Aradul puternic (Partea a II-a)

Opinii

Scris de Arpi Nistor

Uzinele Scoda sunt o mândrie locală, un succes al fostului primar, căruia nu-i dăm numele căci e o persoană modestă, care urăște să fie lăudat pentru aceste (ne)realizări victorioase. Halele ocupă o suprafață de 8.848 „chilometri” pătrați, căci ambiția a fost să, citez: „Faciem ceva și noi cât muntele ăla mare din America, Him Alaia! Numai să fie mai plat, că ne umbrește celelalte realizări”.

Zis și făcut! Au chemat firma „Adu-o âncoace” să proiecteze, apoi a venit nea Costel de la „Sece TehDaDomus” să execute lucrarea. El a și spus: „Să-mi bag picioru’, câta lucrarea! Amu’ o să vă pun un pic pe hold Stadionul UTA, Podul Decebal, Teatrul, liceele, restul de lucrări publice, ahhh…nu ajung nici să dau cu lavabil la domnul Ghiorghe în debara. Da’, cred că ajung 400 litri de lavabil pentru un strat, că e destul de mare debaraua” (Costel nu știa că nu-l pomenim pe Fauritor).

Dar să revenim la Uzinele noastre. S-a folosit tehnologia „Suck it”, fiind o investiție strategică, a trebuit ascunsă de ochii curioșilor, deci sunt uzine „supterane”. Da, e incredibil dar ele sunt acolo undeva, ascunse în triunghiul format de Hipodrom și SC Batista pe Țambal, din Zona Industrială. Ca număr de muncitori, Scoda e pe primul loc, dar aici sunt șicanări cu cei de la VW din Wolfsburg, lor le-a ieșit că au cu un angajat mai mult decât Scoda Arad. Asta din cauză că nea Costel tocmai era plecat pentru 2 ore să facă podul Decebal, iar paznicul (tot Ghiorghe și ăsta) era la Peco OMV să bea un Neumarkt.

Deci, e limpede că suntem pe primul loc. Satele din jurul Aradului au fost prinse în acest proiect secret, dacă mergeți ziua prin birturi și întrebați: – Mă, voi ce faceți aici?

O să vi se răspundă: – Nimic!

Și veți fi priviți cu suspiciune, riscați și o bătaie pe motiv de spionaj industrial. Ca orice proiect mare, am întâmpinat și probleme, cehii obiectând: – Pan Ghiorghe, păi noi suntem sKoda, nu sCoda! Dar am dat un plic gros cu vederi din Arad și a fost bine și așa rău, rămânând ca o fabrică de termopane din Galșa să fabrice autocolante cu „K”. Deci altădată când credeți că nu s-a făcut nimic, amintiți-vă că poate tocmai vă plimbați pe deasupra unei investiții steategice.

Tocmai vă plimbați pe deasupra unei uzine secrete…

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.