La mulți ani, stimate doamne și domnișoare!

Sursă imagine: bzi.ro

Știri Arad

Scris de T.F.

Ziua Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 Martie, fiind una dintre cele mai cunoscute și importante sărbători din lume. Aceasta zi este dedicată femeilor și rolului pe care acestea îl au în societate și în viața noastră de zi cu zi. Istoria zilei de 8 Martie se întinde pe mai multe decenii și are origini în anul 1857, la New York, când un grup de muncitoare din industria textilă au declanșat o grevă cerând condiții mai bune de muncă, salarii mai mari și reducerea timpului de lucru. Această mișcare a fost reprimată violent de poliție, iar muncitoarele au fost arestate și bătute.

În anul următor, la 8 martie 1858, un alt grup de femei a organizat o manifestație pentru drepturile lor, iar acest eveniment a devenit cunoscut sub numele de „Marșul Femeilor”. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, aceste manifestări au devenit tot mai frecvente, iar ideea unei zile dedicate femeilor a început să prindă contur.

Ziua Femeii a fost instituită oficial în anul 1910, la o conferință internațională a femeilor socialiste, care a avut loc în Copenhaga. Ziua a fost inițial celebrată pe 19 martie, iar prima sărbătorire a avut loc în anul 1911, în mai multe țări din Europa. În anul 1917, în Rusia, ziua de 8 Martie a fost marcată ca o zi a drepturilor femeilor și a devenit sărbătoare națională. În prezent, Ziua Femeii este sărbătorită în mai mult de 100 de țări din întreaga lume.

România are o proporție de 105 femei la 100 de bărbaţi, peste media europeană. În România, femeile au, de asemenea, un nivel mai ridicat de educaţie, reprezentând 60 % din numărul total al absolvenţilor de studii superioare, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Multe dintre invențiile omenirii folosite și astăzi au fost făcute de femei. Amintim aici ferăstrăul circular – Tabitha Babbitt (în 1812); siringa medicală – Letitia Geer (în 1899); ștergătorul de parbriz  – Mary Anderson (1903); jocul Monopoly –  Elizabeth Magie (1904); filtrul de cafea – Melitta Benz (1908) sau fibra Kevlar pentru vestele antiglonț – Stephanie Kwolek (în 1966). De asemenea au primit premiul Nobel 60 de femei, dintre care una – Marie Curie – de două ori: premiul Nobel pentru Fizică în 1903 și Nobel și premiul pentru Chimie 1911.

Și… o poveste cu amazoane. În orașul Noiva do Cordeiro din Brazilia locuiesc aproape numai femei. Sunt peste 600 de femei și cele mai multe dintre ele au vârste cuprinse între 20 și 35 de ani. Toți bărbații de peste 18 ani lucrează departe de casă și se întorc numai în weekend. Femeile sunt cele care conduc și poartă răspunderea pentru toate activitățile din oraș, de la cele casnice, până la cele ce țin de muncă și de organizare. Ele cultivă terenuri agricole, gătesc mâncare, au saloane de înfrumusețare și organizează prezentări de modă, diferite manifestări și târguri.

De-a lungul istoriei, multe personalități celebre au rostit cuvinte de apreciere la adresa femeilor. Iată câteva exemple:

Femeia este raza de lumină în familie. Ea este și rămâne cea care ne inspiră, nu iubește și ne conduce pe drumul cel bun.” – Napoleon Bonaparte

Cea mai frumoasă dorință a unei femei este să fie apreciată pentru ceea ce este și nu pentru ceea ce arătă.” – Sophia Loren

Femeile sunt capabile să facă orice, să ducă orice povară. Ele poartă lumea pe umeri lor.” – William Shakespeare

Pe această cale, redacția Arad Obiectiv urează „La mulți ani”, tuturor doamnelor și domnișoarelor!

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.