Azi a avut loc la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad vernisajul expoziției de acuarelă cu titlul „File… în culori de apă” a artistului plastic arădean Alina Pătroiu. Este prima expoziție personală a artistului Alina Pătroiu expusă în cadrul spațiului cultural de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.
Membră a Asociației „Ion Andreescu” din Arad, Alina Pătroiu propune iubitorilor de frumos o experiență artistică aparte. Lucrările sale vizează „regăsirea stării de bucurie”, folosind acuarela ca mediu de expresie. Cu multă creativitate, talent și pasiune, Alina Pătroiu transformă acuarela într-o adevărată simfonie de culori, transmițând bucurie, încredere și optimism.
Dialogul cultural a avut loc în Grădina de Lectură a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad și a fost susținut de dr. Regis Roman și artistul expozant Alina Pătroiu. Au fost explorate teme precum arta, acuarela, talentul și creativitatea. Dr. Regis Roman a sintetiza foarte bine culorile și trăirile regăsite în tablourile în acuarelă a artistului plastic Alina Pătroiu. De asemenea, invitații s-au putut bucura de momentele muzicale oferite de talentatul chitarist Mihai Florea. Amfitrionul evenimentului a fost ca de fiecare dată neobosita Ioana Nistor, documentarist la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.
Pictura în acuarelă este una dintre cele mai accesibile forme de artă. Mai mult decât atât, toată lumea a încercat acest tip de pictură la un moment dat în viața lor, fie că a fost la ora de artă în copilărie, fie că a descoperit-o ca adult. Acuarela este o metodă de pictură în care vopselele sunt formate din pigmenți diluați într-o soluție pe bază de apă.
Culorile folosite sunt mai mult sau mai puțin transparente în funcție de cantitatea de apă cu care se amestecă. Acuarela se referă atât la mediu, cât și la opera de artă rezultată. Pictura în acuarelă este o formă străveche de pictură, dacă nu cea mai veche formă de artă în sine. Dintre toate procesele de pictură, pictura cu acuarelă este cunoscută pentru delicatețea și subtilitatea inerentă. Adesea, albul suprafeței picturii va străluci și se va preta luminozității picturii.
Unele dintre primele picturi în acuarelă din Europa au fost realizate de Albrecht Dürer, mai cunoscut pentru gravurile sale. Dürer are pictate în acuarelă celebrele picturi “Iarbă înaltă“ și “Iepure tânăr“. „Nud albastru” este o altă o renumită capodoperă în acuarelă a lui Henri Matisse.
Alina Pătroiu a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări adresate de Arad Obiectiv.
“Cine este Alina Pătroiu?” “Sunt un artist plastic și mă pregătesc și lucrez ca să am o viață se seniorat frumoasă și împlinită. Vreau să exprim tot ce mi-a dat Dumnezeu să văd în viața asta. Să simt viața asta, să gândesc și să cuget. Cred că Dumnezeu se bucură dacă aceste lucruri le folosesc cât mai bine, cât mai frumos și cât mai generos.“
“De unde pasiunea pentru pictură?” “Cred că din familie. Mama desena, sora mea a terminat și ea două facultăți, una de design și una de pictură. Până acum patru ani eu nu am pictat deloc. Acum patru ani, în pandemie, a fost un curs online, un curs gratuit ținut de d-nul arhitect Ovidiu Iovanel, un curs care se chema “Bucură-ți sufletul pictând în acuarelă”. Stând acasă din cauza pandemiei, am zis că acum este momentul să încep. Apoi am făcut cursuri online, iar acuma sunt studentă la Design la Arad. Culoarea mea preferată este verdele.“
“Aveți o preferință pentru a picata anumite lucruri. De exemplu, portrete, natura, animalele, florile, fructele sau alte lucruri?” “Am o preferință pentru cele care exprimă o poveste. Că este vorba despre un portret, o natură statică sau un peisaj, idea este să aibă o poveste.“
“Ce urmează, ce planuri aveți?” “Vreau să aduc un suflu nou, un zâmbet pe buze în viața oamenilor care se pregătesc de seniorat. Vreau să-i încurajez să trăiască frumos, să nu se retragă din viață. Pentru că aduni un tezaur în toată viața și acuma este momentul să-l arăți.“
Iubitorii de artă pot vizita expoziția de artă plastică „File… în culori de apă” în perioada 14 – 26 mai 2024, în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00, în cadrul spațiului cultural de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).
Va multumesc pentru interviul dumneavoastra, luat cu grija si atentie!