marți, 17 iunie, 2025

Plantele medicinale, vedetele unei expoziții captivante la Complexul Muzeal Arad

Distribuie articolul

Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Asociația Culturală „Tomis”, filiala Arad, invită publicul la expoziția „Plante de leac din colecțiile muzeului”, un eveniment ce aduce în prim-plan plantele medicinale utilizate de-a lungul istoriei pentru tratarea diverselor afecțiuni. Expoziția va fi vernisată miercuri, 2 aprilie 2025, la ora 10:00, în incinta Muzeului de Științe ale Naturii din Palatul Cultural, Piața George Enescu nr. 1, cu acces dinspre Parcul Copiilor. Evenimentul se va desfășura până în luna septembrie 2025.

O incursiune în farmacia naturii

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere o colecție impresionantă de coli de ierbar cu plante medicinale, fiecare expusă alături de imaginea sa în habitatul natural, denumirea populară și științifică, precum și proprietățile terapeutice. Printre speciile prezentate se numără sparceta, pătlagina apei, coada-șoricelului, iederă, urzică, cimbru, ciumăfaie, mentă, mușețel, salvie, pelin și multe altele.

„România este recunoscută în lume pentru diversitatea și frumusețea sa floristică. Plantele medicinale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru tratarea afecțiunilor, iar dacii și-au construit un adevărat sistem terapeutic bazat pe darurile naturii”, explică dr. Camelia Patko, muzeograf la Complexul Muzeal Arad.

„Farmacia dacică” – ateliere tematice pentru elevi

Pe parcursul expoziției, Asociația Culturală „Tomis”, filiala Arad, va organiza atelierele tematice „Farmacia dacică”, coordonate de farmacistul Sorin Cosma, președintele ACT Arad. Acestea vor prezenta metodele de tratament utilizate de daci, pornind de la utilizarea plantelor medicinale în diverse remedii.

Primele sesiuni sunt programate pentru:

  • 2 aprilie: Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” Arad
  • 9 aprilie: Școala Gimnazială „Pavel Covaci” Macea și Școala Gimnazială „Regina Maria” Arad
  • 7 mai: Școala Gimnazială „Dr. Ioan Danicico” Semlac, în cadrul proiectului educațional „Săptămâna verde”

Atelierele sunt deschise grupurilor școlare pe bază de programare, iar participarea este o ocazie ideală pentru elevi de a afla despre legătura dintre istorie, botanică și medicină.

Program de vizitare și tarife

Expoziția poate fi vizitată până în septembrie 2025, conform următorului program:

  • 2 aprilie – 18 mai: Marți-Duminică, 09:00-17:00 (ultima intrare: 16:30)
  • 20 mai – 29 iunie: Marți-Vineri, 09:00-17:00 (ultima intrare: 16:30); Sâmbătă-Duminică, 10:00-18:00 (ultima intrare: 17:30)
  • 1 iulie – 31 august: Marți-Duminică, 10:00-18:00 (ultima intrare: 17:30)

Tarife bilete:

  • Adulți: 12,5 lei
  • Pensionari: 7 lei
  • Preșcolari, elevi, studenți: 2,5 lei
  • Grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți (pe bază de protocol): 1,5 lei

Mai multe detalii despre Asociația Culturală „Tomis”, filiala Arad, pot fi găsite pe Facebook sau pe site-ul oficial ACTomis.

Expoziția „Plante de leac din colecțiile muzeului” este o ocazie inedită de a explora puterea vindecătoare a plantelor și de a descoperi secretele dacice ale farmaciei naturii. O experiență educativă și fascinantă, potrivită pentru toate vârstele!

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți