duminică, 19 ianuarie, 2025

“La Băncuțe” la începutul unui nou sezon

Distribuie articolul

Vineri 19 Iulie 2024, de la ora 20:00, a debutat în Parcul Mihai Eminescu, în locația devenită cunoscută ca “La Băncuțe”, noul sezon de concerte în aer liber al Filarmonicii de Stat din Arad. Corul Academic Al Filarmonicii Arad dirijat de Robert Daniel Rădoiaș, alături de maestrul Sorin Dogariu la pian au încântat audiența cu muzică din coruri celebre din opere.

În program au fost Otto Nicolai – Nevestele vesele din Windsor; Giuseppe Verdi – Trubadurul (Corul țiganilor) Nabucco, Rigoletto, Vecerniile siciliene, I Lombardi, Ernani și Traviatta; Gaetano Donizetti – Lucia di Lammermoor, Elixirul dragostei și Don Pasquale.  

Născut  la Ploieşti, dirijorul Robert Daniel Rădoiaş a absolvit în anul 1995 Liceul de Artă din oraşul natal, la specialitatea interpretare instrumentală – vioară. După anii de studiu la Universitatea „Transilvania” din Braşov (1995-2000), urmează cursurile de masterat în Stilistică dirijorală, avându-i ca profesori pe Nicolae D. Bica, Ludovic Bács şi Dan Buciu. În iunie 2011 şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată „Sergiu Celibidache – un fenomen muzical al sec. al XX-lea. O privire monografică”, sub coordonarea profesorului Dan Dediu-Sandu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Robert Daniel Rădoiaş a desfăşurat activităţi didactice la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov (2000-2001, 2005-2006), ca îndrumător al cursului de dirijat coral din cadrul specializării Pedagogie muzicală şi la Universitatea Emanuel din Oradea (2002 -2009), în calitate de lector la disciplinele dirijat coral şi ansamblu coral.

Din anul 2007 este dirijorul Corului Academic al Filarmonicii de Stat din Arad, alături de care susţine o activitate concertistică intensă, concretizată şi în turnee în străinătate, în Olanda, Austria și Franţa, printre altele. La ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional George Enescu, a realizat alături de ansamblul coral prima audiţie a Simfoniei Hölderlin de Peter Ruzicka şi a Simfoniei nr.5 de George Enescu.

În 2012, an în care lumea muzicală de pretutindeni a aniversat centenarul naşterii Maestrului Sergiu Celibidache, Editura Muzicală din Bucureşti publică în două volume cartea „Sergiu Celibidache –  un fenomen muzical al secolului al XX-lea. O privire monografică, semnată de dirijorul Robert Daniel Rădoiaş. În 2014, pe baza titlului ştiinţific de doctor în muzică a obţinut gradul didactic I în sistemul de învăţământ preuniversitar.

Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii de Stat Arad și conferențiar universitar la catedra de pian a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi a susţinut numeroase concursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile internaţionale şi naţionale de pian.

Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, sa perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională „Incontro col Maestro” din Imola – Italia, unde a frecventat clasa marelui pianist Lazar Berman.

A susținut peste 800 de concerte și recitaluri la Filarmonicile din țară și a onorat invitații de peste hotare, pe scena de concert din Europa și Asia. A înregistrat trei CD-uri (editate în 2012 și 2013 în România și Germania) alături de pianista Adriana Dogariu și tubistul Walter Hilgers.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți