Orașul Ineu are proiecte în valoare de 42 de milioane de euro

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

Consiliul Județean a continuat prezentarea celor mai importante proiecte de dezvoltare din județ. Astfel, primarul orașului Ineu, dl. Călin Abrudan, unul dintre primarii cu rezultate foarte bune și care a reușit să transforme imaginea orașului Ineu, cu proiecte vizibile de urbanizare, a fost prezent în fața arădenilor, pentru a vorbi despre proiecte în derulare și proiecte de viitor.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a subliniat strategia de lucru pe care o are în ceea ce privește construirea unor poli de dezvoltare micro-regională în județ, în jurul orașelor care în mod natural polarizează locuitorii din zonă, elevii, forța de muncă.

„Revenim la tradiția istorică a acestor poli de creștere care, în urmă cu mai bine de un secol, dădeau forță Aradului. Acești poli îi susține, cu prioritate, Consiliul Județean, pentru că dezvoltarea lor duce la dezvoltarea întregii zone. V-am prezentat săptămâna trecută proiectul de modernizare al orașului Pecica. Astăzi, vă prezentăm planurile orașului Ineu, împreună cu primarul Călin Abrudan.

Domnul Abrudan a fost votat de 77% dintre alegători, la ultimele alegeri locale și este președintele Ligii Aleșilor Locali din PNL în județul Arad. Deși are deja rezultate foarte bune, eu cred că are în continuare potențial de creștere! Îl felicit, în primul rând, pentru viziunea sa legată de Cetatea Ineu, pentru ambiția sa de a obține fonduri europene pentru această lucrare și pentru strategia prin care Ineul, odată restaurată Cetatea și readusă în circuitul public, va deveni un pol regional de atracție turistică. Multe dintre proiectele în derulare susțin deja, astăzi, această viziune, și mă refer la remobilarea urbană: modernizarea centrului orașului, amenajarea trotuarelor, regândirea zonei Palatului Administrativ.

Ineul se modernizează și acest lucru se datorează în primul rând echipei PNL din administrație, domnului primar, domnului viceprimar Ionel Alb, consilierilor locali, și tuturor celor care colaborează la acest proiect, societate civilă și oameni politici.

Consiliul Județean s-a implicat, la rândul său, în proiecte punctuale de dezvoltare zonală și de dezvoltare locală, la Ineu.

Cel mai important proiect îl reprezintă modernizarea drumurilor județene. Ineul se află la intersecția a două proiecte majore: drumul înspre stațiunea Moneasa și drumul Seleuș-Șicula-Berechiu-limită de județ, prin care modernizăm legătura cu județul Bihor. Am modernizat și accesul alternativ la Ineu, prin Arad-Sântana-Zărand-Seleuș, un drum care scurtează cu aprox. 10 minute traseul până la Arad și evită traficul de pe Arad-Șiria-Pâncota (drum modernizat și acesta). Iată că Ineul beneficiază de o rețea de acces modernă, de bună calitate, și asta este foarte important pentru că facilitează și accesul potențialilor investitori, dar și mobilitatea forței de muncă și, nu în ultimul rând, accesul absolvenților de liceu la universitățile arădene.

Pe planul dezvoltării locale, Consiliul Județean Arad, prin Compania de Apă, a investit în calitatea apei și, implicit, a sănătății oamenilor. Ca urmare, Au fost realizate 502 branșamente noi la rețeaua de apă și 1431 racorduri noi la rețeaua de canalizare, în ultimii ani. Am realizat investiții de 6,8 milioane de euro în extinderea și modernizarea rețelei de apă din Ineu. Concret, s-a realizat o aducțiuni de la foraj până la stația de tratare, în lungime de 1,8 km; reabilitare stației de tratare Ineu; reabilitarea rezervorului de apă; extinderea rețelei de alimentare cu apă Ineu cu 2,3 km si reabilitatea rețelei de apă pe 7,6 km; extinderea rețelei de canalizare pe 25,3 km. Au fost realizate 5 stații de pompare a apei uzate.

Din bugetul propriu, Consiliul Județean Arad a co-finanțat 17 proiecte la Ineu, în ultimii cinci ani. Le enumăr rapid pe cele mai importante, fără să le detaliez, pentru că îl rog apoi pe domnul primar să ne vorbească despre proiectele pe care le consideră cele mai relevante: 

-Modernizare piață

-Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare

-Lucrări de modernizare a străzilor în zona blocurilor

-Modernizarea drumului comunal Ineu-Tămand

-Reabilitare trotuare Calea Republicii

-Amenajarea intersecției cu sens giratoriu

-Asfaltare străzi în Mocrea

-Creșterea eficienței energetice la clădirile publice, la sediul primăriei și la casa de cultură

-Îmbunătățirea calității vieții, în trei componente. În componenta 1: reabilitare și modernizare clădirii C21, transformarea în locuințe sociale. În componenta 2:  construirea și dotarea centrului cu funcțiuni culturale și recreative. În componenta 3: extinderea rețelei de apă-canal și modernizarea drumurilor.

-Restaurarea și reabilitarea funcțională a cetății Ineu

-Dotare ambulatoriu integrat și laboratoare ale spitalului orășenesc

-Reabilitare și mansardare școala clasele I-IV str. Republicii nr.27

-Reducerea emisiilor de carbon

-Capelă strada Mihai Eminescu

-Iluminat arhitectural sediu Primărie și Casa de Cultură

-Modernizare străzi în localitatea Mocrea.

Închei prin a vă spune că am un partener în primarul Călin Abrudan, că lucrăm împreună pe proiecte majore pentru polul de dezvoltare Ineu! Este un primar care gestionează proiecte în valoare de 42 de milioane de euro în orașul său! Repet: a primit 77% din voturi la alegerile locale și cred că nu există carte de vizită mai bună decât asta”, a declarat Iustin Cionca.

Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, a vorbit despre activitatea și proiectele începute, finalizate sau cele care urmează a fi implementate. „În ultimii 10 ani, în administrația orașului Ineu, am făcut peste 50 de km de străzi asfaltate, astfel încât anul acesta și anul viitor să terminăm de asfaltat și ultima stradă din oraș. Am investit în învățământ și am reușit, cu bani europeni, să modernizăm diferite obiective, printre care colegiul „Mihai Viteazul”, clădirea principală și clădirea internatului, plus că am construit de la zero o grădiniță, care astăzi este folosită cu destinația de creșă.

Am investit din bugetul local sau cel național în tot ceea ce înseamnă rețelele de apă și canalizare,  de exemplu la Mocrea, unde nu a fost canalizare deloc. Am avut situații cu străzi locuite, de unde lipsea curentul electric și am rezolvat și această problemă. Ne-am ocupat de extinderea spațiului locativ din oraș, pentru că am câștigat un proiect care va începe luna viitoare, prin care vom construi locuințe sociale. Ideea noastră este aceea de a veni în sprijinul investitorilor, pentru a ține în localitate muncitorii care își desfășoară activitatea în Ineu.

Ne dorim transformarea localității în stațiune de interes local, demers pe care îl vom începe cu ajutorul Consiliului Județean Arad. Prin înscrierea Cetății Ineului în circuitul turistic, va trebui să le oferim turiștilor activități pentru petrecerea timpului liber. Dorim să dezvoltăm zona de servicii, să dezvoltăm o tabără și un ștrand, pentru că avem suprafețele necesare de teren, două zone de câte zece hectare, primite de la Ministerul Apărării: una fostul depozit de armament și una sub Dealul Viilor.  Aceste două zone vor permite dezvoltarea componentei de timp liber, pentru cei care ne vor vizita.

Dorim să dezvoltăm și faleza Crișului, un proiect care ne-a dat multe bătăi de cap. Suntem la final cu tot ce înseamnă actele de proprietate. Am câștigat un proiect în sumă de 1.100.000 lei, prin care, pentru început, vom proiecta această zonă, care include tot ce înseamnă spații verzi, 40 de hectare. Dorim să unim Cetatea cu Parcul Dendrologic și faleza Crișului, astfel încât oamenii să se poată relaxa în aer liber, să-și petreacă timpul în mod plăcut. Sunt convins că în doi, trei ani, vom avea o zonă de promenadă apreciată de toți cei care locuiesc aici sau care ne vizitează!”

Călin Abrudan a subliniat faptul că, doar din fondurile Programului Operațional Regional, orașul a accesat peste 16 milioane de euro.

Totalul fondurilor accesate pentru proiecte care sunt în derulare, fără cele finalizate, se  ridica la suma de aproximativ 42 de milioane de euro! „Tot ce a putut accesa orașul a accesat! Învățământ, sănătate, infrastructură! În plus, mai trebuie menționat că, dincolo de acestea, am mai depus un număr de trei proiecte, în valoare totală de 6 milioane de euro – fiecare, individual, câte 2 milioane – care sunt pe lista sinteză ”, a spus edilul, care a prezentat, pe larg, proiectele pe care orașul le are în implementare sau pe care le-a depus.

Prezentăm, mai jos, lista cu proiectele:

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.