Dialogul dintre medicii de la Spitalul Județean și conducerea instituției a eșuat, din cauza lui Domșa: „Opriți politica pumnului în gură! Nu suntem vagabonzi!”

Știri Arad

Scris de Andrei Fuliaș

Ceea ce ar fi trebuit să rezulte într-un dialog constructiv care să ducă la rezolvarea problemelor reclamate de medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, sau măcar a unora dintre ele, s-a transformat într-un eșec total.

După cum probabil știți deja, de aproximativ două săptămâni, între zeci de medici de la Spitalul Județean și conducerea instituției, respectiv conducerea DSP Arad, există o ruptură. Ruptură ce a culminat cu un scandal și cu protestele medicilor. Totuși, medicii s-au arătat deschiși la dialog și au cerut o întrevedere cu factorii de decizie din respectivele instituții, dar și cu președintele Consiliului Județean Arad. Ei bine, întâlnirea respectivă a fost programată săptămâna trecută, iar părțile s-au prezentat așa cum s-a convenit. Numai că, surpriză!, la întâlnire și-a făcut apariția și Gheorghe Domșa, cel despre care medicii spuneau, chiar în ziua în care urma să aibă loc întâlnirea, că deja a început să facă presiuni asupra lor. Ei bine, la întâlnire nu s-au discutat prea multe, iar asta fiindcă medicii respectivi s-au simțit jigniți de atitudinea lui Domșa, acuzând în același timp și pe bună dreptate prezența acestuia la respectiva discuție, fără a avea vreo calitate în vreuna din părțile implicate.

Așa se face că, nici n-au început bine discuțiile, că dialogul dintre părți a eșuat încă din start, punându-se „cireașa pe tort” în momentul în care toți medicii au decis să părăsească sala în care avea loc întâlnirea, în semn de protest.

La câteva zile de la acea întâlnire, medicii susțin că asupra lor se fac în continuare presiuni și că este practicată „politica bâtei și a pumnului în gură”, respectiv faptul că sunt tratați ca niște „vagabonzi”.

În continuare redăm o nouă scrisoare deschisă, transmisă chiar astăzi de către grupul medicilor prezenți la respectiva întâlnire:

„Opriti politica batei si a pumnului in gura! Suntem intelectuali, nu vagabonzi!

Cu regret, anunțăm că dialogul între corpul medical al SCJU Arad și Conducerea SCJU Arad, inițiat și mediat de către Președintele Consiliului Județean Arad, în data de 18.05.2021, a eșuat. În cele ce urmează ne considerăm datori să prezentăm derularea evenimentelor, având în vedere faptul că și ulterior datei de 18.05.2021 s-a continuat defăimarea publică a corpului medical de către conducătorii noștri „iubiti”.
La intalnirea din data de 18.05.2021, cinci persoane din partea reprezentantilor medicilor au fost invitate la un dialog, mediat de catre Presedintele Consiliului Judetean – in calitate de ordonator de credite -, cu conducerea SCJUArad.
1.La intalnire au fost prezente in sala de sedinte 5 persoane desemnate din randul medicilor si liderul de sindicat – restul colegilor medici, ramanand afara, doar pentru a-si prezenta adeziunea, respectand conditiile impuse pentru realizarea dialogului.
2. Conducerea Spitalului vine insotita de Conducerea Consiliului Judetean, Conducerea DSP si Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, purtatori de cuvant, etc – peste 10 persoane incercand sa ne copleseasca numeric.
3. Presedintele Casei de Asigurari, in calitate de om care ne da banii (dupa cum el singur ne-a spus), invita inauntrul salii de sedinte pe toti medicii prezenti – incercand sa isi creeze auditoriul necesar pentru umilirea in public a persoanelor considerate prea vocale.
4. Sedinta este deschisa de Presedintele Consiliului Judetean in calitate de Mediator, care ne informeazaca aceasta poate dura 2 ore.
5.Reprezentatii medicilor solicita ca intalnirea sa respecte cadrul initial emis in invitatie si anume ca la discutii participa doar conducerea SCJUArad, si presedintele Consiliului Judetean care, de altfel, a efectuat aceasta invitatie.
6. Presedintele Casei de Asigurari refuza sa paraseasca incaperea incercand sa invoce punctul 2 al solicitarilor din memoriul protestatarilor – care de altfel nu ii
era adresat – respectiv situatia financiara a spitalului, pentru care nu prea intelegem de ce se considera responsabil – poate achizitionarea de masti si materiale de protectie care erau in atributiile lui.
7. I se citesc drepturile si obligatiile conform fisei postului, invocat- semnate de catre Prefectul Judetului Arad.
8. Incepe singura “actiune de management” cunoscuta in ultimii ani in domeniul medical, la nivelul judetului Arad, aceea de intimidare si santaj a unui coleg medic de catre dl Domsa.
9. Liderul Camerei Judetene a Medicilor Arad, impreuna cu toti medicii prezenti, nemaisuportand atitudinea nepoliticoasa si agresiv-ostilala adresa colegului lor, au parasit sala de sedinte, dar nu si ideeea de dialog constructiv – pe buzele multor medici existand cuvantul „Pacat…”
Ne-am saturat sa fim tot timpul sfidati, amenintati si santajati de personaje care de ani de zile si-au manifestat ostilitatea si agresivitatea la adresa medicilor, care se autoproclama:
• conducatorii nostri (desi nu au nicio calitate sau drept legal, sa afirme asta),
• tatucii nostri, care afirma ca ne dau bani pentru garzi si tot ceea ce considera ei ca avem nevoie (institutia avand rolul de a plati serviciile medicale prestate, nu ei ca si persoane fizice),
• reprezentantii contribuabililor (pentru a caror reprezentare considera ca si merita sa isi acorde spor de conditii vatamatoare in cuantum de 15%– vezi adresa 14360/30.09.2020 aCJAS Arad).
Acesti conducatori incompetenti, ce folosesc practici anacrone, comuniste, unde instrumentul santajului a functionat(si care nu inteleg cum de aceasta data nu mai functioneaza), dorind sa participe la un dialog al surzilor, amenintand, si culmea, invocand fara nici o retinere, greseli de management, efectuate chiar de ei, in cursul anului precedent, prin sfidarea opiniei medicilor, sustin ca raspunsul la sfidarea in forma continuata, nu ar trebui sa se concretizeze intr-un protest spontan, ci … il considera un afront personal.
Anul acesta, la concursul organizat de CNAS pentru ocuparea posturilor vacante de directori generali ai caselor judetene de asigurari de sanatate, acest personaj sinistru, satrapul sistemului medical aradean, nu s-a prezentat la concurs, varianta oficiala fiind ca astepta numirea ca si vicepresedinte CNAS. Corect, normal si frumos ar fi fost sa se prezinte la acest concurs, sa-si demonstreze competenta profesionala, atat noua, cat mai ales, conducerii actuale a CNAS, si apoi sa fie numit vicepresedinte. Dar, dupa ce s-a inscris la concurs, nu s-a mai prezentat, probabil s-a temut sa nu mai prinda o alta zi proasta… ca cea din primavara lui 2016, cand a obtinut nota 2,03…. probabil ca atunci i s-au terminat foile…
A condus „magistral” SCJU Arad pe perioada pandemiei, reușind să nu semneze nici un act, ci doar să își folosească marionetele din conducerea spitalului.
Corpul medical e scos mereu tap ispasitor pentru deficientele grave structurale si functionale, care sunt, in realitate, consecinta incompetentei manageriale, strigatoare la cer, a unor indivizi fara competenta, fara experienta, fara dorinta si putinta de a scoate spitalul din mizerie si a-i asigura dezvoltarea. Medicii sunt in permanenta blamati, jigniti, umiliti, aratati cu degetul si culpabilizati pentru a ascunde sursa reala a problemelor: dezastrul managerial perpetuat de oameni incompetenti, fara realizari profesionale, care apoi sunt asmutiti impotriva medicilor.
Pentru a putea dezamorsa starea conflictuala care a dus la protestul spontan, si pentru ca activitatea medicala sa revina la normal in interesul pacientilor solicitam anularea deciziei din 28.04.2021 si demiterea actualei echipe manageriale care de un an de zile a aratat doar dispret si ostilitate la adresa corpului medical, fara a rezolva niciuna din problemele spitalului. Intr-o veche traditie se acumuleaza doar datorii (probabil rezultat al “unui management eficient si riguros”) pentru care, apoi, sa se solicite salvarea Consiliului Judetean.
P.S. Actul medical de calitate se oferă in special în spitalele de stat, nu doar în cele private, dar condițiile în care acesta se desfasoara depinde in mare masura de pregatirea echipei manageriale.
Medicii prezenti la intalnirea din data de 18.05.2021”

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.