Ilie Cheșa (PSD): Banii bugetați pentru Filarmonică sunt „praf în ochi”. Existau bani, dar consilierii PNL și USR au respins soluția noastră

Politic

Scris de Arad Obiectiv

Consilierul municipal Ilie Cheșa, ales pe listele PSD Arad, este de părere că banii pe care Consiliul Local al Municipiului Arad i-a alocat în cele din urmă Filarmonicii de Stat din Arad, prin votul consilierilor PNL, USR-Plus, UDMR și PMP, nu sunt altceva decât „praf” aruncat în ochii angajaților instituției de cultură, fiind insuficienți pentru a salva cu adevărat instituția.

Concret, alesul social-democrat spune că, pentru a avea asigurat bugetul pentru tot anul 2021, pe lângă sumele vehiculate inițial, Filarmonica de Stat din Arad avea nevoie de încă aproximativ patru milioane de lei, bani pe care cei din conducerea Primăriei Municipiului Arad spun că nu îi au, astfel că s-a decis suplimentarea bugetului instituției cu un singur milion de lei.

„Putem înțelege situația, până la un anumit punct. Putem înțelege că nu sunt suficienți bani pentru toate nevoile pe care le are Aradul, dar nu putem înțelege că sunt bani pentru diferite chermeze și că nu pot fi găsiți bani pentru o instituție de prestigiu a orașului. Ba mai mult, cumva, mi se pare că suntem luați de proști, atât noi, consilierii, cât și angajații Filarmonicii, dar și cetățenii. Împreună cu ceilalți colegi consilieri PSD am identificat în buget mai multe sume alocate unor evenimente care oricum nu vor avea loc, din cauza pandemiei, bani care, în loc să fie blocați prin alocarea lor către acele evenimente, puteau fi foarte ușor direcționați către Filarmonică. De altfel, noi, consilierii PSD, am și depus un amendament pe Buget, prin care am cerut mutarea acelor bani, către bugetul Filarmonicii. Evident, amendamentul a fost respins”, spune Ilie Cheșa, liderul consilierilor PSD Arad.

Concret, cei trei consilieri PSD Arad, Csilla Aur, Ilie Cheșa și Cosmin Buruc, au vrut ca anumite sume de bani, sume alocate pentru diferite evenimente sau „chermeze”, așa cum le-a numit alesul social-democrat, să fie redirecționate acolo unde este nevoie de ele.

Astfel, aceștia au cerut ca sumele bugetate către Centrul Municipal de Cultură Arad, prevăzute pentru evenimente precum Festivalul Vinului, Ber-Ar, Open Air și alte câteva astfel de evenimente care oricum nu vor putea avea loc din cauza măsurilor luate de autorități pe perioada pandemiei, să fie mutați spre Filarmonică.

„Nu putem concepe că se găsesc bani pentru diferite chermeze, chermeze care oricum nu vor putea avea loc, dar că nu se găsesc bani pentru Filarmonică. Nu sunt ipocrit și nu o să spun că merg toată ziua la concertele Filarmonicii, dar asta nu înseamnă că nu pot aprecia munca acelor oameni și necesitatea ca un oraș precum Aradul să susțină astfel de instituții de cultură. Mai ales în contextul dat. Am identificat, împreună cu ceilalți colegi și alături de specialiști, aproape patru milioane de lei care puteau ajuta Filarmonica pe toată perioada acestui an, bani care acum vor sta în bugetul CMCA, din moment ce acele evenimente nu vor putea fi organizate. Soluția găsită de primarul Bibarț și consilierii PNL, USR, UDMR și PMP, prin alocarea unui singur milion de lei, este o simplă soluție de avarie, care va ajuta Filarmonica pentru o perioadă scurtă, după care o vom lua de la capăt, iar angajații acestei instituții vor fi din nou în pericol să își piardă locurile de muncă și vor sta din nou la mila factorilor de decizie. Din păcate, Filarmonica nu a fost salvată, ci doar i-a fost aruncat un mic colac de salvare și lăsată să plutească în derivă”, mai explică Ilie Cheșa.

Amendamentul propus de consilierii PSD:

Grupul de consilieri locali ai PSD Arad, compus din consilierii locali Csilla Aur, Cheșa Ilie și Buruc Cosmin, cu privire la Proiectul de Hotărâre nr.168/2021 privind adoptarea Bugetului General de Venituri si Cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2021 formulăm și supunem adoptării Consiliului Local următorul

AMENDAMENT

Art.1.(1) Se diminuează cu suma de 3.981.000 lei alocațiile bugetare stabilite pentru activitățile culturale prevăzute în Capitolul 67.10 – Cultură, recreere și religie.

(2) Activitățile ale căror sume prevăzute în proiectul de buget propunem a fi diminuate, sunt:

– Acțiuni culturale și proiecții de filme in cinematografe – 185.000 lei;
– Festivalul vinului – 140.000 lei;

– Festivaluri, spectacole, concerte și acțiuni in aer liber și alte spații urbane  – 195.000 lei;

– Ber-Ar – 140.000 lei;

– Acțiuni culturale-artistice, ștințifice, religioase și sportive programate în luna decembrie – 450.000 lei;

– Festivalul de film documentar Arad, ediția a Vlll –a – 150.000 lei.

– Cheltuieli salariale CMC   2.377.000

– Alte cheltuieli (subcapitolul 67.10.05)   4.352.000 lei

-Open Air 2021   100.000 lei

Art.2. Cu suma de  3.981.000  lei obținută din diminuările alocațiilor pentru activitățile culturale enumerate în articolul precedent, se suplimentează suma alocată pentru cheltuielile de personal ale FIARMONICII ARAD.

Art.3. În măsura în care suma de 3.981.000 lei necesară suplimentării alocării cheltuielilor de persional ale Filarmonicii, nu poate fi obținută integral din diminuările propuse, acestă sumă poate fi alocată prin diminuarea altor cheltuieli neesențiale în următoarele 6 luni ale anului 2021.

Motive:

Este unanim și bine cunoscut faptul că în această perioadă și, cu certitudine, și în lunile următoare, activitățile care presupun participarea în număr mare a populației la diferite activități (festivalul vinului, proiecții de film, spectacole, concerte ș.a.) nu este posibilă din cauza PANDEMIEI provocată de Covid 19, pandemie care a determinat autorităile centrale să impună foarte multe restricții.

În aceste condiții, de restricții și interdicții, sumele care nu vor putea fi cheltuite pentru activitățile planificate  cu participarea consistentă a populației, pot fi alocate Filarmonicii Arad, obiectiv cultural de interes major pentru arădeni.

 

Csilla Aur______________________

Cheșa Ilie _____________________

Buruc Cosmin__________________

 

(P)

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.