La Casa Pianului – Jacques Faix, pe strada Episcopiei nr. 25 din Arad, a avut loc un nou concert de excepție susținut de compozitorul, profesorul și harpistul Alexander Boldachev, ca parte a turneului de promovare a ultimului său album „War and Peace”, turneu care promovează pacea, muzica și solidaritatea culturală. Acest album a fost nominalizat la International Calssical Music Awards – Premiile Internaționale de Muzică Clasică.
Alexander Boldachev este unul dintre cei mai importanți harpiști ai lumii și se află în turneul „Christmas Truce” („Armistițiul de Crăciun”), turneu care se va încheia pe 23 decembrie. Turneul a cuprins și Aradul printre alte 15 orașe din Europa. Alexander Boldachev va susține concrete la Paris, Londra, Hamburg, Barcelona, Zurich sau Warșovia, printre altele. Boldachev a cântat în peste 45 de țări de pe cinci continente și colaborările artistice acoperă diverse domenii, inclusiv balet, teatru și arte vizuale. A compus pentru producții teatrale și filme, iar spectacolele sale îmbină adesea genurile clasice și populare.
Alexander Boldachev este un harpist, compozitor și profesor rus-elvețian renumit pentru virtuozitatea și abordările sale inovatoare asupra harpei. Născut la Sankt Petersburg, și-a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani, abordând harpa, pianul și compoziția. Și-a continuat educația în Franța și Elveția, obținând o diplomă de masterat de la Universitatea de Arte din Zurich, unde a fost premiat ca cel mai bun absolvent. Alexander Boldachev este fondator al Festivalului de harpă de la Zurich.
Repertoriul său include peste 200 de aranjamente și compoziții originale, acoperind genuri diverse, de la clasic la pop și muzică de film. Boldachev a devenit o figură centrală în popularizarea harpei prin proiecte precum “World Harp Day” și “Zurich Harp Festival”, aducând împreună artiști din întreaga lume. A cântat în săli renumite precum Carnegie Hall și Musikverein, dar și la evenimente globale precum ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale FIFA din 2018.
Alexander Boldachev cântă atât la harpa tradițională, cât și la instrumente electroacustice moderne. Activitatea sa educativă este extinsă, predând la instituții de prestigiu precum “Royal Academy of Music” din Londra și “Juilliard School” din New York. În plus, Bolchev este implicat în acțiuni umanitare și proiecte de solidaritate culturală, folosind harpa ca simbol al păcii și unității.
A fost o seară magică cu Alexander Boldachev, unul dintre cei mai apreciați harpiști din lume, cu momente muzicale inedite, pline de sensibilitate, virtuozitate și emoții. Harpa la care a cântat Alexander Boldachev la Arad, la Casa Pianului – Jacques Faix, a fost împrumutată de la Filarmonica din Arad. Alexander Boldachev a interpretat compoziții de Ceaikovski, Stravinsky, Rachmaninov, Mussorgsky, dar și lucrări proprii.
Alexander Boldachev a venit la Arad de la Cluj, iar de aici va merge la Novi Sad, apoi va continua turneul și în alte orașe. Artistul a declarat, înainte de începerea concertului, că se află pentru prima dată la Arad. Într-o sală cu o capacitate de 70 de locuri au fost suplimentate scaunele pentru a satisface cererea melomanilor. Mulți dintre cei prezenți au venit de la Timișoara, conform lui Mihai Săcui, pentru acest inedit concert de harpă de la Arad.
Mihai Săcui este cel care a readus la viață Casa Pianului. El este și artizanul a tot ce se întâmplă în materie de cultură și spiritualitate la Casa Pianului – Jacques Faix, indiferent că este o lansare de carte, un concert sau alte evenimente culturale de înaltă ținută. Este un loc cu o poveste fascinantă, încărcat de istorie și cultură, un loc al Aradului.
Harpa este un instrument muzical cu coade, remarcabil prin designul său elegant și prin sunetul său delicat și angelic. Acest instrument cu o istorie care datează de mii de ani, a evoluat de la forme vechi simple în Egiptul antic și Mesopotamia la harpa modernă cu pedale. Astăzi, este folosită în muzică clasică, folclorică și chiar în genuri moderne.
Harpa este compusă dintr-un cadru de lemn aproximativ triunghiular, care susține coardele de diferite lungimi, fiecare coardă producând o notă specifică. Coardele sunt realizate din materiale precum nailon, intestin de animal sau metal, fiecare oferind sau sonoritate distinctă. Ciupirea coardelor e făcută cu degetele de la ambele mâini. Harpa standard de concert, cunoscută și ca harpa cu pedale, are 47 de coarde și șapte pedale care permis modificarea înălțimii sunetului. Aceste pedale ajustează tensiunea coardelor, oferind posibilitatea de a cânta în diferite tonalități și modulații.
Sunetul harpei este descris ca fiind liniștitor și evocator, fiind adesea asociat cu ceremoniile religioase sau cu moment de introspecție. Într-un ansamblu orchestral, harpa adaugă o textură eterică, fiind utilizată pentru a sugera vise, mister sau emoții sublime.
Printre compozitorii celebri care au scris lucrări pentru harpă se numără Claude Debussy, Camille Saint-Saëns și Maurice Ravel. De asemenea, harpa este populară și în spectacole solo, datorită versatilității sale și a capacităților de a produce armonii complexe. Astăzi, harpiști talentați continuă să exploreze noi tehnici și stiluri, menținând acest instrument fascinant relevant în muzica contemporană.