Au anunțat că au schimbat candidatul la Primăria Aradului, dar totuși încă nu sunt hotărâți pe mâna cui se duc

Politic

Scris de Andrei Fuliaș

Trei partide și-au schimbat candidații pentru fotoliul de primar al municipiului Arad în decurs de câteva zile, lumea întrebându-se dacă în cazul fiecăruia dintre aceștia a fost vorba despre strategii, despre neînțelegeri între cei din filiale sau pur și simplu despre a scoate în față cel mai bun candidat al fiecărui partid, în funcție de cum stă fiecare în sondaje.

Este vorba despre PNL, care după patru ani în care l-au prezentat pe Sergiu Bîlcea drept viitor primar, au făcut rocada cu primarul interimar, Călin Bibarț. Deși s-ar părea că au decis să schimbe candidatul fiindcă era mai mult decât evident că Bibarț stă mai bine în sondaje, noi nu credem că a fost așa, ci că schimbarea a fost făcută după niște lupte grele duse în interiorul partidului, în spatele ușilor închise.

Al doilea partid care și-a schimbat candidatul este de fapt o alianță. Alianța USR-PLUS. La scurt timp după ce liberalii au anunțat „rocada mare”, USR-PLUS au anunțat și ei „rocada mică”. Și nu vrem câtuși de puțin să-i desconsiderăm pe aceștia, numind mutarea lor ca fiind una „mică”, ci am numit-o așa din simplul motiv că sunt, chiar și împreună, partide mai mici decât PNL, respectiv fiindcă în sondajele reale candidatul PNL stă mai bine decât cel al USR-PLUS (oricare ar fi el). Așadar, cum spuneam, la câteva zile după anunțul PNL că au schimbat candidatul, cei de la USR-PLUS au anunțat și ei că nu vor mai veni în fața cetățenilor cu deputatul Sergiu Vlad, ci cu senatorul Adrian Wiener. Cumva, dacă ne întrebați pe noi, e o alegere logică, având în vedere că doctorul Wiener a punctat extrem de mult la capitolul încredere și imagine în ultima vreme, alegând să stea în prima linie, în lupta cu virusul COVID-19.

Cel de-al treilea partid care și-a schimbat candidatul, deși probabil nu mulți sunt cei care știu asta, sunt cei de la PRO România. Inițial, în viața politică arădeană, dar nu numai, se auzea că aceștia vor lansa în lupta pentru primărie un tânăr mai puțin cunoscut de publicul larg. Este vorba despre tânărul Victor Onaga, un tânăr arădean care nu mai făcuse politică până de curând, însă care s-a remarcat în mediul privat. Ei bine, la fel ca PNL sau USR-PLUS, PRO România și-a schimbat candidatul pe ultima sută de metri, ieșind cu mult mai cunoscutul Marin Lupaș. Cu mențiunea că, spre deosebire celelalte partide, oamenii fostului deputat Flavius Măduța nu s-au grăbit să-l anunțe public și oficial pe Onaga, ca pe urmă să-l schimbe.

Dar să revenim la subiectul nostru de astăzi. Am spus în titlul acestui material că „au anunțat că au schimbat candidatul la Primăria Aradului, dar totuși încă nu sunt hotărâți pe mâna cui se duc”. Și ne-am referit la cei de la USR-PLUS, care, dacă ne luăm după acțiunile lor, par încă nehotărâți pe mâna cui se duc în lupta pentru Primăria Aradului.

Și spunem asta pentru că, în ultimele zile, am fost contactați de mai mulți cititori și apropiați, care ne-au spus că nu mai înțeleg nimic din politica locală. Evident, n-am înțeles inițial din ce cauză, dar după ce ne-au povestit și ne-au trimis câteva imagini, ne-am spus în gând că „oamenii ăștia (USR-PLUS) încă nu sunt clar hotărâți ce vor”.

Când am primit prima oară fotografiile și informația, am crezut că e o glumă. Fiindcă era vorba despre un cititor pe care nu îl cunoșteam personal, ne-am gândit că poate este vorba despre vreun joc politic, unul prin care se dorea ca noi să fim părtași la vreun articol/atac împotriva USR-PLUS. Așa că am decis să nu dăm prea multă importanță acestui subiect. Și profităm de această ocazie și să ne cerem scuze cititorului nostru căruia poate nu i-am oferit suficient credit. Însă, ulterior, în cursul zilei de ieri și de astăzi, am primit aceeași informație și de la persoane pe care le cunoaște destul de bine și în cuvântul cărora avem încredere.

Așa se face că, în ultimele zile, poștele arădenilor au fost umplute cu ziare electorale ale USR-PLUS. Până aici, nimic ieșit din comun, fiindcă ne aflăm într-o perioadă de pre-campanie electorală, iar partidele obișnuiesc să practice acest gen de promovare a candidaților sau a mesajelor. Însă, ce le-a sărit oamenilor în ochi din acel ziar electoral, a fost faptul că Sergiu Vlad apare ca fiind candidatul USR-PLUS pentru primărie.

Și atunci ne rămâne să punem câteva întrebări… Oare cei din USR-PLUS au schimbat iar candidatul și au revenit la Sergiu Vlad? Sau au decis să meargă cu amândoi și mai văd ei ce-o fi?

Dacă nu au schimbat candidatul și se duc tot cu Adrian Wiener, probabil că oamenii de la USR-PLUS ne vor spune că ziarul e unul mai vechi, chiar și pe el apărând faptul că este editat în iulie 2020. Atunci de ce l-au mai împărțit prin poștele oamenilor? Sau, dacă tot l-au avut făcut, au zis că merge și așa? Pe sistemul „mulți văd, punțini pricep”!?

Și, vă rugăm, nu ne spuneți că n-am înțeles noi, de fapt, și că din ziar nu reiese faptul că Sergiu Vlad ar fi candidatul USR-PLUS la fotoliul de primar, fiindcă nu ne-am născut ieri, iar faptul că pe prima pagină apare Sergiu Vlad, iar Adrian Wiener e doar pe ultima pagină, unde cei care au editat ziarul se raportează la el ca la un medic, nu ca la un candidat la primărie, ne arată clar cam care era situația în momentul tipăririi acestui material.

Așadar, domnilor de la USR-PLUS, dacă v-ați schimbat candidatul, spuneți-ne și nouă, respectiv votanților. Iar dacă nu l-ați schimbat, ce-ați făcut cu ziarul ăsta este o dovadă de „merge și așa”. Or, treaba asta n-o să vă ajute prea mult în ochii alegătorului, care pretinde că s-a cam săturat de „merge și așa”.

În final, vă invităm pe dumneavoastră, cititorii, să aruncați un ochi peste fotografiile atașate în continuarea acestui material și să trageți voi concluziile. Și menționăm că, dacă cumva vor dori cei de la USR-PLUS să aibă ceva de spus cu privire la această chestiune, dacă vor să transmită un eventual drept la replică sau vreo luare de poziție, noi le stăm la dispoziție și promitem că vom publica și poziția lor, deși nu ne putem deocamdată imagina cam ce ar putea să spună.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.