sâmbătă, 14 septembrie, 2024

Comedia “Domnul Președinte” pe scena Teatrului de Vară

Distribuie articolul

La Teatrul de Vară “Ethos” din curtea Centrului Cultural Județean Arad (str. Gh. Barițiu nr. 16) stagiunea din această vară se apropie de sfârșit. A fost penultimul spectacol din această stagiune, dacă nu cumva Centrul Cultural Județean Arad nu ne face vreo surpriză.

Pe scenă s-au aflat Răzvan Vasilescu și Lucian Iftime într-o comedie scrisă de francezii Alexandre de la Patelliere et Matthieu Delaporte care ar fi trebuit programată în timpul campaniei electorale pentru alegerea președintelui țării. Chiar și așa, spectatorii prezenți au avut parte de mult umor.
Alexandre Dubois de La Patellière (Alexandre de La Patellière) este un scenarist francez, dramaturg, regizor și producător. Matthieu Delaporte este un scenarist francez, regizor de cinema și televiziune și dramaturg. Cei doi au colaborat la mai multe comedii, inclusiv pentru recentul spectacol de pe scena Teatrului de Vară “Ethos”: “Cina de adio”.

Președintele proaspăt ales al țării (Lucian Iftime) urmează să rostească în câteva ore discursul de inaugurare în fața cetățenilor. Însă domnul Președinte are o problemă delicată. Îl mănâncă nasul. Și nu oricum, ci strașnic. Ciudat este că acest inconvenient se întâmplă doar atunci când repetă discursul. Firește, ideea că acest lucru să se întâmple chiar în timpul discursului oficial, mai ales când toată țara, milioane de oameni îl vor urmări la televizor în direct, ar însemna o catastrofă politică. Disperat, domnul Președinte acceptă să fie consultat de un mare doctor psihiatru (Răzvan Vasilescu), pentru a scăpa de această problemă jenantă.

Ceea ce urmează este o ședință de terapie memorabilă în care psihiatrul disecă meticulos până la cel mai mic detaliu personalitatea și caracterul noului președinte. Scopul este de a identifica cauza problemei și a-l vindeca de acest simptom teribil care l-ar face de râs în fața cetățenilor încă din primele minute de mandat. Psihiatrul se dovedește a fi în realitate cel mai bun consultant politic de care noul ales are nevoie. Morala este că și cel mai sincer candidat, cel mai promițător și onest lider ajunge inevitabil să își înșele alegătorii și să le vândă iluzii, odată instalat în fotoliul de președinte.

Răzvan Vasilescu, născut în 1954, este un actor român de film, teatru și televiziune. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A debutat în cinematografie cu filmul “Un om în Loden” (1979). A jucat în majoritatea filmelor regizorului Lucian Pintilie. A jucat în mai spectacole pe scenele teatrelor Giulești, Nottara si Teatrul Lucia Sturdza Bulandra. A primit, printre altele, premiul Gopo pentru cel mai bun actor, în “California Dreamin’” (2008).
Născut în 1984 Lucian Iftime a absolvit Actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București. În teatru, Lucian Iftimie a jucat în ultimii ani roluri diverse la Teatrul Național București, Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie, Teatrul Act, Teatrul Evreiesc de Stat, Unteatru etc. Lucian Iftime a jucat și în fime, dintre care amintim: „A fost sau nu a fost”, „Moon Hotel Kabul”, „Tabăra din Răzoare”, „Moromeții 2”, „Charlie Countryman” sau „Bani negri” printre altele.

“Domnul Președinte” este un spectacol cu un subiect foarte bun, care se aplică peste tot. Este practic universal valabil în orice țară, unde se votează, unde este un sistem democratic. Poate era foarte bine ca această piesă să fie jucată în campania electorală pentru alegerea președintelui, este foarte potrivită pentru vremurile de acum, pentru ce trăim. Este vorba despre un tip, Președintele, care nu este lăsat de conștiință să mintă. El are o problemă, îl mănâncă nasul, nu poate ține un discurs, tocmai pentru că discursul este plin de minciuni, iar conștiința lui și psihicul lui nu îl lasă să mintă. Poate ar trebui ca fiecare politician să aibă ticul sau problema aceasta. Piesa am jucat-o de multe ori, este primită foarte bine, o jucăm cu săli pline și ne bucurăm de acest lucru. Este o comedie, este un subiect care prinde foarte ușor la public și nu este foarte greu de înțeles ce se întâmplă acolo. Deci este foarte bine primită de public. La Arad am mai fost și vin cu mare drag de fiecare dată. Am găsit aici un public foarte deschis, foarte receptiv și cunoscător de teatru, iar stilul acesta de spectacol în aer liber este o plăcere atât pentru noi ca actori, cât și pentru spectatori”, a declarat pentru Arad Obiectiv actorul Lucian Iftime.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți