Maestrul Marin Cazacu în conferință la Biblioteca „Alexandru D. Xenopol”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură

Scris de T.F.

Prezent în Arad vineri, 20 octombrie 2023, cu ocazia Turneul Național „Violoncellissimo – Clasic la puterea a treia”, maestrul Marin Cazacu, manager general al Filarmonicii „George Enescu” din București, muzician de cu mare experienţă și valoare, a fost oaspetele Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”. Cu acest prilej, biblioteca din Arad a organizat conferința „Școala de violoncel din România. De la Serafim Antropov, până în prezent”.

Violoncellissimo este ansamblul alcătuit din cei mai buni tineri violonceliști din țară, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești din ultimii 20 de ani și s-a format la inițiativa lui Marin Cazacu, care, alături de actuali și foști studenți ai săi, a deschis, astfel, un nou drum în promovarea muzicii și tinerilor talentați din România. De-a lungul timpului, Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate: la Marea Sală UNESCO Paris – aniversare 65 ani România la UNESCO, octombrie 2021; la Expo 2020 Dubai, decembrie 2021; cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, la Bruxelles; la Gala Premiilor UNITER, la Washington, Luxemburg, Istanbul, la Seara de Gală dedicate aniversării a 30 de ani de apartenență a României la Francofonie etc.

Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de nume sonore ale muzicii universale: Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.

Sala „ASTRA” a Bibliotecii „Alexandru D. Xenopol” din Arad a devenit un spațiu al muzicii, al educației și culturalizării muzicale, maestrul Marin Cazacu, alături de moderatorul Ioana Nistor, invitând arădenii să pătrundă în lumea minunată a violoncelului. Acest instrument produce un sunet profund, stratificat și bogat, esențial în orice ansamblu instrumental, echilibrând tonalitățile înalte ale viorilor.

Violoncelul este un instrument muzical cu coarde și arcuș din familia viorii (situat ca dimensiuni și ambitus între violă și contrabas). De-a lungul istoriei violoncelului, au existat mulți interpreți celebri, începând cu Luigi Boccherini la mijlocul anilor 1700 până la Pablo Casals, Jacqueline du Pré, Mstislav Rostropovich și Yo-Yo Ma. Unul dintre cele mai vechi violoncele cunoscute a fost realizat de Andrea Amati între 1538 și 1560 și poate fi găsit în Muzeul Național de Muzică situat în Dakota de Sud, SUA, potrivit Johnsonstring. Corzile de violoncel au fost fabricate inițial din intestin de oaie sau de capră, dar cele de astăzi sunt fabricate din aluminiu, titan și crom.

Pornind de la maestrul nepereche, Serafim Antropov, tematica propusă de maestrul Marin Cazacu a parcurs traseul ideatic și faptic al școlii de violoncel din România, care a format generații de muzicieni instrumentiști, deveniți membri importanți ai marilor colective simfonice, ai ansamblurilor camerale, și care, la rândul lor, îndrumă astăzi tinerii muzicieni în arta violoncelului, deoarece: „comunicarea este cel mai frumos lucru, iar fără muzică n-am putea trăi. Muzica este cea mai potrivită artă prin care se poate comunica între oameni. Spunea la un moment dat, Nietzsche: «viaţa fără muzică ar fi o greşeală». “Aşa simt şi eu”, afirmă maestrul Marin Cazacu.

Cu ocazia conferinței la Biblioteca „Alexandru D. Xenopol” maestrului Marin Cazacu i-a fost conferită de către Doru Sinaci, subprefect la Instituția Prefectului județul Arad, “Ordinul ASTRA Arădeană”, pentru contribuția sa la dezvoltarea muzicii din România.

Cu această ocazie Marin Cazacu a răspus la câteva întrebări adresate de Arad Obectiv.

Școala românească de muzică a dat lumii genii muzicale. Câți dintre elevii pe care i-ați avut sunt acum în marile orchestre simfonice ale lumii?”

“Între 30 și 40 de foști elevi ai mei. Dar dacă vorbim despre o școală, trebuie să vorbim despre acei care au format-o. Pentru că pornind de la Constantin Dimitrescu de acum 160 de ani, car a început să construiască această scoală românească de violoncel, după aceia elevii săi și până la Serafim Antropov, nu putem decât se ne mândrim cu această școală. Suntem racordați la cel mai înalt nivel al muzicii universale, suntem la nivelul celor din Franța, Germania, Statele Unite sau Rusia.”

“După atâția înaintași iluștri care au dus școala românească de violoncel așa de sus, ce vine din urmă în acest moment?”

“Talentele nu mor niciodată, iar cei care se implică în modelarea talentelor sunt urmașii acestei școli și eu sunt convins că vom merge mai departe la același nivel, pentru că pe teritoriul României există personalități devotate, iubitoare, dăruite care să continue această tradiție.“

Ați concertat de mai multe ori la Arad. Vă leagă ceva în mod special de Arad?”

“La Arad aveți o sală, sala Filarmonicii din Palatul Cultural Arad, poate cea mai frumoasă și mai potrivită sală pentru muzica clasică din România. Are o acustică extraordinară. Am venit întotdeauna cu mare drag în Arad, mă leagă de acest oraș concrete pe care nu am să le uit niciodată, iar primul a fost în urmă cu aproximativ 45 de ani. Bucuria de a reveni la Arad este enormă. Este un oraș cultural care merită toată atenția.“

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.