Aproximativ 300 de participanți au luat parte duminică, 24 septembrie la turul „Aradul Masonic”, organizat de Asociația Turism Alternativ prin proiectul Arad Free Tours, un nou record de asistență, pentru un tur organizat în municipiul Arad.
Seria de evenimente „Turist la tine acasă – În spatele ușilor închise”, ajuns la al patrulea sezon, a avut ca subiect de această dată masoneria. Iar invitatul surpriză nu putea fi altcineva decât profesorul Antoniu Martin, istoric, jurnalist și scriitor, un specialist consacrat în ceea ce privește masoneria.
Turul a început în fața Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” și a continuat pe traseul str. Octavian Goga (Casa Károly Fényves), str. Salacz Gyula, str. Vasile Alecsandri, b-dul Revoluției (Poarta cu Păuni), p-ța Avram Iancu (Palatul Rozsnyai Mátyás), str. Tribunul Dobra, p-ța Romană (Palatul Iosif Steiner), b-dul General Dragalina (Templul Masonic), str. 1 Decembrie, Parcul Bujor Buda unde am făcut un popas la monumentul recent care simbolizează ucenicul mason, inițiatul prin excelență, pentru a descrie simbolic un arc peste timp între Aradul masonic din trecut și cel din zilele noastre. ,,Templul Calfei” din Parcul Mihai Eminescu și statuia maestrului Sever Frențiu de lângă Tribunal au încheiat turul „Aradul Masonic” un periplu inedit pentru mulți arădeni care poate fi pus sub genericul „șlefuire, muncă, desăvârșire”, așa cum afirma profesorul Antoniu Martin la sfârșitul serii.
Punctul culminant al turului a fost accesul în Templu Masonic, care și-a deschis ușile pentru participanții la tur, unde profesorul Antoniu Martin a fost recompensat în aplauzele asistenței cu diploma de „Ghid Arad Free Tours pentru o zi” de către organizatori.
„Aradul, prin acest patrimoniu arhitectural inedit, se înscrie într-o galerie selectă a orașelor europene care au cunoscut o activitate inițiatică semnificativă. Cum am arătat și în cărțile și articolele pe care le am scris, unele edificii din orașul nostru beneficiază de o simbolistică deosebită, ezoterică. Aradul a fost un oraș deschis, multicultural, tolerant, pluriconfesional și plurireligios, iar masonii din acea perioada au dorit să lase posterității un astfel de mesaj. Mă bucur ca am fost protagonistul acestui tur masonic și că au venit așa de mulți arădeni la eveniment. Asta denotă că arădenii își iubesc orașul și sunt interesați de viitorul lui”, a declarat dr. Antoniu Martin.
„Mă bucur că am bătut un nou record în ceea ce privește numărul de participanți la un tur, și că subiectele alese de noi stârnesc interesul arădenilor, care vin în număr din ce în ce mai mare la evenimentele pe care le organizăm. Asta înseamnă că arădenii sunt dornici să cunoască poveștile orașului, să îi descopere istoria, spiritul și cultura. Sper că participanții la tur să conștientizeze cu timpul potențialul imens și neexploatat pe care orașul nostru îl are, lucru care să stimuleze implicarea civică și atitudinea lor, pentru că doar așa putem evolua și aduce o schimbare în bine în comunitatea noastră.” a declarat Mario Csipai, președintele Asociației Turism Alternativ.
Sezonul tururilor încă nu s-a încheiat, iar organizatorii mai pregătesc câteva surprize anul acesta, printre care și un „Tur Aniversar” de 10 ani de la înființarea proiectului „Arad Free Tours”. Urmăriți paginile de Facebook și Instagram Arad Free Tours și Turism Alternativ pentru a fi la curent cu următoarele evenimente.
Zece ani de pasiune pentru Arad
Din 2013, voluntarii Arad Free Tours promovează orașul și județul Arad în rândul turiștilor care vizitează această zonă, prin organizarea de tururi ghidate gratuit. Tot de 10 ani și tot din pasiune pentru Arad, proiectul nostru promovează valorile culturale și istoria orașului atât turiștilor cât și arădenilor, fie prin ateliere și activități cu cei mici, fie prin tururi tematice organizate periodic dar și la cerere. Totul pe bază de voluntariat, din pasiune pentru Arad!