Filiala Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România a deschis la Galeria Alfa expoziția „Emoția maternității” a artistei Ina Săbău. Au fost prezentate teme si subiecte din lucrarea de disertație a artistei Ina Sabău la master, lucrare susținută anul trecut la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara cu Prof. univ. dr. Daniel Constantin.
Expoziția „Emoția maternității” a artistei Ina Săbău a fost deschisă marți 18 martie de către Mihaela Livia Popa. Curatorul expoziției este Conf. univ. dr. Anamaria Șerban, iar designul grafic și catalogul expoziției a fost realizat de Maria Furnea.
“Ca artist vizual, am fost pasionat de artă încă de când eram mică și m-am dedicat explorării emoțiilor pe care o culoare sau o combinație de culori le poate transmite. Inspirat de Kandinsky, am urmat diverse cursuri de artă, învățând despre tehnicile de culoare și terapia prin culoare” scrie Ina Săbău pe pagina sa personală.
Ina Săbău este născută în 1981 la Lupeni, Hunedoara. A urmat Școala populară de Artă din Arad, secția Design, apoi Facultatea de Arte Oradea, secția Design vestimentar. Este absolventă a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara, unde a obținut un master în pictură.
A participat cu mai multe lucrări în expoziții personale, colective și de grup la Galeria Alfa, Galeria Delta, Sala Clio din Arad și Muzeul de Artă din Arad, printre altele. A participat și expus și la simpozioane sau tabere de pictură cum ar fi: Simpozionul de pictură Johan Henger, Sântana – Arad, România, Tabăra de creație Belmegyer, Ungaria și Tabăra de creație Ketegyhaza, Ungaria.
“Emoțiile sunt cele care ne definesc ca oameni, cele care ne poziționează pe o scară înaltă a umanității. Emoția unei mame este una dintre emoțiile cele mai pure, cea care te schimbă, te face să treci prin toate stările posibile și care în final trec în ființa pe care ai ținut-o atât de aproape, care ia formă și apare lângă tine, ca să pășiți împreună pe drumul pe care divinitatea vi l-a pregătit. Copilul este cel care devine cel mai bun profesor, cel care îți dă feedback-ul potrivit și cinstit al felului în care îți trăiești viața și unde te afli pe scara umanității. Ceea ce ne propune Ina Săbău în lucrările sale este tocmai acest drum, al cunoașterii, al transpunerii, fie și pentru câteva clipe, în ipostaza unei mare care își vede copilul în timpul ecografiilor făcute, îi aude bătăile inimii, îi vede zâmbetul“, a spus despre lucrările expuse de Ina Săbău la Galeria Afla, Mihaela Livia Popa. “Arta conceptuală este cea care provoacă privitorul să privească critic, punând întrebări despre natura artei, rolul artistului și relația dintre idee și expresie”.
“Inspirația mea cea dintâi și una foarte puternică a fost trăirea mea, emoțiile care m-au încercat pe parcursul timpului cât am fost însărcinată. Deși nu sunt mulți artiști care abordează acest subiect, pentru mine a făcut tot sensul. Emoțiile, experiențele, trăirile și percepțiile pe care le-am avut am încercat să le transpun pe un suport ecografic, care este mărturia în sine, vectorul medical al certitudinii faptelor. Pentru mine această perioadă de maternitate, în care s-a născut un embrion, a crescut în mine, a simțit cu mine, fiind de sine stătător o viață, care s-a adaptat la corpul meu ca să poată să crească, asta pentru mine este ceva Divin. Experiența mea a fost una fantastică, cu emoții inexplicabil de pozitive, împăciuitoare, cumva copleșită de iubire. Aceste sentimente sunt redate fin prin liniile de culoare, puncte sau transparențe. Cromatica folosită are și ea mesajul său, reprezintă culorile cu care am pictat și rezonat în timpul sarcinii “, a spus Ina Săbău despre ea și lucrările sale.
“Nu trebuie să fii medic să înțelegi lucrările din această expoziție, trebuie să fii om. În principiu această expozițe este destinată femeilor, pentru că eu cred că femeile au nevoie să li se aducă aminte de valoarea lor și este o binecuvântare pe care ne-a dat-o Dumnezeu de a deveni mame și felul în care ne schimbă experiența asta. Și totuși, expoziția nu este doar pentru femei. Și bărbații trebuie să audă, să vadă ce mult valorează soțiile lor, mamele copiilor lor și faptul că au o bogăție acasă” a declarat pentru Arad Obiectiv, Ina Săbău. “Este a patra expoziție personală, expun deja de mulți ani. Genul acesta de artă conceptuală prezentată azi aici nu a mai fost expusă niciunde. Până acum am fost percepută în general ca un pictor abstract, dar am făcut o școală de doi ani care a schimbat multe în mine și m-a ajutat să conștientizez o altă latură a mea“.
La vernisajul expoziției, actrița Roxana Sabău de la Teatrul de Stat din Arad, fără nicio legătură cu de rudenie cu artista Ina Săbău, doar similitudine de nume, a recitat o poezie scrisă de unchiul artistei Ina Săbău. Foarte mulți iubitori de artă și de pictură au participat la vernisajul acestei expoziții „Emoția maternității” ce va fi deschisă până în 31 martie la Galeria Alfa.