Se lansează o nouă carte obligatorie pentru biblioteca fiecărui utist

Sport

Scris de Giuliano Junc

Două generații, doi fotbaliști, o singură echipă și un singur nume: Vaczi! Acesta este subiectul celei mai recente cărți scrise de doi dintre cronicarii consacrați ai memoriei Bătrânei Doamne, Radu Romanescu și Ionel Costin. Volumul „Gyuri Vaczi și moștenirea roș-albă“ va fi lansat săptămâna viitoare la Biblioteca Județeană, instituția oferind mai multe amănunte în următorul comunicat:

„Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad va fi gazda unei atractive lansări de carte purtând titlul „Gyuri Vaczi și moștenirea roș-albă”.

Volumul, avându-i ca autori pe Radu Romanescu și Ionel Costin, este dedicat celor doi jucători, purtând același nume, Gyuri Vaczi, tată și fiu, care nu doar au îmbrăcat tricoul echipei UTA, ci s-au și îndrăgostit iremediabil de culorile roș-albe și de Arad.

Cum și de ce s-a întâmplat această nemuritoare dragoste în culorile roș-alb puteți afla miercuri, 15 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala „ASTRA” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, la evenimentul care îl are ca invitat de onoare pe Ioan Igna.“

Gheorghe Vaczi I a fost unul dintrei cei mai importanți atacanți de la jumătatea secolului trecut, evoluând în carieră la nume importante ale fotbalului din Europa Centrală, precum Ferar Cluj, Wacker Viena, Gyori ETO sau CAO Oradea. A îmbrăcat tricoul Flamurii Roșii (așa cum se numea în acea perioadă UTA) în sezoanele 1953 și 1954 (se juca pe sistemul sovietic primăvară – toamnă). În 45 de meciuri a marcat 22 de goluri, cel mai important fiind cel care a decis în prelungiri finala Cupei României din 1953, Flamura Roșie – CCA 1-0.

Fiul său, Gheorghe Vaczi II, a semnat cu UTA în 1976 dar clubul de care aparținea, Universitatea Cluj, a refuzat să-i dea „dezlegarea“. Moștenind afecțiunea și respectul pentru acest club de la tatăl său, Vaczi a preferat să stea doi ani „pe bară“ decât să renunțe la visul de a îmbrtăca tricoul roș-alb; vis care i s-a împlinit în cele din urmă în 1978. Și-a legat apoi destinul definitiv de UTA, unde a fost jucător, antrenor, președinte de club, pentru ca în ultimii ani să conducă asociația de old boys.

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.