marți, 18 iunie, 2024

“Tango Autentico” – Concert simfonic cu Analia Selis la Filarmonica Arad

Distribuie articolul

Între 10 mai și 8 iunie 2024, Analia Selis și invitații săi din Argentina prezintă publicului român turneul național „TANGO AUTÉNTICO”. Într-un frumos parcurs artistic construit între țara sa natală (Argentina) și țara de adopție (România), turneul marchează 20 de ani de carieră artistică în România și 10 ani de când Analia Selis și-a dedicat întreaga activitate tangoului, dăruind publicului o serie de proiecte concepute în jurul celui mai pasional gen muzical.

În 2022, Comitetul Interministerial Argentinian i-a acordat distincția de „Country Brand Ambassador”, ca rezultat al contribuției sale la construirea identității naționale argentiniene în străinătate. Turneele naționale „Vă place tango?”, „Tango Simfonic”, „ArgEnTango”, „Symphonic Piazzolla”, „Interbelic Simfonic” – sunt toate o mărturie a pasiunii și dăruirii Analiei Selis pentru muzica de tango. Succesul proiectelor sale s-a tradus și prin numeroase invitații – primite din țară sau din străinătate – de a cânta alături de ansambluri importante sau de a participa la festivaluri internaționale.

Acompaniată de orchestra simfonică a Filarmonicii din Arad, dirijată de maestrul Radu Popa, Analia Selis a cântat pentru publicul din Arad în Sala Palatului Cultural, în formulă de trio, un repertoriu ce combină tangouri celebre argentiniene – precum „El choclo”, „Nostalgias” sau „Milonga de mis amores” – alături de piese de tango interbelic românesc, ca „Nunuțo”, „Ce faci astă seară tu?” și „Habar n-ai tu”.

Dirijorul Radu Popa alături de Analia Selis vor avea pe scenă doi invitați din Argentina, extrem de apreciați în lumea tangoului: Julián Caeiro (pian și aranjamente muzicale) și Damián Foretic (bandoneón).

„De la muzică țării mele natale, Argentina, către cea a țării mele de adopție, România, drumul meu continuă în pași de tango a spus Analia Selis”. “În proiectele mele din anii trecuți, dedicate tangoului argentinian, am început să includ și piese românești. Și astfel am avut bucuria imensă a descoperirii tangoului interbelic românesc. Muzică, texte și povești ale unei epoci elegante. Am simțit că această muzică are o forță extraordinară și că trebuie pusă în valoare în toată splendoarea sa. Am ales să duc mai departe tangoul interbelic românesc, în toate concertele mele, fie prin câteva piese în repertoriul serii, fie prin concerte dedicate integral genului.”

Turneul „Tango Auténtico” aduce publicului român tango argentinian alături de tango interbelic românesc, cu un aer nou, într-o viziune autentică asupra celui mai pasional gen muzical. Este cadoul pe care vreau să îl ofer ţării şi oamenilor care m-au adoptat” – a declarat Analia Selis despre proiectul său, potrivit site-ului Filarmonicii din Arad.

Analia Selis este stabilită din anul 2003 în România. Analia nu este pentru prima dată la Arad. Ea a urmat studii muzicale urmate în țara sa natală (Argentina) și la Longy School of Music – Boston (S.U.A), Analia Selis a fost inițial apreciată ca interpretă de pop latino-american și a devenit cunoscută publicului român după obținerea premiul al III-lea la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” (2004). Din 2014, Analia a ales o nouă cale de exprimare artistică: tangoul, genul muzical fascinant și pasional născut în Argentina.

Într-un frumos parcurs artistic, construit între țara în care s-a născut și țara ei de adopție, Analia Selis a dăruit publicului român proiecte de calitate, în care cele mai cunoscute tangouri semnate de mari compozitori ca Astor Piazzolla, Carlos Gardel sau Sebastian Piana sau fost interpretate în mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri în Argentina, ţara unde, la graniţa cu Uruguayul, s-a născut undeva la finalul sec. XIX acest tip de muzică şi dans.

Turneele naționale „Vă place tango?” (două ediții), „Tango Simfonic” (prima ediție), „Tango Simfonic – Milonga de mis amores” (ediția a doua), „ArgEnTango”, „Symphonic Piazzolla” sau „Interbelic Simfonic” sunt toate o mărturie a pasiunii și dăruirii Analiei Selis pentru muzica de tango.

Ca urmare a succeselor sale, Analia a fost invitată să concerteze cu mari orchestre din Elveția (Biel Solothurn Symphony Orchestra), Cehia (Hradec Králové Philharmonic Orchestra), Argentina (National University of Tucumán Symphony Orchestra) sau alături de ansambluri ca  Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet ș.a. De asemenea, a urcat pe scena unor importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional „George Enescu” (România), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția), Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la Klaipėda (Lituania), Concentus Moraviae Festival (Cehia) ș.a.

Julián Caeiro este un pianist, compozitor și aranjor specializat în tango, născut în Buenos Aires (Argentina). El a urmat studii muzicale la Conservatorul Național de Muzică „Carlos López Buchardo”, Școala Populară de Muzică din Avellaneda și Universitatea Națională din Lanus.

A efectuat turnee în Germania, Elveția, Franța, Italia, România, Statele Unite ale Americii, Japonia, China, Brazilia, Chile și Uruguay, participând la producții majore de muzică argentiniană și muzică clasică.

În 2018, a realizat aranjamentele orchestrale pentru „Symphonic Tango II”, un proiect al Analiei Selis. Din 2021, lucrează în calitate de aranjor și director muzical pentru Ministerul Culturii din Argentina, realizând producții muzicale de mare anvergură, derulate la Kirchner Cultural Center și Tecnópolis. Din 2022, Julián Caeiro semnează aranjamentele pentru Ricky Martín Sinfónico, în cadrul turneului său din Argentina și Uruguay, urcând pe scenă și ca pianist în concertele lui Ricky Martin.

În prezent este director muzical al duo-ului „Caeiro Velazquez” și al grupului „Elegante Sport”, alături de care pregătește cel de-al treilea album al său.

Damián Foretic este un bandoneonist și compozitor argentinian dedicat interpretării, predării și promovării tangoului și a muzicii argentiniene, Damián Foretic a împărțit scena cu personalități ale culturii argentiniene. În calitate de membru al companiei „Tango Pasión”, dar și în proiecte proprii, a realizat turnee în peste 100 de orașe din țări precum Rusia, Polonia, Finlanda, Irlanda, Anglia, Danemarca, Germania, Italia, Elveția, Austria, Cehia, Franța, Belgia, Spania, Portugalia, Maroc, Brazilia, Mexic, Columbia, Uruguay și Japonia.

În iulie 2021 a primit premiul I în cadrul Concursului Internațional „Piazzolla Trani 2021”, la categoria bandoneon solo. În august 2022 a primit premiul al III-lea la Concursul Internațional „Heinrich Band”, desfășurat la Iglesias, Italia.

În 2022 a creat „Comprehensive Bandoneon Workshop”, un atelier axat pe improvizația la bandoneon, pe care l-a predat la Berlin, Paris, Londra și Buenos Aires. Din februarie 2023 este creatorul și organizatorul seriei „Tangos sin arreglo” („Tango fără aranjament”), dedicată improvizației în tango, la care participă muzicieni de prestigiu ai genului.

În prezent, este foarte activ ca profesor și interpret. Pe lângă faptul că predă ateliere de improvizație, introducere în tango și bandoneon, întreprinde proiecte în duo – cu Juan Pablo Gallardo și Leandro Nikitoff – în Argentina, iar în Europa cântă alături de Roger Helou, Claudio Constantini, Rudi Flores, Gerardo Jerez Le Cam, Carmela Delgado, Javier Fernández și Raúl Chiocchio.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți