EXCLUSIV: Scandal uriaș, la Șeitin! Acuzații grele, precum dare și luare de mită, abuz în serviciu și șantaj, trimise către DNA, pe numele unor aleși de la mai multe partide

Politic

Scris de Andrei Fuliaș

Comuna arădeană Șeitin stă pe un butoi cu pulbere, după ce un consilier juridic din cadrul Primăriei Șeitin a formulat o plângere penală și a transmis-o către Direcția Națională Anticorupție (DNA). În plângerea în cauză, consilierul juridic Mihail Gavril Popa aduce acuze mai multor aleși locali, acuze care fac referire la infracțiuni precum darea de mită, complicitate la dare de mită, luare de mită, tentativă de dare de mită, șantaj, favorizarea infractorului și abuz în serviciu.

Mai exact, consilierul juridic Mihail Gavril Popa spune că toată povestea cu darea și luarea de mită s-ar fi petrecut pentru a favoriza alegerea lui Dorin Florea, consilier local ales pe listele Partidului Social Democrat (PSD), în funcția de viceprimar al comunei Șeitin.

Astfel, în plângerea adresată procurorilor DNA, Mihail Gavril Popa spune că Dorin Florea (PSD) s-ar face vinovat de dare de mită, complicitate la tentativă de dare de mită, abuz în serviciu, favorizarea infractorului și șantaj, că Neculai Valentin Rotaru (PSD) s-ar face vinovat de dare de mită și complicitate la tentativă de dare de mită, pe Emilian Daniel Ștefoi (USR), de luare de mită și înșelăciune, respectiv că Nicolae Chindriș (PRO România) s-ar face vinovat de complicitate la tentativă de dare de mită.

Pe scurt, dacă este să dăm crezare spuselor celor care ne-au contactat, dar și înregistrărilor audio și plângerii penale care ne-au parvenit, povestea ar fi una destul de simplă. Astfel, s-ar părea că, la momentul alegerii viceprimarului comunei Șeitin, liderii locali ai celor patru partide ce au reușit să pătrundă în Consiliul Local al Comunei Șeitin nu au reușit să se înțeleagă nicicum pe numele celui care ar urma să devină al doilea om în primărie. Liberalii îl propuneau pe fostul viceprimar, Andrei Dănilă, cei de la USR l-ar fi vrut pe președintele filialei lor, Emilian Daniel Ștefoi, cei de la PSD l-ar fi vrut pe Dorin Florea, fost polițist în comună, în vreme ce PRO România și-ar fi dorit să meargă pe mâna lui Nicolae Chindriș. Astfel, în condițiile în care componența Consiliului Local Șeitin este formată din 5 consilieri PNL, 5 consilieri PSD, 2 consilieri USR și un consilier PRO România, dar și ținând cont de adversitatea dintre liberali și social-democrați, pentru alegerea viceprimarului era neapărată nevoie de votul consilierilor USR și PRO România, doar așa însumându-se două treimi din totalul consilierilor. Așa se face că, fie cei de la PNL, fie cei de la PSD, trebuia să îi convingă pe ceilalți trei să voteze cu candidatul lor. În final s-a dovedit că cei de la PSD au fost „mai convingători”, din moment ce Dorin Florea a ajuns viceprimar. Și de aici a pornit toată povestea acestei plângeri penale, în care se aruncă acuzații potrivit cărora numărul de voturi ar fi fost obținut prin mituirea sau încercarea de mituire a unor consilieri.

Așadar, după cum puteți asculta și în înregistrarea atașată în continuarea acestui material, chiar unul dintre consilierii USR, anume Dumitru Țigănescu, afirmă faptul că șeful PSD Șeitin, Neculai Valentin Rotaru – poreclit în comună drept „Culi”, ar fi fost la el acasă, într-o seară, în jurul orei 23:00, pentru a-i promite suma de 20.000 de lei dacă va vota cu candidatul susținut de el. Mai mult decât atât, iar aici niște lucruri se pot lega, președintele USR Șeitin, Emilian Daniel Ștefoi, l-a dat afară pe Dumitru Țigănescu din partid, urmând ca acesta să-și piardă mandatul de consilier. Numai că Țigănescu nu s-a lăsat cu una, cu două, ci s-a îndreptat în instanță, împotriva șefului său de partid, pe care îl acuză că l-ar fi „executat” în mod fraudulos. Ei bine, cum pe rol încă există un proces în acest sens, din informațiile noastre urmând ca un termen de judecată să aibă loc exact în aceste zile, până la o decizie concretă a instanței, Țigănescu a revenit pe funcția de consilier local și încă este acolo. De aici probabil și încercarea unora de a-l „convinge”, din spusele acestuia, să voteze cu cine trebuie.

Menționăm că înregistrarea atașată puțin mai jos este un fragment dintr-o discuție purtată între consilierul local Dumitru Țigănescu (USR), consilierul juridic al Primăriei Comunei Șeitin, Mihail Gavril Popa, și secretarul primăriei, Ilie Florin Marienuțiu, în biroul comun al celor doi din urmă. Pe adresa redacției noastre a ajuns întreaga discuție, una care durează 57 de minute, însă am extras din ea doar părțile care fac referire la respectiva întâmplare și la ceea ce se reclamă în respectiva plângere penală. Totuși, întreaga discuție este una foarte interesantă, iar subiectele atinse, din ce știm noi, fac sau vor face obiectul altor plângeri penale, inclusiv „execuția” lui Dumitru Țigănașu, motiv pentru care am preferat să nu le facem încă publice. Dar, cel mai probabil că vom reveni asupra respectivelor subiecte cu altă ocazie, fiindcă acest război ce are loc între mai multe părți la Șeitin este în plină desfășurare și există toate premisele ca acesta să se întindă pe o lungă perioadă de timp și pe mai multe paliere. De asemenea, la fel ca și plângerea, înregistrările au fost trimise și ele către Direcția Națională Anticorupție.

Întreaga plângere penală formulată de către consilierul juridic al Primăriei Comunei Șeitin, Mihail Gavril Popa, document trimis de către acesta către Direcția Națională Anticorupție (DNA), atât departamentul național, cât și cel regional, dar și către Serviciul Român de Informații (SRI):

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.