Expoziție de grafică și concert de orgă, cu ocazia Zilei orașului Pécs la Arad

Cultură

Scris de Arad Obiectiv

Au trecut 15 ani de la semnarea Acordului de înfrățire între orașele Arad și Pécs și tot pe atâția de când orașului maghiar i se dedică o serie de evenimente în cadrul Zilelor Aradului. Anul acesta nu face excepție, astfel că ”Ziua Orașului Pécs” va avea loc în data de 21 august 2023.

Apreciatul eveniment va debuta cu o expoziție de grafică, întitulată ”GraphicPécs”,  al cărei vernisaj va avea loc începând cu ora 17:30, la Sala Clio (str. Horia 10) a Complexului Muzeal Arad.

Este vorba despre o selecție de lucrări care au fost expuse la primul Festival Internațional de Grafică din Pécs. Începând cu anul 1988, timp de 16 ani, Galeria din Pécs organizează odată la doi ani, în coordonarea lui Sándor Pinczehelyi, expoziția internațională de afișe denumită  ”Plakátok/Posters” (Afișe). Cu aceste ocazii, publicul din Pécs a avut șansa să facă cunoștință cu lucrările unor graficieni cunoscuți și recunoscuți la nivel internațional. Expoziția vernisată la Arad va cuprinde unele dintre cele mai importante lucrări ale acestui festival, precum și câteva piese ale unor graficieni cunoscuți din Pécs. La Arad vor ajunge și lucrări expuse la cea mai recentă ediție a festivalului, cea organizată în luna noiembrie a anului trecut. Vorbim despre afișele speciale ”în mișcare” ale tinerilor graficieni din Pécs, specialiști în grafică de proiectare PTE MK.

În seara zilei de 21 august, începând cu ora 20.00 publicul arădean se va putea delecta cu un concert de orgă susținut de doi artiști de renume mondial din Pécs. Este vorba despre dr. Balatoni Sándor (orgă) și soprana Balatoni-Schultz Jennyfer. Concertul ”Organo bel canto” va avea loc la sala festivă a Palatului Cultural. Intrarea va fi gratuită.

La evenimentele orașelor înfrățite este așteptată și o delegație oficială din Pécs condusă de către primarul Péterffy Attila și viceprimarul Zag Gábor.

Organizatorii evenimentului ”Ziua Orașului Pécs la Arad” sunt: Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură, Primăria Orașului Pécs, Centrul Cultural Pécs, Filarmonica și Complexul Muzeal Arad.


21.08.2023, Arad – ora 20.00

Program Concert de orgă Filarmonica Arad – ”Ziua Orașului Pécs la Arad” – Zilele Aradului

Concertul de orgă ”Organo bel Canto” este rezultatul colaborării fructuoase dintre orașele înfrățite Arad și Pécs (Ungaria) și are loc în cadrul evenimentului tradițional ”Ziua Orașului Pécs la Arad” – Zilele Aradului. Cele două orașe marchează în acest an 15 ani de la semnarea Acordului de înfrățire.

Organizatorii concertului sunt: Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Orașului Pécs, Centrul Cultural Pécs și Filarmonica Arad.

”Organo bel Canto”

Vor urca pe scenă: dr. Balatoni Sándor (orgă) și Balatoni-Schultz Jennyfer (soprană)

J.S. Bach: Toccata et fuga in D minor

G.F. Händel: How beautiful is thy feet

  1. Albinoni: Concerto in F (arr.: J.G. Walther)

W.A. Mozart: Exsultate, jubilate

Anonim: Hongroises (arr.: Balatoni Sándor)

  1. Rossini: O salutaris hostia

C.S. Lang: Tuba tune în D major

Balatoni S.: Hymni Eucharistiae

Liszt F.: Choral ’Nun danket alle Gott’

Dr. Sándor Balatoni s-a născut la Pécs în 1983. După studiile de pian, compoziție și muzică bisericească, a absolvit ca șef de promoție în 2010 și organist în 2011, Universitatea de Științe din Pécs. Și-a finalizat studiile doctorale la Universitatea de Științe din Pécs și la Eastman School of Music (NY, SUA). Este profesor asistent și director adjunct al Universității de Științe din Pécs, organist al Filarmonicii Pannon și dirijor al Corului Mecsek. Pe lângă bursele de stat și cele Fulbright și Erasmus, a fost nominalizat la premiul Nívó în 2011 și la premiul Junior Prima în 2012. A câștigat numeroase premii ca și compozitor, inclusiv Premiul I al Compozitorilor Corali Europeni din Tallinn în 2017, Premiul Concursului Jubiliar de Compoziție al Palatului Artelor în 2020 și Premiul KÓTA pentru Compozitori în 2022.

Jennyfer Balatoni-Schultz s-a născut în Tapolca în 1992. Și-a obținut certificatul pentru cântec în 2014 la Conservatorul Ernő Dohnányi din Veszprém ca studentă a profesoarei Veres Györgyné Mária. A absolvit ca și cântăreață de operă în 2020 și ca profesoară de canto în 2021 la Universitatea de Științe din Pécs, fiind eleva lui Zsuzsanna Bazsinka și Tünde Szabóki. Este membru al Corului de Studio din Budapesta și al Corului Pannon Filharmonikusok din 2018. Din 2019 este profesoară de muzică la Școala de Artă Imre Eck. A câștigat locul 2 la concursul internațional de cântec Lav Mirski din Osijek în 2016, premiul High Standard în 2017 și premiul 1 la concursul internațional Danubia Talents în 2020. A cântat ca solistă cu Orchestra Simfonică Szolnok, Orchestra Simfonică Savaria și a interpretat mai multe roluri de operă în Pécs, Bjelovar și Vukovar.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.