O nouă ediție a simpozionului „Europa – provocări și răspunsuri” la sala „Regele Ferdinand”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură

Scris de T.F.

Cea de-a doua ediție a simpozionului „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” a debutat azi la Arad. Simpozionul va avea va loc joi și vineri, 14 – 15 septembrie 2023, în sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, fiind organizată de Instituția Prefectului – Județul Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Cultural Județean, Biblioteca Județeană „Alexandru. D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad.

Joi, 14 septembrie 2023, de la ora 11:00, arădenii au putut să ia contact cu agenda internă a Uniunii Europene, prin dezbaterea cu titlul „Birocrația europeană – între propagandă și realitate. O necesitate sau o pacoste?”. Au fost invitați Adrian Moraru, director al Institutului de Politici Publice București și Paul-Cosmin Toth, lector dr. specializat în sociologie organizațională, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, moderator fiind Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche”.

Tot astăzi, începând cu orele 18:00, sala „Regele Ferdinand” va găzdui conferința susținută de prof. univ. dr. Valeriu Stoica, fost Ministru al Justiţiei, cu tema „Patriotismul constituțional – complementaritatea dintre identitatea națională și identitatea europeană”, moderator fiind Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche”.

Vineri, 15 septembrie 2023, începând cu orele 11:00, în sala „Regele Ferdinand”, cea de-a doua zi a simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” se va plasa sub semnul analizei provocărilor externe la adresa Uniunii Europene, programul debutând cu organizarea unei dezbateri ce va trata un subiect amplu și de actualitate: „Cum răspunde Uniunea Europeană provocării ruse?”.

Tematica va fi dezbătută de Șerban Filip Cioculescu, cercetător dr. la Institutul de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București, alături de Radu Carp, prof. univ. dr., specialist în politici UE, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, moderator: Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche”.

Începând cu orele 18:00, sala „Regele Ferdinand” va găzdui conferința cu titlul „Europa, un gigant comercial cu statură de pitic geopolitic. Poate supraviețui proiectul UE fără o reformă fundamentală a tratatelor?”, susținută de dr. Teodor Baconschi, diplomat, fost Ministru al Afacerilor Externe, moderator fiind Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche”.

Trăim în prezent într-o eră a incertitudinii, iar Europa se află în acest moment, într-un punct de cotitură al istoriei sale. Provocările cu care ne confruntăm în prezent diferă de cele din trecut și necesită răspunsuri diferite, atât la nivel de agendă internă, cât și în planul extern al Uniunii Europene.

Tematicile alese în cadrul celei de-a doua ediții a simpozionului „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” își propun să identifice posibile răspunsuri și reflecții, ținând cont de contextul actual intern și internațional al geopoliticii mondiale, de la analize privind starea și calitatea democrațiilor europene, identificarea riscurilor interne și a amenințărilor externe la elaborarea unor scenarii viabile privind viitorul Uniunii Europene, prin prisma factorilor și fenomenelor sociale, economice, politice și culturale conexe.

La prima parte a simpozionului sala „Regele Ferdinand” a fost arhiplină, foarte mulți tineri, dar și oficialități locale au fost prezențe. Persoanele din sală au pus la sfârșit și întrebări celor doi invitați ai lui Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche”.

Europa – provocări și răspunsuri. Cât de multe sunt provocările și au toate răspunsuri”? A fost întrebarea Arad Obiectiv adresată lui Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche” și moderatorul simpozionului „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri”. “Da, foarte bună întrebare. Ce pot să vă spun este că am impresia că trăim într-o Europă care are orgoliul de a furniza răspunsuri înainte de a formula întrebări și de a accepta provocări. În realitate și asta am putut vedea și astăzi discutând cu europenii care suntem, pentru că până la urmă Europa este o sumă de cetățeni de diferite naționalități între care și români. Sunt foarte multe provocări, cele mai multe nu au răspunsuri, deocamdată. Chiar dacă oamenii le doresc, structurile europene nu sunt capabile să le furnizeze. Pe de altă parte, este adevărat că structurile europene ne furnizează răspunsuri, uneori la întrebări false, la provocări care uneori nu există.”

Multă lume percepe Uniunea Europeană ca tratând diferite țări cu unități de măsură diferite. De exemplu România vs Suedia?” A fost următoarea întrebare din partea Arad Obiectiv. “Da este adevărat, multă lume are sentimentul acesta în România că există dublă măsură. Că într-un fel se poartă oficialii de la Bruxelles cu neamțul și altfel cu românul, într-un fel cu suedezul și în alt fel cu bulgarul. Uneori este așa, alteori nu este așa. Eu cred că nu trebuie să plecăm de la ideea că întotdeauna este așa, pentru că mulți dintre compatrioții noștri au mintea setată în felul acesta și de câte ori se întâmplă ceva ce nu ne este favorabil imediat discutăm în termenii aceștia. De foarte multe ori când nu percepem ceva ce nu ne este favorabil, în realitate ne este favorabil. Lucrurile sunt de fiecare dată nuanțate și eu cred că nu de fiecare dată se întâmplă așa. Apelul meu și al celor de aici este să avem de fiecare dată discernământ și să ne gândim bine de fiecare dată când evaluăm ceva.”

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.