O întâlnire literară de suflet la Bibliotecă Județeană Arad

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Sub patronajul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad a avut loc în 4 decembrie 2023 în Sala ASTRA, o întâlnire literară inedită. Moderatorul evenimentului a fost Aurel Usca, iar amfitrionul Ioan Gherman, care au avut inițiativa și au făcut demersurile pentru deplasarea la Arad a scriitorului și publicistului Ștefan Mitroi, a poetei și jurnalistei Ana-Maria Păunescu.

Cu acest prilej au fost prezentate volumele, recent apărute, Pisica surdomută și alte unsprezece povestiri – un volum de proză scurtă, apărut la editura RAO 2023 și Memoria fumului, poezii, Editura Junimea 2023, semnate de scriitorul Ștefan Mitroi. Acestea au fost recenzate de Adrian Dinu Rachieru, critic literar din Timișoara și Anton Ilica, cronicar literar din Arad. De asemenea, a fost prezentat și volumul poetei Ana-Maria Păunescu, intitulat Ai vreme să vorbim? (2023), având ca prezentator pe Ștefan Mitroi.

A fost prezent un foarte numeros public, practic sala ASTRA a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad a fost neîncăpătoare.

Ștefan Mitroi s-a născut în anul 1956, la Siliștea, comuna Vitănești, județul Teleorman. este licențiat al Facultății de Drept, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. A publicat peste 20 de cărți de proză, poezie, teatru și literatură pentru copii, fiind membru în Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor din România. Ștefan Mitroi este:

A beneficiat de cronici literare elogioase din partea unor critici literari, dintre care menționăm pe Ioan Holban, A. D. Rachieru, Dan Stanca, Anton Ilica, R. Șerban, Th. Codreanu etc.

Ana-Maria Păunescu s-a născut în Crăciunul anului 1990, 25 decembrie, la București. Se ocupă de publicația „Flacăra lui Adrian Păunescu” (din 2010 și până în prezent), fiind autoare a numeroase eseuri (ca jurnalist) și a două volume de poezii: Toate poeziile pe care nu ți le-am scris (2022) și Ai vreme să vorbim? (2023).

Ana-Maria Păunescu spune astfel despre sine: „Mai scriu poezie, când mi se face frig, când îmi rămâne singurătate în calendar, când cred că nu mai am altă scăpare. Când nopțile sunt prea lungi, când anii sunt prea scurți, când ochii nu-și găsesc răspunsul… Da, mai scriu poezie. Acest volum de versuri vine către mine și către dumneavoastră, cei care îl veți citi, în momentul în care credeam că lumea nu mai poate fi reconstruită din rime și metafore. Sunt Ana-Maria Păunescu și-mi botez, ca prima dată, poeziile scrise și nescrise, în fiecare dimineață în care deschid ochii și văd câte un cer din care mă strigă cineva. Și apoi ies din casă și încep să strig și eu…”

A fost o întâlnire de suflet cu cititorii de poezie și proză, iar dialogul cu invitații a contribui la stimularea interesului pentru scris, carte și lectură pe plaiurile literare arădene. Dup lansare autorii au oferit autografe pe cărțile lor publicului prezent în sală.

Ana-Maria Păunescu a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări adresate de Arad Obiectiv. “Cât de greu este să crești și să scrii poezii lângă un artist, lângă un maestru al rimelor cu a fost Adrian Păunescu?” “În primul rând mă bucur că sunt aici la Arad unde sunt oameni deosebiți. La fel ca pentru tata și pentru mine arădenii sunt oameni deosebiți. Vin la Arad cu forță, vin și cu cărțile lui tata, cea mai recentă apariție “Cele mai frumoase poezii de dragoste”, o carte apărută în vara acestui an. Referitor la întrebare, mie nu mi-a fost greu să cresc lângă poezia lui. Poezia mea de astăzi are rădăcini foarte puternice în sufletele oamenilor și în gândurile lor, tocmai pentru că am avut șansa ca toată copilăria mea să fie însoțită de poezie alături de tata. Cred că este o binecuvântare că aparțin acestei familii și oriunde merg azi cu cărțile mele de poezie, cele pe care le lansez și astăzi la Arad, merg și cu puțin din ceea ce mi-a lăsat tata.“

Ai simțit vreodată, în anii de la dispariția lui Adria Păunescu, că ai fi avut nevoie să-l întrebi ceva referitor la o poezie, să ajusteze ceva, să corecteze ceva?” „El nu m-a ajutat niciodată la poezii sau la rime, m-a ajutat la titluri, m-a ajutat să dau titluri poeziilor, dar mai mult articolelor mele. Sigur că de 13 ani de când tata nu mai este, nu a fost o zi în care să nu am nevoie de un sfat al lui, nu neapărat în ceia ce privește versurile, dar în ce privește viața așa cum este ea, cu multe bune, dar și cu multe rele.”

Vă mai vedem la Arad în viitor cu o nouă lansare, cu alte lansări?”. “Sigur că da. Vin la Arad oricând cu mare plăcere.“

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.