joi, 30 mai, 2024

PNL l-a anunțat pe Bibarț drept candidat la Primărie, dar oare primarul vrea să candideze de la PNL? Dacă nu, de ce și de unde ar putea candida?

Share

Cei din PNL au anunțat că Biroul Permanent Național al partidului a validat, chiar ieri, candidaturile lui Călin Bibarț și Iustin Cionca la pozițiile de primar al municipiului Arad, respectiv președinte al Consiliului Județean Arad. Până aici am putea spune că totul este perfect normal, că procedurile au fost bifate, că cei din conducerea națională și-au dat „girul” pentru aceste candidaturi, așa cum prevede statutul partidului. Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple, cel puțin în ceea ce îl privește pe Călin Bibarț.

Ei bine, Bibarț a fost și, cel puțin deocamdată, este membru al Partidului Național Liberal, doar că este limpede că, cel puțin în ultima perioadă, apartenența primarului la PNL este oarecum doar pe hârtie. Realitatea arată că cei din PNL ar fi ei cu ei, iar primarul e cu „prietenii” lui. În decursul timpului am fost de mai multe ori martorii rupturii dintre primar și restul liderilor locali ai PNL și era destul de limpede că cele două „tabere” – dacă le putem spune așa – nu se înghițeau una pe cealaltă. Mai puțin cu Falcă, cu care pare că de fapt se înțelegeau și unii, dar și ceilalți. Însă, între ei, se pândeau la cotitură, se vorbeau de rău și mergeau pe drumuri diferite.

De altfel, nu e o lună de zile de când liberalii arădeni și-au început campania electorală prin oraș, împărțind mii de mărțișoare capsate pe niște „door hangere” (acele materiale ce se pun pe mânerele ușilor), iar materialul electoral era însoțit de mesajul „Echipa PNL vă dorește o primăvară frumoasă!”, însoțit de fotografiile a nouă dintre cei mai importanți indivizi din partid. Doar că, culmea(!?), printre cei nouă nu se afla și primarul Călin Bibarț, adică omul cu poate cea mai importantă funcție publică din partid: primarul Aradului. Deci, e cât se poate de limpede că echipa care conduce partidul nu-l consideră pe Bibarț un jucător de echipă și, automat, nici parte din echipă.

De partea cealaltă, este la fel de limpede că nici Călin Bibarț nu se consideră parte din echipa care conduce PNL Arad. Iar asta putem vedea, nu de ieri sau de astăzi, ci de foarte mult timp, pentru că primarul a ales mai mereu să fie însoțit de „prietenii primarului”, un grup format din foști membri ai PNL sau oameni care încă mai fac parte din partid, dar care au intrat oarecum în „dizgrație”. De altfel, nu cu foarte mult timp în urmă au apărut prin oraș, prin cartiere, ca niște hribi după o ploaie sănătoasă, o mulțime de spații/sedii de campanie care poartă brandul „Prietenii primarului”, nu cel al PNL, cum era în urmă cu ani de zile. Totodată, stațiile de tramvai și/sau autobuz din oraș au fost împânzite cu afișe în care primarul Bibarț se laudă cu reușitele sale (nu ale sale și ale PNL). Reușite care, dacă ne întrebați pe noi, nu-s cine știe ce pentru un oraș precum Aradul. Însă, despre aceste reușite, „prietenii primarului” spun că ar fi fost mai multe și poate mai importante, dacă cel pe care îl urmează ar fi avut și consilierii locali de partea sa.

De la faptul că „Bibi” n-ar controla consiliul local ar pleca, de altfel, și situația la care ne doream să ajungem cu acest material. Este binecunoscut deja faptul că, în 2020, lista de candidați pentru Consiliul Local al Municipiului Arad a fost făcută de cei care conduc PNL Arad, fără a se consulta cu Bibarț, pe atunci încă primar interimar. Mai departe, pe parcursul primului său mandat de primar „plin”, Bibarț pare să nu fi reușit să-și atragă de partea sa vreun consilier coleg de partid. Cumva, de înțeles, fiindcă orice consilier care nu joacă așa cum îi dictează partidul, își poate pierde locul în CLM în doar câteva zile, dacă i se retrage sprijinul politic. Pe de altă parte, am minți dacă am spune că noi cunoaștem o listă lungă de proiecte ale primarului, care n-au putut fi puse în discuție din lipsa sprijinului consilierilor. Poate că este așa, poate că nu este, dar cel puțin aceasta este senzația pe care vor să o lase Bibi și „prietenii” săi.

Revenind puțin la anunțul PNL Arad, cum că au fost validate candidaturile lui Bibarț și Cionca, ceea ce probabil nu mulți dintre dumneavoastră știți, este că acest anunț vine într-un moment crucial pentru liberalii arădeni și, cumva, vine să contracareze ceea ce ar urma să se întâmple în acest sfârșit de săptămână. Cum spuneam, Bibarț este nemulțumit de faptul că nu are un consiliu local „prietenos” și pe care să-l poată controla, astfel că, pentru a candida în continuare cu sigla PNL în spate, acesta ar fi pus câteva condiții. În primul rând, acesta ar vrea ca el să fie cel care face lista de candidați pentru CLM. În același timp, s-ar părea că Bibarț n-ar mai vrea ca unele personaje de prin PNL Arad să mai candideze, printre aceste personaje numărându-se chiar nume mai mult sau mai puțin importante din conducerea partidului (nu ne referim aici la Falcă). Drept urmare, dacă nu i se aprobă doleanțele, primarul ar fi amenințat că se va muta și va candida tocmai la PSD.

Din informațiile noastre, Călin Bibarț ar fi negociat deja cu conducerea centrală a celor de la PSD pentru o eventuală traversare a Bulevardului Revoluției, urmând ca, dacă acest lucru se va perfecta, acesta chiar să preia frâiele filialei arădene și să fie cel care „taie și spânzură”, adică inclusiv să decidă cine și unde va candida. Și nu ne miră defel o astfel de negociere, fiindcă știm foarte bine că, inclusiv în 2020, atunci când liderii PNL încercau să forțeze o candidatură la fotoliul de primar cu numele lui Sergiu Bîlcea, Bibarț ar fi negociat cu cei de la USR, pentru a candida din partea lor. Speriați că vor pierde primăria cu Bîlcea, dar și fiindcă Bibarț ar fi purtat discuții cu cei din conducerea centrală a liberalilor, cei din PNL Arad au acceptat candidatura celui care urma să devină primar. Totuși, s-ar părea că lucrurile nu sunt la fel de simple de această dată, fiindcă, dacă i s-ar accepta cerințele lui Bibi, mulți membri importanți ai PNL Arad ar putea rămâne „șomeri”.

Sursele noastre spun că cei din PNL nici nu se gândesc să-i accepte lui Bibarț cerințele și, oarecum, este de înțeles. În fond, cine ar fi de acord să fie executat? Și atunci, dacă nu i se acceptă aceste cerințe, înțelegem că în acest final de săptămână ar urma să se clarifice candidatura pentru fotoliul de primar. Adică, fie Bibarț va rămâne și va candida de la PNL, fie el și „prietenii” săi vor trece la PSD. Unde mai punem că, deși fusese anunțată cu mult timp în urmă, candidatura viceprimarului Ilie Cheșa la primărie din partea PSD a fost pusă pe „pauză”. Motivele sunt evidente. Este foarte probabil ca, cel târziu până luni, poate marți, să avem deja o decizie clară în acest sens. Și apoi să înceapă „distracția”, pentru că va urma o campanie electorală extrem de interesantă, dar în același timp cu posibile multe lovituri „sub centură”. Până atunci însă, urmează câteva zile de negocieri pentru politicieni și de așteptare pentru noi și pentru oricare alt arădean neimplicat politic, dar promitem să revenim cât mai curând asupra acestor subiecte, cu mai multe informații și cu mai multe calcule și posibilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți