Lansare de carte la Biblioteca Județeană Arad: „Testul Spengler: eseuri și portrete”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Azi la la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a avut loc o nouă lansare de carte. În colaborare cu Editura Eikon, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a organizat lansarea volumului „Testul Spengler: eseuri și portrete”, un volum semnat de prof. univ. dr. Ioan Biriș. Acesta este arădean, dar trăiește de mai mulți ani în Timișoara.

Ioan Biriș s-a născut în localitatea Nadăș, județul Arad, la data de 14 octombrie 1948. Aici a absolvit școala elementară de șapte clase. Cursurile liceale le-a urmat la Arad, la liceul „Ioan Slavici” (în prezent „Moise Nicoară”), profil real de matematică-fizică. Ioan Biriș s-a decis să urmeze specializarea filosofie după ce, prin clasa a XI-a de liceu, a început să citească din operele lui Lucian Blaga. Și-a dorit să studieze la Universitatea din Cluj, acolo unde a predat Blaga. La liceul “Moise Nicoară” din Arad, Ioan Biriș a fost apoi profesor de științe sociale.

Ioan Biriș este profesor titular la Universitatea de Vest din Timişoara, conducător de Doctorat, domeniul Filosofie și profesor asociat la Universitatea din Padova, Italia, începând din 2006. Ioan Biriș este absolvent al Facultăţii de Istorie – Filosofie, secţia Filosofie, Universitatea “Babeş – Bolyai”, Cluj – Napoca, seria 1976; linie secundară de studii în sociologie. D-nul Biriș are Masterat în filosofie, 1979-1980; Doctorat în filosofie, 1989 și Doctorat în sociologie, 2000. Are mai multe burse şi stagii de specializare în străinătate în: filosofia ştiinţei și filosofia ştiinţelor sociale la: Academia din Praga (1981); Universitatea din Munchen (1996); și Universitatea din Padova (2001; 2002; 2003).

D-nul Biriș are 11 volume de autor, dintre care unul, în engleză, și trei volume în calitate de coordonator. Ioan Biriș are 135 de studii de specialitate, dintre care 50 în limbi străine, lucrări științifice susținute la peste 20 de congrese, conferințe, simpozioane sau școli de vară internaționale, inclusiv la patru congrese mondiale de filosofie. Prof. univ. dr. Ioan Biriș a făcut parte din mai multe comisii de doctorat de la universitățile mari din țară, de la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, precum și din unele din străinătate.

După cum afirmă autorul în „Cuvânt înainte”, în preocupările sale filosofice, și-a îndreptat eforturile către problemele cunoașterii, concretizate în studii, articole, cercetări și eseuri care acum văd lumina tiparului, însumând experiența „a peste patru decenii, având semnificație pentru preocupările filosofice ale autorului în câmpuri problematice de teoria științei, filosofia culturii și religie, dar și de filosofia limbajului și, uneori, de cronică estetică”. Volumul include „ca omagiu într-o neuitată pomenire”, o serie de portrete ale unor universitari drept „pilde de dăruire intelectuală și de înălțare spiritual-filosofică”.

Evenimentul de lansare a fost găzduit de Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad. Prezentarea volumului „Testul Spengler: eseuri și portrete” a fost făcută de scriitorul Christian Crăciun și prof. univ. dr. Dorel Borza de le Universitarea din Oradea, moderator fiind directorul Editurii Eikon, Valentin Ajder. D-nul Ajder a afirmat că „volumul semnat de prof. univ. dr. Ioan Biriș «obligă» la cunoaştere şi implicit la atitudine, devenind astfel o valoroasă apariție editorială, de certă onestitate și valoare”.

“În general, în preocupările mele filosofice, mi-am îndreptat efortul către problemele cunoașterii. Dar cunoașterea – cum spune Aldous Huxley – poate că e o funcție a ființei, iar ființa noastră se poate schimba în timp. Schimbările acestea vor fi sesizate, probabil, cel mai repede, prin intermediul eseurilor și portretelor, ca și în cazul volumului de față. Se spune ca filosofia poate începe de oriunde. Dar în mod normal, cum credeau și Lucian Blaga sau Constantin Noica, eseul filosofic ar trebui să înceapă „de sus”, dinspre valorile metafizice, așa cum fac cei dotați cu harul cugetarii si contemplarii.” Am citat din volumul „Testul Spengler: eseuri și portrete” lansat de prof. univ. dr. Ioan Biriș azi la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad.

Cartea „Testul Spengler: eseuri și portrete” are 314 pagini, este tipărită în format 13 x 20 cm și publicată la Editura EIKON.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.