„Brâncuși: surse românești și perspective universale”

Sursă imagine: via brancusi-2023.info

Cultură

Scris de T.F.

Parte a programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, expoziția “Brâncuși: surse românești și perspective universal”. Este unul din cele mai așteptate evenimente ale acestei toamne în Europa Centrală și de Est și punct culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Expoziția va cuprinde opere de Constantin Brâncuși împrumutate de la Centre Pompidou din Paris, Tate Museum din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova și colecții particulare. Vor putea fi admirate de vizitatori peste 100 de lucrări, cuprinzând 22 sculpturi, 55 de fotografii și 11 desene. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, brancusi-2023.info.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este însoțită de un catalog bilingv român-englez, coordonat de curatoarea Doina Lemny. Catalogul reunește texte inedite ale istoricilor de artă (români, francezi și englezi) despre artist și despre lucrările expuse, alături de o biografie actualizată pe baza cercetărilor recente. Totodată, în catalog sunt reproduse 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Brâncuși, precum și imagini documentare.

Doina Lemny este doctor în istoria artei și o reputată expertă în opera lui Brâncuși. A publicat arhivele lui Brâncuși în L’Atelier Brâncuși, La Collection (Paris, 1997), în La Dation Brâncuși: dessins et archives (Paris, 2003) și corespondența românească și notele de artist în Brâncuși inedit (București, Humanitas, 2004).

A co-curatoriat șapte expoziții tematice la Galeria Studio Brâncuși, între 1998–2002, și a curatoriat, de asemenea, expoziții despre Antoine Pevsner, Henri Gaudier-Brzeska, Henri Matisse și Theodor Pallady, editând cataloagele respective.

Doina Lemny este autoarea a numeroase volume —Brâncuși, au-delà de toutes les frontières (2012), Brâncuși, coll. « Monographies » (2012), Correspondance Brâncuși & Duchamp (2017), Brâncuși & Marthe ou l’histoire d’amour entre Tantan et Tonton (2017), Brâncuși, la chose vraie (2022), etc. Doina Lemny a publicat numeroase eseuri despre arta modernă.

Pentru a beneficia de o experiență plăcută de vizitare și pentru siguranța lucrărilor expuse, biletele pot fi rezervate pentru intervale orare predefinite, în limita disponibilității. Pe lângă biletele care pot fi rezervate online din timp, va fi disponibil, în fiecare dimineață, și un număr de bilete pentru ziua respectivă, care pot fi achiziționate direct de la casieria Muzeului Național de Artă Timișoara.

Pot fi achiziționate următoarele tipuri de bilete:

Toate veniturile rezultate din vânzarea de bilete vor merge către Muzeul Național de Artă din Timișoara pentru susținerea infrastructurii și proiectelor acestuia, potrivit site-ului Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Expoziția va fi deschisă după următorul program:

Luni și marți, precum și zilele de 24 – 26 și 31 decembrie 2023 și 1 – 2 ianuarie 2024: închis

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” aduce în atenția publicului o personalitate emblematică, un reper incontestabil al sculpturii moderne, precum și un simbol universal. Este cea mai amplă expoziție Brâncuși organizată în România în ultimii 50 de ani.

Expoziția reprezintă o ocazie unică de a descoperi și admira operele unui artist care a reușit să valorifice patrimoniul cultural al țării sale, impregnându-l cu valori universale. Un adevărat regal expozițional „Brâncuși: surse românești și perspective universale” sperăm că va atrage și vizitatori din Arad, într-o rară oportunitate de a vedea unele din capodoperele marelui Brâncuși.

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.