“La Băncuțe” merge mai departe – Dansuri, melodii, reverii…

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Programul spectacolelor oferite de Filarmonica din Arad în inedita locație din parcul Mihai Eminescu – La Băncuțe – a trecut de jumătatea stagiunii din această vară. Am văzut până acum opt spectacole și mai rămân de vizionat încă trei, ultimul fiind pe data de 12 august. La al treilea an consecutiv, programul de vară al Filarmonicii din Arad se dovedește un succes și locația La Băncuțe este tot mai căutată de amatorii de muzică.

Ca de obicei, în ciuda căldurii caniculare, foarte mulți amatori de muzică au fost prezenți pe băncuțe, pe faleza Mureșului sau pe băncile din parcul Mihai Eminescu. Nu au avut ce regreta, Florin Gherghel (concert maestru la Filarmonică, a fost la vioară), Sorin Dogariu (solist instrumentist, a fost la pian) au încântat auditoriul, moderatoare fiind Roxana Sabău, actriță a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” Arad.

Programul a cuprins opere muzicale compuse de mai mulți autori:

Pablo de Sarasate a fost un violonist, conducător de orchestră și compozitor romantic spaniol. Menționăm un fapt inedit, două intrumente unice, construite de Antonio Stradivarius poartă numele Sarasate Stradivarius. Sunt două viori construite în anul 1713 (Stradivarius-Boissier) și 1724 de Stardivarius.

Friedrich „Fritz” Kreisler a fost un violonist și compozitor american de origine austriacă. Este unul dintre cei mai cunoscuți maeștri de vioară ai timpurilor sale și considerat unul dintre cei mai mari violoniști ai tuturor timpurilor. Kreisler a deținut mai multe viori realizate de lutierii Antonio Stradivari, Pietro Guarneri, Giuseppe Guarneri și Carlo Bergonzi, majoritatea au ajuns în cele din urmă să-i poarte numele.

Jacob Thune Hansen Gade a fost un violonist și compozitor danez, în mare parte de muzică populară orchestrală. El este amintit astăzi pentru o singură melodie, Jalousie. Potrivit Wikipedia, melodia Jalousie lui Gade a fost un hit la nivel mondial. În ​​anii 1970 se estima că melodia Jalouise era redată, cel puțin, o dată pe minut la vreun radio de pe planetă.

Georges Boulanger pe numele său real George Pantazi, s-a născut la Tulcea în 18 aprilie 1893 – a murit la Buenos Aires în 1958, a fost un cunoscut violonist, dirijor și compozitor român, de etnie romă. Mare parte a membrilor familiei sale erau violoniști, basiști și chitariști. Împreuna cu tatăl său obișnuia să cânte la toate aceste instrumente.

Astor Pantaleón Piazzolla a fost un muzician argentinian, compozitor și virtuoz instrumentist la bandoneon. Piazzolla a schimbat aproape complet muzica de tango, adăugându-i elemente din muzica de jazz și accente interpretative de muzică simfonică. Astor Piazzolla a compus coloanele sonore la peste 50 de filme. În 1989, revista specializată în muzica de jazz, Down Beat, îl situează printre cei mai mari muzicieni ai lumii.

Am mai auzit La Băncuțe Secret Garden cu Illumination; Appassionata; Moongate; Passacaglia și Poeme.

Appassionata este de fapt Sonata pentru pian nr. 23 în fa minor a lui Ludwig van Beethoven. Appassionata este una dintre cele mai cunoscute lucrări pentru pian ale lui Beethoven, considerată simbolul virtuozității solo expresive. Sonata este un punct culminant în opera lui Beethoven, a fost considerată de el ca fiind cea mai furtunoasă sonată pentru pian.

Puterea muzicii constă în faptul că ea se adresează direct sufletului. Acest lucru au știut și au simțit melomanii prezenți La Băncuțe. Ei au fost încântați de toate piesele ascultate, o adevărată desfătare pentru o seară călduroasă de august. Totul a fost încântător, dar cei mai mulți au considerat că o oră de muzică bună a fost prea puțin.

Muzica este o lege morală, ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viată și veselie tuturor lucrurilor, ea este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos.” Platon.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.