreement), acord în urma căruia, dacă s-ar fi scurs anumite informații din cadrul negocierilor, doar grupul „NextGen” ar fi urmat să plătească niște clauze uriașe, de sute de mii de euro. O clauză absolut absurdă, la care grupul „NextGen” a replicat exact așa cum trebuia, adică le-a cerut lui Meszar și acoliților săi să semneze la rândul lor același acord de confidențialitate și să-și asume aceleași clauze. Un lucru corect, de altfel, în orice negociere. Nu se poate ca doar o parte să fie sancționabilă, iar cealaltă nu.

Acestea fiind spuse, Meszar și cei care îl controlează, în frunte cu europarlamentarul Gheorghe Falcă, practic trăgeau de timp, încercând să găsească o altă soluție prin care să arunce nițel praf în ochii fanilor. Adică, un alt grup de oameni de afaceri, cu o nouă structură organizatorică în club, prin care să arate suporterilor „Uitați, ați vrut investitori privați, au venit”, dar în realitate lucrurile ar sta cu totul altfel.

Mai exact, nu mai departe de ieri a apărut pe „piață” ideea că un nou grup de oameni de afaceri format din Mihai Tomoioagă (patronul Rodspectra) și Ovidiu Laza (patronul DivaSol) ar urma să se alăture clubului. Sub ce formă, nu este chiar foarte clar încă, mai ales fiindcă, cu tot respectul pentru afacerile pe care acești oameni le dețin, ne îndoim și de intenția și de puterea financiară a acestora de a investi masiv în club și de a duce cu adevărat UTA la următorul nivel. Aparent, aceștia ar fi disponibili inclusiv să intermedieze discuțiile dintre grupul „NextGen” și Alexandru Meszar. Să intermedieze ce? Ca să ce? De unde și până unde este nevoie ca cineva, oricine, să intermedieze niște discuții? Și de ce tocmai aceștia? Sau, cum, Apreutese, Juncan, Vizental și Grada pe de-o parte, respectiv Alexandru Meszar (fie și cu Falcă în spatele cefei sale) pe de altă parte, nu sunt suficient de capabili să discute direct? Unde mai punem faptul că, oricum, discuțiile în ultima vreme s-au purtat prin intermediul unor avocați. Deci, de ce ar fi nevoie ca Tomoioagă și Laza să intermedieze ceva?

Mai mult, a fost vehiculată și suma de două milioane de euro, în schimbul căreia – chipurile – Meszar ar fi dispus să predea clubul. Ok, ce-l oprește pe Meszar să spună el, direct, fără intermediari, că este dispus să predea clubul pe două milioane sau pe oricare altă sumă?

Tot în aceste zile este vehiculată și o altă variantă, una potrivit căreia Mihai Tomoioagă și Ovidiu Laza ar veni cu un proiect numit „UTA Business Club”, prin care aceștia ar urma să preia toată partea de reclame, dar și Zona VIP, prin care să asigure 33% din bugetul clubului, respectiv și să aibă și o reprezentare de 33% în Consiliul de Administrație al clubului. Ce glumă bună! Realizați ce înseamnă asta, da? Cineva din exterior să vină la UTA și să vândă ceea ce UTA ar putea vinde oricum și fără ei (publicitate și locuri la VIP). De ce ar fi nevoie să vină cineva din exterior, oricine, pentru a vinde ceva în numele clubului? De ce nu poate clubul, direct, să vândă publicitate și locuri la VIP? A, stați, putem bănui… pentru ca altcineva decât clubul să „învârtă” banii, apoi să se poată lăuda că ajută clubul, când de fapt e exact invers, clubul îi ajută pe ei.

Deci, ați înțeles, da, grupul „UTA Business Club” ar avea o treime din locurile din Consiliul de Administrație al clubului. O altă treime ar urma să o aibă Primăria, deși primarul a declarat în repetate rânduri că Primăria nu este interesată de așa ceva, deci „Primăria” ar fi, probabil, politicul, adică Gheorghe Falcă și oamenii săi. O altă treime ar urma să fie controlată tot de Alexandru Meszar. Practic, exact propunerea făcută de grupul Meszar-Falcă grupului Apreutese-Juncan-Vizental-Grada. Diferența este că grupul „UTA Business Club” vine să dea niște bani pe care i-ar face de fapt chiar de pe spatele clubului, în vreme ce grupul „UTA Next Gen” vine cu infuzie de capital.

Despre ce vorbim, așadar? Despre o simplă „schemă” care nu ar plăti datoriile clubului, care nu ar duce clubul la următorul nivel. Deci, o simplă „ghidușie” în urma căreia nici măcar nu avem garanția că UTA ar putea încasa mai mulți bani, decât încasează în acest moment, fără grupul „UTA Business Club”.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.