Concert de muzică de cameră la Palatul de Justiție din Arad

Sursă imagine: via conac.sonoro.org

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Turneul SoNoRo Conac a ajuns în 2023 la cea de-a XI-a ediție, intitulată „The Fiddler on the Roof” – un titlul care face referire la instrumentele de coarde prezente în turneu, dintre care două Stradivarius. Printre locațiile unde are loc turneul SoNoRo Conac se numără și Palatul de Justiție din Arad, sala Baroq, sala festivă a Palatului de Justiție.

Din anul 2006, Asociația Sonoro organizează evenimente dedicate muzicii de cameră în România. Încă de la debut, a reușit să includă Festivalul SoNoRo într-o rețea de festivaluri din întreaga lume: Germania – „Chiemgauer Musikfrühling”, Austria – „Festivalul Gmunden”, Anglia – “Music at Plush”, Slovenia – “Festivalul „Tartini”, sau Japonia – “Kobe International Arts Festival”, cu unele dintre ele concepând programe artistice comune.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării. Creat din dorința de a atrage atenția asupra arhitecturii de patrimoniu și a clădirilor excepționale din România, turneul SoNoRo Conac va avea loc opt clădiri importante din România.

Două dintre spațiile în care vor avea loc concerte sunt proaspăt restaurate și redate comunităților locale, naționale și internaționale. Este vorba despre Claustrului Mănăstirii Franciscanilor din Gherla și Castelul Teleki din Posmuș. În acest an vor avea loc concerte în Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești – o clădire înscrisă pe lista monumentelor istorice, în reședința pictorului Gheorghe Fikl din Socolari – o zonă numită „satul artiștilor timișoreni” și în Colonia Pictorilor din Baia Mare – un loc reprezentativ pentru școala băimăreană de pictură, înființată în 1896. Pentru importanța lor în peisajul arhitectural din România vor avea loc concrete și Templul Coral din București, Teatrul Național din Caracal și Palatul de Justiție din Arad.

Călătoria muzicală din acest an este intitulată The Fiddler on the Roof. Este un titlul care face referire la instrumentele de coarde prezente în turneul SoNoRo Conac, dintre care două Stradivarius. Alexandra Tîrșu și Kirill Troussov – au acceptat invitația de a participa la acest turneu. Itinerarul muzical va cuprinde opt concerte prin intermediul cărora muzica va deveni liantul dintre trecut și viitor.

Locurile pe care le-am ales în acest an constituie repere de arhitectură și cultură națională și ar putea fi oricând incluse într-o listă de superlative arhitectonice și turistice ale României, a spus Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac, potrivit site-ului Conac.sonoro.org.

Concertul de la Palatul de justiție din Arad va fi susținut de muzicienii Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară) și Răzvan Popovici (violă).

Violonista Alexandra Tîrșu a studiat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena cu Anton Sorokow, apoi, din 2017, la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, cu profesorul Pavel Vernikov. Tânăra muziciană din Moldova este tot mai apreciată, fiind considerată vârful de lance al generației sale. Laureată a Competiției Internaționale de Muzică din Seul în 2018, interpretările ei au avut parte de aprecieri elogioase în publicații precum The Strad, Classical Music Magazine și Südeutsche Zeitung. A obținut premiul al treilea și premiul publicului la prestigioasa competiție ARD din 2021. Alexandra Tîrșu interpretează la o vioară Stradivarius din 1699.

Kirill Troussov este unul dintre cei mai importanți violoniști din prezent. Interpretarea este considerate ca fiind de „…o eleganță impresionantă, o tehnică ireproșabilă, o sensibilitate muzicală excepțională și sonorități de o frumusețe pură…”. Kirill Troussov este invitat regulat în săli de concert prestigioase și la festivaluri internaționale de muzică de renume, în întreaga lume. El cântă pe vioara Antonio Stradivari „Brodsky” din 1702.

Răzvan Popovici a studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg și a cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris. Este invitat la festivaluri din întreaga lume, iar printre sălile celebre unde a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra. De asemenea, concertează regulat în mediul internațional ca membru al Ansamblului Raro. De 17 ani, Răzvan Popovici predă tinerilor cursuri de măiestrie, iar în acest an va deveni profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers. La începutul acestui an, Răzvan Popovici a primit Premiul de Excelenţă pentru cei 10 ani de turneu SoNoRo Conac din partea criticii muzicale din România.

Iată ce vor auzi amatorii de muzică în Sala Festivă a Palatului de Justiție din Arad vineri 23 iunie de la ora 19:30:

Accesul la concert este gratuit, în baza invitației sau a rezervării locului. Mai multe detalii despre programul concertelor și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.